Fa Nándor: egy másik Magyarország hőse

2017. február 8. 13:07
Óriási teljesítmény és siker, egy igazi hőstől és példaképtől. És egy tükör is, Magyarország valósága elé tartva.

Olyan ez, mint a friss tengeri szellő egy áporodott szobában. Mint egy hűvös vízpermet a tikkadt arcunkba. Mint egy kilátó, amiből a Föld túloldalára látsz − onnan meg vissza.

Fa Nándor 93 nap alatt a saját tervezésű és építésű, Spirit of Hungary nevű hajóján megkerülte a Földet az extrém Vendée Globe vitorlásversenyen, nyolcadikként érve a célba. Ő egyébként az első külföldi, nem francia vitorlázó, aki teljesíteni tudta a Vendée Globe-ot a kilencvenes évekbeli első indulásakor.

Óriási teljesítmény és siker, egy igazi hőstől és példaképtől.

És egy tükör is, Magyarország valósága elé tartva.

Gyerekkoromból emlékszem a Szent Jupát útjára, Fa Nándor és Gál József kalandjára, első világ körüli vitorlázásukra. A Kádár-korszak végén egy új, jövendő korszakot testesítettek meg, és ebből valamit még gyerekként is felfogtam. Egy olyan korszakot, amikor a magyar emberek szabadok lehetnek fizikailag és szellemileg is; amikor emberfölötti, embert próbáló, életre szóló célokat fogalmazhatnak meg, és amikor a céljaikat kellő kitartással és teljesítménnyel meg is valósíthatják.

Fa Nándor a magyar glóbusz közepéből egyszer kitekintett, majd elindult és megcsinálta azt, amit akart. Egyszer, aztán többször is. És most, 63 évesen még egyszer.

A Vendée Globe egy egyszerre iszonyatos és felemelő verseny. A szabályai szerint egyedül, egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül kell körbehajózni a Földet. A mostani versenyen huszonkilencen indultak el, de eddig tizenegyen feladták.

A Földet felfedeztük, a műholdak bolygónk minden négyzetméterét (és ha kell, a lakóit is) pásztázzák. Nem maradtak már vakfoltok a térképen, csak a tengerek legmélyén. A nagy földrajzi felfedezések kora rég véget ért. De saját magunknak, kedvtelésből, elszánásból, rögeszméből még mindig felfedezhetjük a bolygónkat. És önmagunk határait. Meg ami még azokon is túl van.

Erről szól többek között a Vendée Globe: ugyan a legmodernebb eszközökkel és ufótechnológiával felszerelt vitorlásokkal, de még mindig az egyéni kitartásra, felkészültségre, rátermettségre alapozva lehet teljesíteni a versenyt. És aki elakad útközben, aki egy hirtelen baleset vagy más probléma miatt kénytelen feladni a versenyt, szintén megérdemli a mély tiszteletet.

Hát még az, aki teljesíteni is tudja! Főleg, ha nem vitorlás dinasztiába született tengerparti emberként, hanem szárazföldi magyarként, éltesebb korban tudja ezt véghez vinni.

fa_nandor_1.jpg

Fa Nándor a magyar férfiak, fiatalabbak és idősebbek példaképe is lehet. Sok magyar hatvanas (ötvenes, negyvenes, stb.) férfi élete autós bevásárlásokkal, lottózó- vagy kocsmalátogatásokkal és otthoni tévébambulással írható le, esetleg alkohol-problémával, súlyos elhízással vagy más betegségekkel megspékelve. Fa Nándor egy különleges példa arra, hogy mire lehet képes egy férfi ennyi idősen is.

De Fa Nándor nem csak az éltesebb férfiak, hanem általában a magyarok példaképe lehetne. Még mindig egy jövendő Magyarország jelképe ő.

Ahol kitűzhetjük a legmerészebb céljainkat és ahol a céljainkat tűzön-vízen keresztül megvalósíthatjuk. Ahol a teljesítmény mérhető és tiszteletet keltő, s ahol a verseny szigorú szabályai működnek. Ahol a fejet nem lefelé kell hajtani, hanem előre és fölfelé kell nézni, mert ott van a jelen és a jövő, amit meg kell nyerni magunknak, társainknak és nemzetünknek, minden másodpercben. Ahol a gyávaság és megrettenés helyett a bátorság és merészség az alap. Ahol szabadok lehetünk szellemünkben és tetteinkben. És ahol, ha akarjuk, koravén lötyögés, általános közöny, kiégés és hervadás helyett akár körbehajózhatjuk a világ tengereit. Akár a valóságban, de minimum az álmainkban. Milyen csoda is lenne, ha tízmillió Fa Nándor országa lehetnénk.

Fa Nándor a példa, mire lehetünk mi, magyarok képesek, ha igazán elszánjuk magunkat. Itt hát az ideje az elszánásnak. 

Dicsőség a hősnek!

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fa Nándor kiváló teljesítménye gratulációt érdemel , de nem világos Rajcsányi inszinuáló megjegyzésének az oka . Fa Nándor mellett nagyon sok kiemelkedő magyar nyújt átlagfelettit : sokgyerekes édesanyák , családtagot otthon ápolók , emberséges orvosok , lelkes pedagógusok , jeges Balatonból áldozatokat életük kockáztatásával kimentők stb. S egy miniszterelnök , aki példás kövtekezetességgel a politikában is megvalósítja , amit Fa Nándor a tengeren . Éljenek a nevesíthető és a hétköznapi-"névtelen" hőseink !

"Éljenek a nevesíthető és a hétköznapi-"névtelen" hőseink"

Így van, ők is mind Fa Nándorok!

Nem akartam elhinni, de tényleg.
Sajnálom szegényt.
Belerángatták valamibe, aztán magára hagyták.

Szép írás. Valóban: Dicsőség a hősnek!

a teljesítmény, a korlátaink átlépése a lényeg. nem kell mindenkinek világ körüli vitorlázónak lennie. De senkinek nem kötelező kocsmában ülnie ahelyett, hogy mondjuk aznap 10 kilométert gyalogoljon a friss levegőn, vagy mondjuk elkezdje megoldani az egykori iskolai matekpéldákat az elme edzése céljából.

Ha egy emberben van tartás, kitartás és tisztesség, az valóban példakép lehet.
A magukat ide-oda láncoló, le-fől szaladgáló, egyéni érdektől vezérelt momokásokat nézem, kár beléjük az Oxford.
Csakhogy a mai világ olyan, hogy a csinnadratta nem a férfiakról, hanem a mindenféle, elkényeztetett anyámasszony katonáiról, akiket egy kismacska is kizavarna a világból, ha jól felfújná magát.
Gondolom, Fa Nándornak is van szponzora, ismeretlenül is köszönet neki azért, hogy teljesítményt szponzorált és nem rombolást, mint "szeretve tisztelt" Gyuri bá.

Jót akart ez a szerencsétlen hölgy, de csőbehúzták és nem tudta abbahagyni. Aki idáig jut azt nem szabad tovább bántani. Gyerekei vannak.

Fa Nándor elképesztő!

"Azt mondja, békében szeretne élni, emelt fővel kilépni a közéletből. "
Még fiatal. Nem megoldás az öngyilkosság.
Meg kell tanulni: A politikai törekvések mögött nem arkangyalok tartják a lángnyelvű pallost.
Olyan ember, akinek fontos a tisztessége, a munkájában tud alkotni, legyen az bármi is.
Remélem, magára talál és okul a történtekből.

Amúgy: Miért "másik" Magyarország hőse Fa Nándor?

Én is erősnek tartottam a "párhuzamoz", de ami igaz, az igaz.
Sok nagyhangú anyaszomorító ember van még most is, akik sem a fizikumukat, sem az elméjüket nem használják másra, mint önrombolásra, rosszabb estben a környezetük tönkretételére.
De ez a téma egy másik poszt témája lehetne, valóban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés