Hamis tudósítások: nem is orbánozott Schulz és Juncker

2016. szeptember 29. 13:46

Jean-Claude Juncker és Martin Schulz közös interjút adott a France24-nek, amit az EUobserver félrevezető szemléje nyomán több hazai lap is hibásan vett át. Megnéztük és meghallgattuk a felvételt: Juncker nem üzente a magyaroknak, hogy szeressük meg a migránsokat vagy a migránskvótákat; és Schulz sem mondta azt, hogy Orbán félrevezeti a szavazókat és abba kéne hagynia az EU megosztását.

Megjelent egy cikk az EUobserveren a minap „Learn to love migrant quotas, Juncker tells eastern EU”, azaz „Tanuljátok meg szeretni a migránskvótát, üzente Juncker az EU keleti részének címmel.

Ezt a cikket aztán hasonló címmel átvette a Pesti Srácok, az Origo, és mai címlapján a Magyar Hírlap is. Az EUobserver cikkében azonban olyan idézetek és állítások szerepelnek, amelyek nem hangzottak el az interjúban. Az interjút Eve Irvine, a France24 műsorvezetője csinálta Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Martin Schulzzal, az Európai Parlament elnökével.

A helyzet az, hogy már az EUobserver cikkének címe sem igaz: Juncker nem üzent kifejezetten a kelet-európaiaknak és nem mondta, hogy meg kell tanulni szeretni a migránsokat.

Légből kapott orbánozások

Az EUobserver cikke több ponton is eléggé szabadon, viszont idézőjelek között idézett az EU-vezetőktől. Juncker például egyáltalán nem mondta azt, de még nem is utalt arra, hogy a kelet-európaiaknak el kellene kezdeniük megszeretni a migránskvótát. Az interjúban Juncker egyáltalán nem tagadja, hogy a kvóták visszavonása mellett állt ki – ezt talán egy másik cikk szemléjéből lehet idézet, ezt azonban nem linkeli a lap; mindössze annyit közöl, hogy ez derült ki Schulz és Juncker vitájából. Ez azonban biztos nem a France24-es interjú volt, ott ugyanis nincs szó erről.

A „Europe was always strong…” – kezdetű idézet ebben a formában nem hangzik el az interjúban Schulztól, bár a lap nem is jelzi, hogy ki mondta ezt, a kontextusból pedig úgy tűnik, hogy Juncker. A vezetők végig a tagállamokról beszélnek általánosságban, és egyszer sem hangzik el az, hogy „Kelet-Európa” vagy hogy „Orbán Viktor”, pedig a lap több ilyen tartalmú szó szerinti idézetet is Schulznak és Junckernek tulajdonít. Például azt, hogy Schulz arról beszélt volna: Orbán félrevezeti a szavazókat és abba kéne hagynia az EU megosztását. Ilyen kijelentés nem hangzott el az interjúban.

Ez hangzott el valójában

Mi – az EUobserverrel ellentétben – figyelmesen megnéztük az interjút, és leírjuk, hogy miről volt szó valójában.

Az interjú elején a műsorvezető arról faggatta Schulzot és Junckert, hogy a pozsonyi csúcs sem hozta el a várt egyetértést az EU tagországai között. Juncker szerint a pozsonyi csúcson nagyrészt egyetértettek a felek, tehát nem volt katasztrófa, de nem is volt tökéletes. Schulz szerint az EU nincs jó formában, mivel a nemzetek nem értenek egyet, nincs közös európai szellem, de Pozsony nem volt bukás. Juncker egyenesen azt hangsúlyozta: nem akar Európai Egyesült Államokat létrehozni.

A műsorvezető ezután Mark Rutte holland miniszterelnököt idézte, aki arról beszélt, hogy az EU-nak nem a nemzetek belső ügyeit, hanem a nagy kérdéseket kéne megoldania; és mégis: épp egy ilyen nagy kérdést, a menekültügyet nem sikerül megoldani.„Nem az EU sikertelen, hanem egyes tagállamok sikertelenek” – tiltakozott Juncker. Szerinte a Bizottság letett az asztalra egy megoldást, amit az EP és a miniszterelnökök többsége is támogatott. Schulz szerint igaza van a holland miniszterelnöknek, és jogos a kérdés, de a közös megoldást a tagállamok blokkolják.

Az EP elnöke szerint ha a tavaly érkező menekülteket szétosztanák, nem lenne probléma; de ha csak 4-5 országnak kell az üggyel foglalkoznia, míg a többiek felteszik a kezüket, gond lehet. Schulz szerint találtak megoldást, de egyes tagországok ignorálják ezt. „Európa akkor volt erős, amikor az egység és közös megoldás szelleme járta át” – mondta Schulz, aki szerint szintén nemzeti szinten van a probléma.

Irvine eztán arról kérdezett, hogy miként lehetne ezt feloldani, mikor például a döntésekkel szembemenő Magyarország sem kapott büntetést – hazánk neve csak a műsorvezető szájából hangzott el az interjúban. „Nem lehet ráerőltetni senkire a szolidaritást, annak szívből kell jönnie” – mondta válaszában Juncker. A műsorvezető tovább faggatta Junckert a megoldásról, aki erre csak annyit mondott, hogy az országok többsége támogatta az EU által javasolt megoldást.

A szolidaritás alapelv, nem mazsolázgatás” – jelentette ki Schulz, aki szerint olyan nincs, hogy egy országnak a kohéziós pénzek vagy az Oroszország elleni szankciók kellenek, de a menekültekkel kapcsolatban azt mondják ezek az országok, hogy ahhoz semmi közük. Szerinte ha valaki a szolidaritást mint alapelvet kétségbe vonja, akkor az egész EU alapját vonja kétségbe.

Az interjú második részében a Brexitről, Barroso új munkájáról és Neelie Kroes offshore-számláiról beszélgettek.

Az ügy kapcsán a Mandiner megkeresi az EUobservert.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/104556

Ajánljuk még a témában