Népszavazást írhatnak ki Hollandiában a CETA-ról

2016. november 4. 16:25
Közel kétszázezren aláírták a CETA elleni népszavazási petíciót Hollandiában. A referendumot háromszázezer aláírás esetén írják ki, habár annak eredménye semmiképp nem lesz kötelező érvényű. Az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt vasárnap írták alá Brüsszelben, de még a nemzeti és regionális parlamenteknek is jóvá kell hagyniuk.

Aláírásgyűjtést indítottak aktivisták Hollandiában annak érdekében, hogy népszavazást írjanak ki az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikálásáról.

A petíciót már több mint közel kétszázezren aláírták, a népszavazás kiírásához legalább 300 ezer aláírásra van szükség Hollandiában. A referendum akkor lenne érvényes, ha a szavazásra jogosultak legalább 30 százaléka részt venne rajta.

Hosszas egyeztetéseket követően múlt szombaton az Európai Unió mind a 28 tagállama jóváhagyta a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezményt, másnap pedig aláírták a megállapodást a brüsszeli EU-Kanada csúcstalálkozón. Az egyezséget a tagországok mindegyikének ratifikálnia kell.

Ugyan a népszavazás nem lenne jogilag kötelező érvényű, a CETA elutasítása szakértők szerint meglehetősen kínos helyzetbe hozná a kormányt, ahogyan az az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés ratifikálásáról kiírt holland referendum esetében is történt.

A kezdeményezés mögött álló, „Platform CETA-TTIP referendum” nevű szervezet szerint a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezmény veszélyezteti a demokráciát, általa ugyanis a nagyvállalatok kikezdhetnék a holland jogszabályi előírásokat. A CETA a várakozások szerint a vámok, valamint a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is. 

(MTI)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy vétó elég lenne. Jó lenne.

Ezt én is mindig hiányoltam, a stop ttip-vel sem foglalkoztak, ezért kiderült, hogy álzöldek:-)

Hát, igen. De nem rajtad múlik. És látod, látod, a liberalizmus egyik fellegvárában sem bújnak feltétlenül az EU seggébe. Tanulhatnátok tőlük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés