Nem csitul az úszószövetség körüli balhé

2016. november 18. 17:50
Czene Attila olimpiai bajnok úszó szerint diktatúra uralkodik a szövetségben, Hargitay András szövetségi kapitány szerint viszont nincs így. A MÚSZ bizottságot állít fel, hogy kivizsgálja az úszók panaszait.

Az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Cseh László is tagja annak a bizottságnak, amely a versenyzők gondjait igyekszik feltárni az elmúlt napok történései nyomán, s amelynek összetételét pénteken hozta nyilvánosságra a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége. A MÚSZ Facebook-oldalán olvasható bejegyzés alapján az elnökségi tag úszó mellett Tóth Ákos egyetemi tanár, Halász Sarolta, a MÚSZ gazdasági igazgatója és Ugrin Tamás ügyvéd tagja a vizsgálatot végző testületnek. A MÚSZ ígérete szerint a felmérés eredménye nyilvánosságra kerül. 

Közben az olimpiai bajnok Czene Attila, korábbi sportért felelős államtitkár is Gyárfás Tamás szövetségi elnökkel szemben foglalt állást, s a Lokálnak nyilatkozva úgy fogalmazott: diktatórikus tendenciák tapasztalhatók a vezérkarban, s régebben neki is volt vitája Gyárfással, aki szerinte egészségtelenül „az elmúlt majd két és fél évtizedben gyökeret vert az elnöki székben”. 

A szövetség úgy tesz, mintha kegyet gyakorolna a felkészüléshez szükséges pénzek osztogatása során – mondta Czene, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke. Hozzátette: az állami támogatások révén jórészt közpénzekről van szó, melyek felhasználásáról egyrészt egy szakmai grémiumnak kellene határoznia, de jelenleg másféle szempontok érvényesülnek. „Másrészt viszont ne a sportoló döntse el, ki és mikor mondjon le, az a közgyűlés feladata, ott kell eldönteni, jól vagy rosszul látta-e el feladatait az elnök” – üzent ki nem nevesítve senkit Czene.

Diktatúra van a szövetségben, és ez már a mi időnkben is így volt. Sokan egzisztenciájukat féltve nem mernek vagy nem akarnak megszólalni az alig leplezett fenyegetések miatt. A jelenlegi helyzet senkinek sem jó, és ezen így vagy úgy, de változtatni kell” – tette hozzá Czene a Lokálnak adott nyilatkozatában.

Hargitay szerint Czenének nincs igaza

A szövetségi kapitány Hargitay András visszautasította Czene Attila vádjait, amelyek szerint diktatúra van a magyar úszósportban, s a szövetség (MÚSZ) elnöke, Gyárfás Tamás beleszól szakmai döntésekbe is. A szakvezető az MTI-nek pénteken reagált az olimpiai bajnok Czene Lokálnak adott nyilatkozatára, leszögezve, hogy ő, aki napi rendszerességgel ott van az úszószövetségben, a leghatározottabban mondja: „nem igaz az állítás, nincs diktatúra!

Nem tudom, hogy ezt Czene Attila honnan veszi, hiszen a sportág közelében sem látjuk. Ha Gyárfás Tamás beleszólna a szakmai munkába, már nem lennék szövetségi kapitány, azonnal felállnék” – mondta Hargitay András. „Természetesen szakmai dolgokról is többször kikérem a véleményét, de a döntéseket magam hozom meg, a felelősség az enyém” – tette hozzá.Ha Czene Attila – folytatta – vette volna a fáradságot, hogy amióta kapitány vagyok, egyszer is megkeres tanácsaival, őt is, ahogyan a sportág elnökét, természetesen meghallgattam volna. Nálunk mindenki tudja, mi a szerepe, feladata.

A szakvezető a MÚSZ és vezetői címére érkező állásfoglalásokban félreértelmezéseket lát, s azt érzi, hogy „különböző okokból, régi sértettségek miatt csapnak oda, de a megnyilatkozásoknak nincs igazán tartalmuk, konkrétumok kellenének”. Hargitay András szerint Czene, az egykori úszótárs, aki szintén Széchy Tamás-tanítvány volt, „tudja, hogy a fegyelem Széchy idején mit jelentett, de akkor sem volt diktatúra”. „Úgy gondolom, a magyar úszósportban azóta is fegyelem van, munkafegyelem, a cél érdekében” – tette hozzá.

Kedd óta áll a bál

Az úszószövetség és a versenyzők nyilvános vitáját kedden Rio háromszoros bajnoka, Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számon kért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt. Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják.

Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, és „nincs rend” a magyar úszásban. Hozzájuk csatlakozott még szerdán a többek között Bernek Pétert képviselő cég, majd csütörtökön a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, illetve Kozma Dominik jelezték, hogy egyetértenek a háromszoros olimpiai bajnokkal.

(MTI)

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyárfás jó szervező és jövőre úszó VB lesz, azaz nem lenne egyszerűen pótolható a szervezőkészsége és a kapcsolatrendszere miatt. Az, hogy milyen ember azt nem tudom,de a nagy túlélők közé tartozik...Szerintem valahogy békét kell teremteni, aztán előbb sikeresen le kell zavarni a VB-t majd döntenie kell a Közgyűlésnek a továbbiakról.

A vizes vb a tervezett költségvetésének a sokszorosára rúg már most is. A végszámla pedig elképesztő összegeket fog mutatni. Nem az ésszerűség vezeti Gyárfást, de ő az egyetlen kapocs a Fina és a kormány között. gyárfás tolmácsolja az igényeket.

Gyárfás nagy maradni vágyása lehet, hog ebben a tényben keresendő.

Természetesen feltételezhetó, hogy Gyárfás abban érdekelt, hogy a kormány egy sikeres projectet hajtson végre a vizes Vb-n. Hiszen mindig is mellszélességgel az ország felemelkedésén és a Fidesz kormány sikerén dolgozott.

Szemeim előtt megjelenik a magyar labdarúgó válogatott, ahogy énekelik a Himnuszt, az egyik Nike-ben, a másik Adidasban, a harmadik Pumában, mindegyik színe más, de Katinka boldog csillogó szemekkel nézi őket Aréna sapkában veled együtt.

Válaszok:
Schollander | 2016. november 19. 12:46

Oly nagyon akartál poénos lenni,
hogy közben elfelejtetted,
mi a különbség az úszás és a foci között.

Legközelebb légy lazább,
amikor
a szemeid előtti jelenésről
tudósítasz.
(:-)

Én már nem reagálnék, vagy csak annyit utoljára, hogy a vizes vb után megbeszéljük.
Lehetséges, hogy a ...keverés nyomta rá a bélyegét az úszók olimpiájára.

Itt egy példaértékú történet:

" Egerszegi Krisztina újra nyilvánosság előtt mutatkozott és hihetetlenül önzetlen dolgot tett - Fotók
tegnap 18:25

Egerszegi Krisztina
úszónő
kislány

Példamutató tett volt ez az olimpiai bajnok úszónőtől /Fotó: MTI-Kovács Attila
Példamutató tett volt ez az olimpiai bajnok úszónőtől /Fotó: MTI-Kovács Attila
2004
Blikk-információ

A Transzplantációs Alapítvány segítségével teljesült egy kislány, Lili kívánsága: találkozhatott Egerszegi Krisztinával.
Hirdetés

A lány közel két éve él édesapja veséjével, és nagyon megszerette az úszást, elhatározta, hogy bajnok szeretne lenni. Egyik legnagyobb vágya az volt, hogy találkozzon Egerszegi Krisztinával, és ez a múlt héten valóra is vált.

Krisztina a férjével együtt egy délutánt töltött Liliéknél Isaszegen, még olimpiai érmeit is elvitte megmutatni, és a jó tanácsok mellett ajándékot is adott a kislánynak - például egy úszódresszt, amit Lili büszkén viselhet úszóedzésein és a versenyeken."


Egerszegi Kovács Áginak is adott úszódresszt:-))) és bejött:-)
Sok sikert a kislánynak.

Megy a keverés, kavarás!

"Hargitay András helyett Sós Csaba jelenlegi szakmai alelnököt ajánlja szövetségi kapitánynak Czene Attila az úszók és a szövetség közötti vitában. A korábbi sportért felelős államtitkár hétfőn az MTI-nek nyilatkozva reagált Hargitay András szavaira, aki múlt pénteken visszautasította Czene kijelentését, miszerint diktatúra van a szövetségben.
Ez a megoldás duplán eredményre vezetne, mert nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy nem ő a legmegfelelőbb személy a szövetségi kapitányi poszt betöltésére, helyette az úszótársadalom szívesebben látná Sós Csabát, aki erre a tisztségre a legalkalmasabb” – mondta a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke.

Czene Attila hozzátette, szerinte ezzel a felállással Hosszú Katinka is elégedett lenne.

Elégedett??? Akkor miért nem méltatja arra sem, hogy visszaköszönjön Hargitaynak, ha ott van a férje?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés