Vallónia rábólintott a CETA-ra

2016. október 28. 17:40
Nagy többséggel támogatta az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményt pénteken a vallón parlament, melynek aláírása egyébként épp amiatt csúszott el csütörtökről, mert Vallónia korábban még ellenezte azt.

Megszavazta az Európai Unió és Kanada között kötendő szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) támogatását a vallon parlament pénteken. Paul Magnette vallon kormányfő bejelentése szerint a Belgium francia nyelvű régiójának parlamentje 58 igen és 5 elutasító szavazatával felhatalmazta a belga szövetségi kormányt az unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény aláírására.

A csütörtökre tervezett aláírást a vallon parlament ellenállása miatt el kellett halasztani, a belga regionális kormányzat ugyanis hetekig ellenállt, és csak csütörtökön állapodott meg a brüsszeli központi kormánnyal az aláírás feltételeiről. (MTI)

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor mire volt jó az előzetes kötözködés? Vagy talán reggelre lófejet találtak az ágyukban?

Az egészben az a legdrámaibb, hogy az európai polgárokat teljesen kihagyták ezekből a tárgyalásokból. Minden oldalról - ezt statisztikák igazolják - az adott országok multinacionális érdekcsoportjai vettek részt a háttér alkukban, a különböző tárgyalásokon.

A magyar kormány is hülyének nézi a népet, semmi érdemi információt nem adnak az átlagpolgárnak. Úgy kell mindennek utána járni, belenézni a meghatározó nyugati uniós tagországok CETA-TTIP-ellenes szakértői anyagaiba.

Kiskorúak a magyarok is, mint Kádár idején.

Egyébként meg tudomásul kell venni, hogy Magyarország egy szuverenitását vesztett ország, amennyiben fellép a nemzetközi nagytőke érdekeivel szemben, akkor percek alatt gazdaságilag-pénzügyileg bedöntik, a kormány megy a szemétkosárba. Kormányozni meg jó, ezt Feri sem felejtette el.

Döbbenetes, ami itt történik. A CETA-TTIP súlyos következményei nem lesznek szelektívek, a Fidesz támogatói ugyanúgy áldozatai lesznek, mint az ellenzéké.

Mindez 2018-ban a kormány bukásához vezethet, már amennyiben életre kel egy, a nemzeti érdekeket valóban megvédeni kész és képes polgári erő. Ez ma nem a mai ballib oldalon található, de nem is a Jobbik.

Olyan most is van.
A vallonok kedvéért bevették a GMO tiltást, meg a módosult a helyi kisebb cégekkel kapcsolatos bánásmód.

Érdekes, hogy brüsszeli elefántcsonttorony ablakából nem látják a Vallonokat sem.
Vagy az nem Belgiumban van, ami akkora mint a Dunántúl?
Kábé ennyit a júnió nagytudásúiról.
A kanadaiak lehet alá sem írják, mivel már háromszor mondta le a brüsszeli útját az EU, a kormányfő azt mondta, már nem is jön ezután a cécó után.

Kedves Dénia!

Erről beszélek, jól látod Te is, a legfelháborítóbb, hogy minden jelentős uniós országban is pont erről folyik a polémia. nem ellenzéki, hanem gondolkodói vonalon, függetlenül attól, hogy valaki a jobb-vagy baloldalon áll.

Negligálják a népet, a multinacionális vállalatok, érdekeltségek egyszerűen kirekesztik a választópolgárokat, a kormányon lévő politikusokat pedig - oldalaktól függetlenül - megvásárolják, bevonják az érdekszférájukba.

Elszomorító, hogy Európa hová züllött. Néhány politikusnak ki tudnám utalni a bürök poharat...

Biztos vagy benne, hogy nem lesz ilyen új politikai erőtér?

Nézz át balra, az MSZMP, a DK tagsága a biológia okán fogyóban van, s persze nincs koherens programjuk sem,némi malíciával jegyzem meg, hogy a Fidesz tagsága, szimpatizánsi köre is lassan az MSZMP és a DK átlag életkorát súrolja.

A Jobbik egy komolytalan, hiteles értelmiség nélküli párt. A polgári oldalról kell érkeznie valakinek - lehet ez Újlipótváros, vagy Kőbánya - , aki képes lesz Mózesként kivezetni a népet ebből a mai fogságból.

Ebben igazad van.

Állj elő az érvekkel, cáfolj abban, amiben úgy látod, hogy nincs igazam. Tisztelem az álláspontodat, nem prejudikálok, még csak nem is minősítelek.

Ez nagyon NEM kellett, de nem kértük, nem a mieink hozták.

Nyilván NEM volt békés lehetőség NEM aláírni.

Ez egy ilyen világ. Mindenesetre hiba volt és nincs hiba következmény nélkül, az országot ilyen mértékben kiárulni, ráadásul úgy, h. a pénznek v. árnak nyoma sincs, csak az elvesztett vagyon következtében végzetesen legyengült ország.

Egy ország vagy képes magából kitermelni a köz számára eredményesen működő vezetőket, vagy nem.
A szerencse léte, v. nem léte éppen úgy döntő lehet akár egy ország, mint az egyén életében, persze, az ország esetében vezető is kell, aki meg tudja ragadni. Nem tudnék ilyen kimondottan meg nem ragadott szerencsés momentumra emlékezni. Talán az orosz protektorátus végül bekövetkező gazdasági bukása, de ebből éppen nem sikerült jól kijönni, a bukás után már szabadon választott vezetés hibái miatt. Igaz, a szomszéd államokban még az egészséges nacionalizmuson is túl bírtak a vezetők MINDENBEN a saját népük, országuk érdekében föllépni, ellentétben Magyarországgal.

Miért is lenne valószínű ilyen előzmények után egy új, értelmesebb, korrektebb, hazaszeretőbb politikai erő megjelenése?

A magam részéről az 50 éves évforduló véres botrányából kimaradtam. A 60-adikon tehetetlenül álltam a Kossuth tér őrjöngő, gátlástalan, hangzavarában, és egyre tudtam gondolni, h. innen, ebből az országból időben kellett volna elmenni.

Van végzet, talán ország esetében is, ami ellen NEM lehet harcolni.

Vannak dolgok, Horatio, mit bölcselmetek fölfogni képtelen.

Mindegy, vert hadak és füstölgő remények ellenére annak kell örülni, ami megmaradt és egyáltalában, élni kell.

Akinek családja, háza, kertje van, még van is mivel elfoglalnia magát idős ember létére is.

Behind the clouds the sun still shining.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés