Trócsányi: A nemzeti identitásunkat védi majd az alkotmánymódosítás

2016. október 5. 19:53
Hétfőn nyújtják be a parlamentnek az alkotmánymódosítást, ami egy az alkotmányos identitásunkat tartalmazó keretet rögzít majd – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter szerdán az érvénytelen kvótareferendumot követő alkotmánymódosítási tervekről. A miniszter hangsúlyozta, hogy EU-konform változtatás készül.

Az ország nemzeti, alkotmányos identitását védelmező alaptörvény-módosításról tárgyalt szerdai ülésén a kormány, amelynek pontosított változatát hétfőn terjeszti az Országgyűlés elé - közölte szerdai sajtótájékoztatóján az igazságügyi miniszter.

Trócsányi László kifejtette: a változtatás olyan, az alkotmányos identitásunkat tartalmazó keretet rögzít majd, amely érinti a területet, a lakosságot, a népességet, az állami berendezkedést és az államformát. A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozva azt is: EU-konform változtatás készül, a kormány ugyanis fontosnak tartja uniós tagságunkat. Alaptörvényünknek emellett választ kell adnia a kor kihívásaira is – tette hozzá.  

A miniszter a kormányülés szünetében azt is elmondta: a kezdeményezést kellő előkészítés előzte meg, amelynek során más tagállamok gyakorlatát is figyelembe vették. Példaként olyan franciaországi és németországi alkotmánybírósági döntéseket hozott, amelyek kimondták, hogy az uniós jognak meg kell hajolnia a tagállami alkotmányok előtt. Kijelentette azt is: az uniós szerződésnek és az alaptörvényünknek összhangban kell lennie, mert „egy értékközösség tagja és elkötelezett európaiak vagyunk”. 

Az uniós szerződés egy szóval sem utal a saját elsőbbségére, de bírói döntés kimondta már azt. Úgy ítélte meg: ezen vita miatt is bukott el Hollandiában vagy Franciaországban az európai alkotmányos szerződés, mert a polgárok nem kívánták rögzíteni, hogy az unió alkotmánya a tagállami felett álljon. 

Felelevenítette az európai szerződés azon cikkelyét is, amely szerint "az unió tiszteletben tartja a tagállamoknak a szerződések előtti egyenlőségét vagy nemzeti identitását, amely elválaszthatatlan része azok alapvető politikai és alkotmányos berendezkedésének". 

Trócsányi László elismerte: jogilag ugyan nem köti az Országgyűlést a népszavazás eredménye, politikai szempontból azonban a kvótanépszavazáson leadott 3 millió 300 ezer nem szavazat arra indítja a kormánypártokat, hogy egy arra reflektáló javaslatot készítsen elő. 

 

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még szerencse, hogy gránit szilárd az Alaptörvény.
Bele sem merek gondolni, hogy mi lenne ha nem az lenne!!

Nem. Eddig hatszor tettek bele valamit.
Ha valami gránitszilárdságú, szerinted ez természetes?

Ha valamit toldoznak-foldoznak, az sok minden, de szilárd biztos nem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés