Liberálisok: Gyurcsány azért vétózott, mert megsértődött Fodorra

2016. november 3. 16:49
Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője szerint erősen valószínű, hogy Gyurcsány Ferenc azért vétózta meg pártját a baloldali előválasztási tárgyaláson, mert Fodor Gábor nem akart beülni a DK frakciójába 2014-ben. A DK által szintén megvétózott Balpárt közben azzal fenyeget, hogy lehetnek még ők a mérleg nyelve egy-két körzetben. A Párbeszéd sajnálja a történteket, és vár mindenkit a tárgyalóasztalhoz.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője azt kérte, ne előválasztási egyeztetésnek, hanem ellenzéki tárgyalásnak nevezzük a történteket, ott ugyanis csomó másról is lehet beszélni az előválasztáson kívül. Gréczyt rögtön azután kerestük, hogy a Mandineren részben az MTI nyomán megjelent a hír, ám a DK szóvivője akkor lapunknak azt mondta, tájékozódnia kell még. Azóta többször próbáltuk felhívni, sikerrel egyszer sem jártunk. Kérdéseinket írásban eljuttattuk a párthoz.

A Balpárt a mérleg nyelvével fenyeget

Kérdéseinkkel így a Balpárt elnökét, Berta Tibort kerestük, akit nemrég interjúvoltunk meg. „Nem tudom, éppen Svájcban vagyok. De lehetnék akár Izraelben is” – válaszolt, így inkább Kalmár Szilárdhoz, a Balpárt választási koordinátorához fordultunk. Kalmár a Mandiner kérdésére elismerte: pártja és a Gyurcsány Ferenc vezette DK vagy éppen a Bokros Lajos-féle MoMa nem áll valami közel egymáshoz ideológiailag.

A tárgyalásokon elhangzottakat felidézve elmesélte, Gyurcsány kezdte el a Balpárt kiutálását, ám a párt nevét akkor még nem mondta ki, arra Bokros Lajos erősített igazán rá, hogy aztán már Gyurcsány is nyíltan a Balpárttal való további tárgyalások mellőzése mellett foglaljon állást. Kalmár Szilárd elmondta, az előválasztási egyeztetésen azt vette ki, hogy az ott megjelenő pártok valamiféle összefogáson gondolkodnak, persze „nem ezzel a szóval, mert ez ma már nem szalonképes”. Ők ezzel szemben technikai jellegű előválasztást tartanának a baloldali térfélen, pártok és programok ütközetét. Szerinte Gyurcsány és Bokros a vétóval erre mondott nemet.

Kalmár Szilárd a Mandinernek arról is beszélt, hogy Gyurcsánynak nem tetszett Fodor Gáborék kvótanépszavazási kampányban vitt álláspontja, az igennel való szavazásra, így a népszavazáson való érvényes szavazásra való buzdítás ugyanis véleménye szerint legitimálja az Orbán-rendszert. A balpártos politikus ugyanakkor elismerte: nem hinné, hogy csak erről szólna Gyurcsányék vétója, a Fodor-párt ideológiailag ugyanis nem áll messze a DK-tól. „Még akár az is lehet, hogy az van a háttérben, hogy akkor tudtak nagyot ütni balra, ha ütnek egyet a másik oldalra is.”

Kalmár Szilárdtól megtudtuk: a Balpárt el fog indulni a választáson, és számításai szerint nem egy olyan körzet lesz, ahol a balpártos jelöltre leadott 200-700 szavazat jelenti majd a mérleg nyelvét, így ha ezeken a helyeken szoros küzdelemben nem ellenzéki jelölt nyer, bizony lesz miért főnie Gyurcsány vagy Bokros fejének.

Fodor megsérthette Gyurcsányt 2014-ben

Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője a Mandiner érdeklődésére elmondta, Gyurcsány Ferenc már az előző, múlt heti egyeztetésen is vétót emelt Fodor Gábor pártja ellen. „Nem tart minket elég ellenzékinek” – mondta lapunknak Bősz Anett. Szerinte ez téves felfogás, pártja számos alkalommal alapjaiban kritizálta az Orbán-rendszert, csak éppen nem jutnak el a DK vezetőjéhez ezek a szavak, ráadásul az sem biztos, hogy egyáltalán meg akarja ezeket hallani. Bősz szerint nem elképzelhetetlen, hogy már előre le vannak osztva a lapok az ellenzéki térfélen, a történtek legalábbis ebbe az irányba mutatnak.

A csütörtöki előválasztási tárgyalásról Bősz Anett lapunknak azt mondta, azt végig Gyurcsány dominálta, az azt kezdeményező Párbeszéd moderátori szerepet vett csupán fel, a többiek a szocialista párttal az élen pedig kifejezetten alárendelt szerepet játszottak, nem tudtak Gyurcsány Ferenc vétója ellen szót emelni.

Kérdésünkre, hogy tényleg a kvótanépszavazáson való részvétel melletti kampány volt-e Gyurcsány indoka a vétó mellett, Bősz Anett azt mondta, ez szerinte csak ürügy. A Magyar Liberális Párt ügyvivője valószínűbbnek tartja, hogy Gyurcsány Ferenc egész egyszerűen megsértődött arra, hogy Fodor Gábor a 2014-es összefogósdit követően nem akart frakciót alakítani a DK-val. Fodor erről szeptember végén már az Origónak adott interjújában is beszélt.

A Párbeszéd sajnálja, de nem akar döntőbíró lenni

„Sajnáljuk” – röviden összefoglalva ez a Párbeszéd elnökégi tagjának álláspontja. Barabás Richárd a Mandinernek elmondta, az előválasztási tárgyalások alatt ők nyitott, demokratikus kerekasztalt értenek, ahol nincs főnök. A DK és a Liberálisok közötti vita létező konfliktus: „Nem közös kigolyózás történt, a két pártnak egymásnak van vitája, mi nem döntőbírók vagyunk” – mondta. Barabás sajnálja az MLP és a Balpárt távozását, de mint hangsúlyozta, a tárgyalások továbbra is nyitottak minden olyan szervezet előtt, aki aktívan részt venne az Orbán-kormány leváltásában. 

Az egyeztetésre az Együtt például el se ment. Ott volt viszont Vajnai Attila Európai Baloldal nevű szervezete. A Facebookon azt írta, jövő hétre lesz álláspontja.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Barabás Richárd a Mandinernek elmondta, az előválasztási tárgyalások alatt ők nyitott, demokratikus kerekasztalt értenek, ahol nincs főnök."

Meg a nagy túrót. A hír arról szólt, hogy Gyurcsány élt a vétójogával. Ha egyeseknek vétójogaik vannak, akkor ez nem nyitott megbeszélés.

Bástyaet-kém, nem lehet, hogy nem azt írod, amit gondolsz, hanem hogy a híreket olvasgatva görcsbe szorul a gyomrod?

Nyugodj meg, a maradék választóitoknak is görcsbe rándul a gyomra, ha ezt folytatjátok!

Nagyon úgy néz ki , hogy azoknak van igaza , akik szerint Gyurcsány képtelen bármiben is résztvenni , ahol nem ő a főnök . Pedig ez az ezerszeresen lebőgött Fegyenc magával rántja azokat is a politikai szakadékba , akik szóba állnak vele .

Lehet, hogy néhányan hörögni fognak, de szerintem így kívülről nézve Fodor idealista, amíg Gyurcsány pedig minden, de nem az...Fodor ezért nem alkalmas politikusnak, GyF meg másért.

Az ún. baloldalon tisztában vannak azzal, hogy egy közös listán nem jutna mindegyik mikrópárt vezetőjének befutó hely, a többieknek meg az sem. Gy.F.-nek meg kétségei lehetnek az iránt, hogy az összekoalíciózott pártszövetség számára előnyt vagy politikai ballasztot jelentenének társutasai.

Fodor nem tényező, Feri gondolhatta azt, hogy személyes okokból simán kitúrhatja. A liberálisoknak meg majd ott lesz Bokros, érjék be vele. Moma, MLP egyik se igazi tényező, inkább csak dísz.

"Moma, MLP egyik se igazi tényező, inkább csak dísz." ... elég egy is.

Úgy hívják, Dobrev Klára. Ja, én is hallottam hírét, hogy Ámerikai módra itt is lenne egy Clintonné, minelnökjelöltek.

Ja, még annyit hozzátennék, hogy így hívják a _jelenlegi_ feleségét. Mert hogy nem Dobrev Klára az első (és nem is a második). Fletó gyakrabban házasodik, mint bérmálkozik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés