Liberálisok: Gyurcsány azért vétózott, mert megsértődött Fodorra

2016. november 3. 16:49
Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője szerint erősen valószínű, hogy Gyurcsány Ferenc azért vétózta meg pártját a baloldali előválasztási tárgyaláson, mert Fodor Gábor nem akart beülni a DK frakciójába 2014-ben. A DK által szintén megvétózott Balpárt közben azzal fenyeget, hogy lehetnek még ők a mérleg nyelve egy-két körzetben. A Párbeszéd sajnálja a történteket, és vár mindenkit a tárgyalóasztalhoz.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője azt kérte, ne előválasztási egyeztetésnek, hanem ellenzéki tárgyalásnak nevezzük a történteket, ott ugyanis csomó másról is lehet beszélni az előválasztáson kívül. Gréczyt rögtön azután kerestük, hogy a Mandineren részben az MTI nyomán megjelent a hír, ám a DK szóvivője akkor lapunknak azt mondta, tájékozódnia kell még. Azóta többször próbáltuk felhívni, sikerrel egyszer sem jártunk. Kérdéseinket írásban eljuttattuk a párthoz.

A Balpárt a mérleg nyelvével fenyeget

Kérdéseinkkel így a Balpárt elnökét, Berta Tibort kerestük, akit nemrég interjúvoltunk meg. „Nem tudom, éppen Svájcban vagyok. De lehetnék akár Izraelben is” – válaszolt, így inkább Kalmár Szilárdhoz, a Balpárt választási koordinátorához fordultunk. Kalmár a Mandiner kérdésére elismerte: pártja és a Gyurcsány Ferenc vezette DK vagy éppen a Bokros Lajos-féle MoMa nem áll valami közel egymáshoz ideológiailag.

A tárgyalásokon elhangzottakat felidézve elmesélte, Gyurcsány kezdte el a Balpárt kiutálását, ám a párt nevét akkor még nem mondta ki, arra Bokros Lajos erősített igazán rá, hogy aztán már Gyurcsány is nyíltan a Balpárttal való további tárgyalások mellőzése mellett foglaljon állást. Kalmár Szilárd elmondta, az előválasztási egyeztetésen azt vette ki, hogy az ott megjelenő pártok valamiféle összefogáson gondolkodnak, persze „nem ezzel a szóval, mert ez ma már nem szalonképes”. Ők ezzel szemben technikai jellegű előválasztást tartanának a baloldali térfélen, pártok és programok ütközetét. Szerinte Gyurcsány és Bokros a vétóval erre mondott nemet.

Kalmár Szilárd a Mandinernek arról is beszélt, hogy Gyurcsánynak nem tetszett Fodor Gáborék kvótanépszavazási kampányban vitt álláspontja, az igennel való szavazásra, így a népszavazáson való érvényes szavazásra való buzdítás ugyanis véleménye szerint legitimálja az Orbán-rendszert. A balpártos politikus ugyanakkor elismerte: nem hinné, hogy csak erről szólna Gyurcsányék vétója, a Fodor-párt ideológiailag ugyanis nem áll messze a DK-tól. „Még akár az is lehet, hogy az van a háttérben, hogy akkor tudtak nagyot ütni balra, ha ütnek egyet a másik oldalra is.”

Kalmár Szilárdtól megtudtuk: a Balpárt el fog indulni a választáson, és számításai szerint nem egy olyan körzet lesz, ahol a balpártos jelöltre leadott 200-700 szavazat jelenti majd a mérleg nyelvét, így ha ezeken a helyeken szoros küzdelemben nem ellenzéki jelölt nyer, bizony lesz miért főnie Gyurcsány vagy Bokros fejének.

Fodor megsérthette Gyurcsányt 2014-ben

Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője a Mandiner érdeklődésére elmondta, Gyurcsány Ferenc már az előző, múlt heti egyeztetésen is vétót emelt Fodor Gábor pártja ellen. „Nem tart minket elég ellenzékinek” – mondta lapunknak Bősz Anett. Szerinte ez téves felfogás, pártja számos alkalommal alapjaiban kritizálta az Orbán-rendszert, csak éppen nem jutnak el a DK vezetőjéhez ezek a szavak, ráadásul az sem biztos, hogy egyáltalán meg akarja ezeket hallani. Bősz szerint nem elképzelhetetlen, hogy már előre le vannak osztva a lapok az ellenzéki térfélen, a történtek legalábbis ebbe az irányba mutatnak.

A csütörtöki előválasztási tárgyalásról Bősz Anett lapunknak azt mondta, azt végig Gyurcsány dominálta, az azt kezdeményező Párbeszéd moderátori szerepet vett csupán fel, a többiek a szocialista párttal az élen pedig kifejezetten alárendelt szerepet játszottak, nem tudtak Gyurcsány Ferenc vétója ellen szót emelni.

Kérdésünkre, hogy tényleg a kvótanépszavazáson való részvétel melletti kampány volt-e Gyurcsány indoka a vétó mellett, Bősz Anett azt mondta, ez szerinte csak ürügy. A Magyar Liberális Párt ügyvivője valószínűbbnek tartja, hogy Gyurcsány Ferenc egész egyszerűen megsértődött arra, hogy Fodor Gábor a 2014-es összefogósdit követően nem akart frakciót alakítani a DK-val. Fodor erről szeptember végén már az Origónak adott interjújában is beszélt.

A Párbeszéd sajnálja, de nem akar döntőbíró lenni

„Sajnáljuk” – röviden összefoglalva ez a Párbeszéd elnökégi tagjának álláspontja. Barabás Richárd a Mandinernek elmondta, az előválasztási tárgyalások alatt ők nyitott, demokratikus kerekasztalt értenek, ahol nincs főnök. A DK és a Liberálisok közötti vita létező konfliktus: „Nem közös kigolyózás történt, a két pártnak egymásnak van vitája, mi nem döntőbírók vagyunk” – mondta. Barabás sajnálja az MLP és a Balpárt távozását, de mint hangsúlyozta, a tárgyalások továbbra is nyitottak minden olyan szervezet előtt, aki aktívan részt venne az Orbán-kormány leváltásában. 

Az egyeztetésre az Együtt például el se ment. Ott volt viszont Vajnai Attila Európai Baloldal nevű szervezete. A Facebookon azt írta, jövő hétre lesz álláspontja.

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ildi néne mesterhúzása volt, hogy a teljesen leégett idiótát becsempészte az Országgyűlésbe.
A Nagy-formátumú - a blöffök és szélhámosságok mestere - apportálta Gabriellát.
Aki nem hagyta, hogy frakciót alakítson mentora.
Jól van ez így.

Gabika a NER-be tagozódva kaphat egy botswaniai al-konzuli állást. Ott van igény ilyen liberálisra!

"Barabás Richárd a Mandinernek elmondta, az előválasztási tárgyalások alatt ők nyitott, demokratikus kerekasztalt értenek, ahol nincs főnök."

Meg a nagy túrót. A hír arról szólt, hogy Gyurcsány élt a vétójogával. Ha egyeseknek vétójogaik vannak, akkor ez nem nyitott megbeszélés.

"Amíg egy hitelét vesztett ember, Gyurcsány garazdálkodik a szocioldalon addig nem lesz igazi baloldal."

Ez az idióta nem az ok, hanem a tünet.
Igazi baloldal amúgy nem létezik. Forrás: http://www.sokkaljobb.hu/conte..

Pont a reményvesztettségük miatt nyalták be ezt a nárcisz szélhámost.
Megpuccsolja D-209-et és akkor minden jóra fordul.

Bástyaet-kém, nem lehet, hogy nem azt írod, amit gondolsz, hanem hogy a híreket olvasgatva görcsbe szorul a gyomrod?

Nyugodj meg, a maradék választóitoknak is görcsbe rándul a gyomra, ha ezt folytatjátok!

Nagyon úgy néz ki , hogy azoknak van igaza , akik szerint Gyurcsány képtelen bármiben is résztvenni , ahol nem ő a főnök . Pedig ez az ezerszeresen lebőgött Fegyenc magával rántja azokat is a politikai szakadékba , akik szóba állnak vele .

Válaszok:
hátakkor | 2016. november 3. 18:23

Lehet, hogy néhányan hörögni fognak, de szerintem így kívülről nézve Fodor idealista, amíg Gyurcsány pedig minden, de nem az...Fodor ezért nem alkalmas politikusnak, GyF meg másért.

Válaszok:
Megtalálta | 2016. november 3. 18:46
Cassi | 2016. november 3. 20:10

"elkezdődött vmi a demokratikus oldalon. Az előválasztás jó esély a tábor egybentartására. "

"Demokratikus" "oldal" :)
Vonát beveszik? Vagy vétó?
Szeretne ő is ME lenni.
Kecskeházy is komolyan hitte.
Baynau nem, de kérték a teljesítési igazolásokat havonta.

Ezek ma is akasztgatják egymást, csak már "demokratikusan", XXI. századi módszerekkel.

"azoknak van igaza , akik szerint Gyurcsány képtelen bármiben is résztvenni , ahol nem ő a főnök . "

A Szemlőhegyi villácskában Piroska néni a főnök. Ráhagyja okosan. Legalább elvette rondácska lányát.

Az ún. baloldalon tisztában vannak azzal, hogy egy közös listán nem jutna mindegyik mikrópárt vezetőjének befutó hely, a többieknek meg az sem. Gy.F.-nek meg kétségei lehetnek az iránt, hogy az összekoalíciózott pártszövetség számára előnyt vagy politikai ballasztot jelentenének társutasai.

"Nem értem miért közszereplő még.."


1. Azért, mert van komoly szavazótábora.

Akkor miért tapad másokra? AZ EP választás volt, ahol egyedül indult. Olyan körzeteket nem tudott hozni, mint Csepel, meg Kőbánya.

Te láttál már Fletó szavazót?

Schiffer azt hiszi egyszer ő lesz Sólyom László II.

Fodor nem tényező, Feri gondolhatta azt, hogy személyes okokból simán kitúrhatja. A liberálisoknak meg majd ott lesz Bokros, érjék be vele. Moma, MLP egyik se igazi tényező, inkább csak dísz.

Válaszok:
Megtalálta | 2016. november 3. 18:47

"Moma, MLP egyik se igazi tényező, inkább csak dísz." ... elég egy is.

Úgy hívják, Dobrev Klára. Ja, én is hallottam hírét, hogy Ámerikai módra itt is lenne egy Clintonné, minelnökjelöltek.

Ja, még annyit hozzátennék, hogy így hívják a _jelenlegi_ feleségét. Mert hogy nem Dobrev Klára az első (és nem is a második). Fletó gyakrabban házasodik, mint bérmálkozik.

Elnézve, hogy mikor-hova házasodott be, én inkább úgy mondanám, hogy a pénzt szereti.

Válaszok:
hátakkor | 2016. november 3. 20:13

Nagyon nem akarod érteni, miről írok, én viszont vagyok olyan elvetemült, hogy nem fejtem ki részletesebben.

A klasszikus politika a "kompromisszumok művészete", egy idealista képtelen ilyeneket kötni, ezért alkalmatlan.

Igen. Egyfajta gender-diszharmónia rontotta meg a kapcsolatukat. :o)

Dehogynem:-) kellett volna a frakciópénz:-))))))

Úgy lenne esélyük nyerni. :o)

Az idióta, meg a cenzornő adott 4 évet Gabriellának, hogy kávézgathasson még a Rózsadombon.
Most akkor elindulnak hárman, bár hallom a bankár kiszállt, tehát ketten indulnak valahol egyéniben. Keresni kell a körzetet. Rózsadombon nem jósolok nagy esélyt.
Talán Gyöngyös.

Vona szerintem listán fog bejutni. Pártelnökként listaelsőhely jár, ami ugye biztos bejutó, amennyiben a küszöböt megugorják. Egyénit akkor érdemes bevállalni, ha biztos nyerő.

"Még az is lehet, hogy a Klárika lesz a miniszterelnök jelölt"
Csak van megette egy puccsista..

1. A vakok között a félszemű is király...
2. Gyurcsány pedig maximum negyedszemű .
3. A baloldal nyomorúsága , ha ez a figura lehet a hangadójuk , méghozzá a szokott sunyi módon : egyezkedés látszata mellett hátbadöfi a többit / pl.Mesterházy füttyös elintézése /

Az idealisták nem vesznek fel képviselői fizetést (és sok más egyéb juttatást) olyan képviselői székért, amit egy alávaló alkuval szereztek meg. Ne felejtsd el, hogy ez is közpénzből megy, amire állítólag olyan nagyon kényes a Gabika. Hiába mutatja magát valamiféle tisztakezű emelkedett liberálisnak, a maga szintjén ez bizony szép kis csalás és lopás egyben.

Eszmeileg mindig SZDSZ-es volt, ott lett volna a helye kezdettől fogva. Ez rendben is van, csak a választói akarat alapján már régen nem lenne a parlamentben.

Amúgy, ha végleg szorul a hurok, negédesen műkönnyekkel kiáll, hogy valójában buzi.
Öregecskedő feleségével megbeszélték ezt progresszíven az elején.
És akkor még száz lumpen rohan rászavazni.
Amikor az összefosás után a nyáron az EP választásokon megkapta a legkeményebb proli kerületeket - ott is bevérzett.
Nem akarja még egyszer. Majd Kopaszigát Gyulával levajazza.

Nagyon titokzatoskodnak a ballibák, némelyik már gágogott is ilyesmit.
Merkel-Clinton, no meg a Klárika.
Kész frászkarika.
Klárikának egy előnye van: Van annyi esze, hogy nem mutogatja a lányságát, mint az a bizonyos pártelnökmé.
Hátránya viszont nagyon nagy, mert a történelem így hozta.

Apró kérdés: miért nem Anett vétózta az idiótàt? A homokozóban.

"Az emberek könnyen felejtenek, ezt a vonalat még nem írnám le teljesen."

Még azt is elfelejtik, amit nap-mint nap látnak.

Van egy átmeneti megoldás: Bismarck szerint "a lehetőségek művészete"....

"Orbánt meg rázza a röhögés a fotelban, amint éppen felnyitott egy dom perignont."

Ennyi kávéra veszélyes pezsgőt inni.

Én sem gondolom komolyan, hogy azon a pár ezer volt munkásőrön és ATV-függő öregasszonyon kívül bárki is őt választaná. De hát, ezek Ferire is szavaznának.
Én úgy látom, hogy sürgeti őket az idő, ezért nyüzsögnek!
Goodfriend kiadta nekik az ukázt.

A gond csak az lesz, ha megint kip*csázzák őket , akkor a nagy testvér kénytelen lesz lépni.
Vagy őket takarítja el, vagy mindenkit...

Több esélyes a dolog, de senki sem fog jól kijönni belőle, ha egyáltalán túléli.
Némi reményre az adhat okot, ha összeáll a nemzeti egység, vagy létrejön a világbéke.

"Álláspontom pedig külön polcon van, kézre esik bármikor.
:)))"

Egészségedre! :))

Arrol szol a cikk. A ket fasz a fleto meg a fodor. A tobbiek a kutyak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés