Univerzális népi-urbánus ellentét

2017. február 6. 16:59

Fricz Tamás
Magyar Idők
Sokáig úgy tűnt, hogy ez egy tipikusan magyar vita, tele szokásos szélsőséges indulattal, meg nem értéssel és gyűlölettel; mára azonban azt tapasztaljuk, hogy ami minket szabdalt évtizedeken át és a rendszerváltás után is, az immáron a világ nyugati típusú részén globális konfliktussá és totális szembenállássá változott.

„Az urbánus tábor embereszménye a szabad, függetlenül cselekvő, autonóm individuum, aki mint racionális lény, elsősorban a saját érdekeit szem előtt tartva cselekszik a társadalomban. Az egyén, az individuum globális lény, hasonló jogok illetik meg a világ bármely részén (mármint az emberi és állampolgári jogok). A népi tábor ezzel szemben a nemzeti közösséget tartja elsőrendűnek, mert megítélése szerint az individuumok nem elszigetelten, hanem mindig egy nemzet keretei között válnak azzá, amik. Az emberi jogokat, az állampolgár jogait nem tagadják, viszont azt mondják, hogy kiélezett helyzetekben, amikor például a nemzet sorsáról van szó, az individuum érdekeit alá kell rendelni a magasabb egység, a nemzeti kollektívum érdekeinek.

A népiek és az urbánusok közötti ellentétek radikális jellegét döntően az magyarázta, hogy egyszerűen más volt a világlátásuk, más a világszemléletük. Az urbánusok, ha liberálisok, akkor kozmopoliták, ha szocialisták, akkor internacionalisták, míg a népieket a nemzeti beállítottság jellemzi a legmarkánsabban. Igazából tehát már pontosabb ezt a vitát globalisták és nemzetiek vitájának nevezni.

Sokáig úgy tűnt, hogy ez egy tipikusan magyar vita, tele szokásos szélsőséges indulattal, meg nem értéssel és gyűlölettel; mára azonban azt tapasztaljuk, hogy ami minket szabdalt évtizedeken át és a rendszerváltás után is, az immáron a világ nyugati típusú részén globális konfliktussá és totális szembenállássá változott. Elmondhatjuk, hogy ez a világnézeti szembenállás kegyetlen, keserű és nehezen feloldható. Magyarország jelen állás szerint úgy orvosolja a problémát, hogy a nemzeti oldalnak szavaztunk elsöprő többséggel bizalmat, s felhatalmaztuk arra, hogy demokratikus keretek között tegye azt, amit értékrendje diktál. Most Európa és Amerika jön.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Sokáig úgy tűnt, hogy ez egy tipikusan magyar vita, tele szokásos szélsőséges indulattal, meg nem értéssel és gyűlölettel; mára azonban azt tapasztaljuk, hogy ami minket szabdalt évtizedeken át és a rendszerváltás után is, az immáron a világ nyugati típusú részén globális konfliktussá és totális szembenállássá változott."

A népi-urbánus szembenállás soha nem volt hungarikum, legfeljebb egyesek annak próbálták beállítani.

Valamikor a csatatéren lehetett bizonyítani a felsőbbrendűséget, később a vagyonnal, most a szájalással.

Nem hiszem, hogy Kornis az, akire a globalisták (urbánusok) többsége oly nagyon büszke lenne.

"Az emberi jogokat, az állampolgár jogait nem tagadják, viszont azt mondják, hogy kiélezett helyzetekben, amikor például a nemzet sorsáról van szó, az individuum érdekeit alá kell rendelni a magasabb egység, a nemzeti kollektívum érdekeinek."

Ez nekem így megfelelne.
Csak éppen nem ezt látom (nem azt figyelem, amit mondanak, hanem azt, amit tesznek).

lehet a különbözőségünkre összpontosítani, és meg lehet látni azt, amiben azonosak vagyunk.
Utóbbi nem jelenti azt, hogy akivel valamiben megegyezem, azzal kötelező mindenben. De azt jó tudni, hogy van amiben meg tudunk egyezni. Nekem legalábbis jó:

http://librarius.hu/2017/02/04..

Az urbánus kozmopolita éhen halna a vidéki ember nélkül.
Ez komoly békülési alap lehetne:-)))))))

Szerinted.

Egyébként Fritznek abban igaza van, h. míg az utóbbi évtizedeket az urbánusok uralták, most fordulni látszik a trend.

Érdekes, h. Skandinávia egy része mintha beleőrült volna a jómódba és a médiájuk egyszínűségébe.

Nagyon izgalmasak a 2017-es választások.

A puliszka is csak a vége felé puffog.

Franciaországban, Németországban bár nagyon sok a nem európai civilizációból származó migráns, de még nagy a csillogás, a gazdaság jól szervezett és jól teljesít, nem igazán látni, mi lesz. Mindenesetre az, h. egy Schulz szerű figura nagyon népszerű lehet, azt sugallja, h. ezeknek eddig nagyon jó dolguk lehetett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában