Pátosz és stand up comedy: tüntettek a sajtószabadságért

2016. október 9. 9:05
A Kossuth teret több ezer fős tömeg töltötte meg szombat este. A Népszabadság felfüggesztése után civilek fél nap alatt szervezték meg a demonstrációt a Facebookon. A tüntetésen részt vett Szél Bernadett LMP-társelnök is, aki a Mandinernek azt nyilatkozta, keleti diktatúrákban történnek hasonló események, Németh Szilárd Népszabadságról tett kijelentéseit pedig szégyenteljesnek nevezte. Tudósításunk a Kossuth térről.

Több ezer ember gyűlt össze a Kossuth téren a civilek által szervezett tüntetésen szombat este. A Parlament előtt a nyugdíjas Népszabadság-olvasóktól kezdve nagycsaládosokon át a Magyar Időket égető egyetemistákig mindenféle társadalmi csoport képviseltette magát. A tömeg felett elrepülő drónt megtapsolták, ahogyan a Népszabadság újságíróit is, a kissé kínos beszédeket pedig inkább csak mosoly fogadta.

A félig spontán demonstráció kiszámíthatóan zajlott le: a szervező civilek előzetesen azt ígérték, hogy nem lesznek beszédek, majd a Népszabadság szerkesztőségéből néhányan több-kevesebb sikerrel mégis felszólaltak, végül boldog-boldogtalan kezébe került a hangosbemondó. Habár a végére ellaposodott a demonstráció, a Facebookon fél nap alatt megszervezett tüntetés teljesen megtöltötte a teret.

Szél Bernadett: Keleti diktatúrákat idéznek az események

A tüntetők között Szél Bernadett, az LMP társelnöke is ott volt. A politikus kérdésünkre válaszolva elmondta: teljes ledöbbenéssel fogadták a Népszabadság felfüggesztésének hírét. Úgy fogalmazott: a „keleti diktatúrák médiastruktúrájának” leképezése történik az országban. Kiemelte, hogy nem csak a Népszabadságról van szó, foglalkozni kell a megyei lapok bekebelezésével is.

Az LMP-s politikus szerint minden véleménynek biztosítani kell a megfelelő megjelenést, viszont a korábbi intézkedések is bizonyítják, hogy „a Fideszt mindig is irritálta a média szabadsága”. Kitért Németh Szilárd nyilatkozatára is és azt mondta, a fideszes képviselő kijelentése „a magyar politikai élet szégyenfoltja”.

Helikopter, helikopter!

Tamás Gáspár Miklós felszólalásában azt mondta: „Rövidesen vége van a magyar sajtószabadságnak, ha ezt hagyjuk!” „Nem hagyjuk!” – válaszolta a tömeg. Több újságíró is felszólalt később, sokaknak viszont problémájuk akadt a hangosbemondóval. Kissé komikus volt a szituáció: ilyen amikor a baloldali sajtó saját magát hallgattatja el.

Mérsékletre intő öregúr, kiábrándult Fidesz-szavazó és munkahelyéről elbocsátott lány is felszólalt. Az emelkedett és indulatos pillanatokat megszakítva a tömeg Rogán Antal kalandjaira utalva a „helikopter” és a „bulibáró” rigmusokat is skandálni kezdte. Egyetemisták egy csoportja Magyar Időket égetett, a szalmalángként égő publicisztikáknak viszont nagyobb volt a füstje, mint a lángja. 

 

Fotók: Kósa Lívia

Összesen 134 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És a Jobbik ezzel a bandával van jelenleg egy platformon....

Amúgy ezek nem civilek, és nem több ezer fős, hanem 1000-1500 fős tünti volt.

Induljunk ki a tüntetők munkahipotéziséből. Kérek
valakit, hogy pontról pontra vezesse le, miért is
van vége a sajtószabadságnak és miért is van
diktatúra.

Szél Bernadett: Keleti diktatúrákat idéznek az események.

Az ilyen logikát nélkülöző dumától Lehet Más a Politika?

Keleti diktatúrákban az állam a tulajdonos, nálunk a kiadó elégelte meg, hogy a Népszabadság már 5 milliárd veszteséget halmozott fel.

Keleti diktatúrákban rá lehetne kényszeríteni a nyájas olvasót, hogy vegye meg a Népszabadságot akkor is, ha undorodik a sok hazugságtól, az alacsony színvonaltól, a nagymellényű újságíróktól, akik becsapják, hülyének nézik a nyájas olvasót!

Érdekelt egyáltalán valakit már az a lap akár a 'baloldali' pártok szimpatizánsai közül is?

Ha az összes tüntiző előfizetett volna a lapra, az sem mentené meg:-)))))))))

Na igen, de a piac a Habony-birodalom számára nem okoz gondot, hiszen oda ömlik a pénz olvasottságtól függetlenül.
" Szóval tessék hiteles újságot írni, és akkor majd venni fogják az emberek."

A "veszik mint a cukrot"-ról meg csak ennyit:

http://media.mandiner.hu/cikk/..

Ez a rész pedig elég egyértelmű: "A Magyar Hírlapot ebben a negyedévben már nem is auditálták, az előző negyedévben 7625 példány kelt el belőle átlagosan."

Ez pedig júniusi cikkből van:
" Ugyanakkor nem minden kormánypárti újság hasított, a Magyar Idők például az Origo után a második legnagyobb veszteséget hozta össze, és a Faktor.hu-t sem sikerült önfenntartóvá tenni egy év alatt – igaz, ide áramlott a legkevesebb pénz a kormányhű lapok mezőnyéből."

Szóval te egy teljesen más világban élsz...

Az attól függ, hogy viszonyulnak a PÁRTHOZ.

A megoldás egyszerű. Ahogy az angol mondja: put your money where your mouth is. (pénzeddel is támaszd alá amit mondassz.)

Csak 5 milliárd kell, hogy a Népszabadság nullszaldós legyen.

Nem voltak annyian, hogy segítsen a népszabón:-)))

meg lehet állapítani, hogy megint nem sikerült a mozgósítás, nem lett forradalom sem.
Max kétezer ember volt ott, sok újságíró, mindenféle médiamunkás, pártok képviselői. A maradék volt az a civil, aki önszántából és a népszabóért ment ki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés