Hamis tudósítások: nem is orbánozott Schulz és Juncker

2016. szeptember 29. 13:46

Írta: Pintér Bence
Jean-Claude Juncker és Martin Schulz közös interjút adott a France24-nek, amit az EUobserver félrevezető szemléje nyomán több hazai lap is hibásan vett át. Megnéztük és meghallgattuk a felvételt: Juncker nem üzente a magyaroknak, hogy szeressük meg a migránsokat vagy a migránskvótákat; és Schulz sem mondta azt, hogy Orbán félrevezeti a szavazókat és abba kéne hagynia az EU megosztását.

Megjelent egy cikk az EUobserveren a minap „Learn to love migrant quotas, Juncker tells eastern EU”, azaz „Tanuljátok meg szeretni a migránskvótát, üzente Juncker az EU keleti részének címmel.

Ezt a cikket aztán hasonló címmel átvette a Pesti Srácok, az Origo, és mai címlapján a Magyar Hírlap is. Az EUobserver cikkében azonban olyan idézetek és állítások szerepelnek, amelyek nem hangzottak el az interjúban. Az interjút Eve Irvine, a France24 műsorvezetője csinálta Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Martin Schulzzal, az Európai Parlament elnökével.

A helyzet az, hogy már az EUobserver cikkének címe sem igaz: Juncker nem üzent kifejezetten a kelet-európaiaknak és nem mondta, hogy meg kell tanulni szeretni a migránsokat.

Légből kapott orbánozások

Az EUobserver cikke több ponton is eléggé szabadon, viszont idézőjelek között idézett az EU-vezetőktől. Juncker például egyáltalán nem mondta azt, de még nem is utalt arra, hogy a kelet-európaiaknak el kellene kezdeniük megszeretni a migránskvótát. Az interjúban Juncker egyáltalán nem tagadja, hogy a kvóták visszavonása mellett állt ki – ezt talán egy másik cikk szemléjéből lehet idézet, ezt azonban nem linkeli a lap; mindössze annyit közöl, hogy ez derült ki Schulz és Juncker vitájából. Ez azonban biztos nem a France24-es interjú volt, ott ugyanis nincs szó erről.

A „Europe was always strong…” – kezdetű idézet ebben a formában nem hangzik el az interjúban Schulztól, bár a lap nem is jelzi, hogy ki mondta ezt, a kontextusból pedig úgy tűnik, hogy Juncker. A vezetők végig a tagállamokról beszélnek általánosságban, és egyszer sem hangzik el az, hogy „Kelet-Európa” vagy hogy „Orbán Viktor”, pedig a lap több ilyen tartalmú szó szerinti idézetet is Schulznak és Junckernek tulajdonít. Például azt, hogy Schulz arról beszélt volna: Orbán félrevezeti a szavazókat és abba kéne hagynia az EU megosztását. Ilyen kijelentés nem hangzott el az interjúban.

Ez hangzott el valójában

Mi – az EUobserverrel ellentétben – figyelmesen megnéztük az interjút, és leírjuk, hogy miről volt szó valójában.

Az interjú elején a műsorvezető arról faggatta Schulzot és Junckert, hogy a pozsonyi csúcs sem hozta el a várt egyetértést az EU tagországai között. Juncker szerint a pozsonyi csúcson nagyrészt egyetértettek a felek, tehát nem volt katasztrófa, de nem is volt tökéletes. Schulz szerint az EU nincs jó formában, mivel a nemzetek nem értenek egyet, nincs közös európai szellem, de Pozsony nem volt bukás. Juncker egyenesen azt hangsúlyozta: nem akar Európai Egyesült Államokat létrehozni.

A műsorvezető ezután Mark Rutte holland miniszterelnököt idézte, aki arról beszélt, hogy az EU-nak nem a nemzetek belső ügyeit, hanem a nagy kérdéseket kéne megoldania; és mégis: épp egy ilyen nagy kérdést, a menekültügyet nem sikerül megoldani.„Nem az EU sikertelen, hanem egyes tagállamok sikertelenek” – tiltakozott Juncker. Szerinte a Bizottság letett az asztalra egy megoldást, amit az EP és a miniszterelnökök többsége is támogatott. Schulz szerint igaza van a holland miniszterelnöknek, és jogos a kérdés, de a közös megoldást a tagállamok blokkolják.

Az EP elnöke szerint ha a tavaly érkező menekülteket szétosztanák, nem lenne probléma; de ha csak 4-5 országnak kell az üggyel foglalkoznia, míg a többiek felteszik a kezüket, gond lehet. Schulz szerint találtak megoldást, de egyes tagországok ignorálják ezt. „Európa akkor volt erős, amikor az egység és közös megoldás szelleme járta át” – mondta Schulz, aki szerint szintén nemzeti szinten van a probléma.

Irvine eztán arról kérdezett, hogy miként lehetne ezt feloldani, mikor például a döntésekkel szembemenő Magyarország sem kapott büntetést – hazánk neve csak a műsorvezető szájából hangzott el az interjúban. „Nem lehet ráerőltetni senkire a szolidaritást, annak szívből kell jönnie” – mondta válaszában Juncker. A műsorvezető tovább faggatta Junckert a megoldásról, aki erre csak annyit mondott, hogy az országok többsége támogatta az EU által javasolt megoldást.

A szolidaritás alapelv, nem mazsolázgatás” – jelentette ki Schulz, aki szerint olyan nincs, hogy egy országnak a kohéziós pénzek vagy az Oroszország elleni szankciók kellenek, de a menekültekkel kapcsolatban azt mondják ezek az országok, hogy ahhoz semmi közük. Szerinte ha valaki a szolidaritást mint alapelvet kétségbe vonja, akkor az egész EU alapját vonja kétségbe.

Az interjú második részében a Brexitről, Barroso új munkájáról és Neelie Kroes offshore-számláiról beszélgettek.

Az ügy kapcsán a Mandiner megkeresi az EUobservert.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Micsoda?! A magyar balliberális lapok nem hitelesen tudósítanak?

Na ja! Itt csak valami tévedés lehet. ;-)

" egy országnak az Oroszország elleni szankciók kellenek"

ez az orszag az USA, viszont o nem EU-tag.

Idézet a honlapjukról:

"High quality journalism

EUobserver is a not-for-profit organisation established in Brussels in 2000. It is financially and editorially independent of the EU institutions. Our team of experienced journalists file daily news reports from the EU capital and beyond and do in-depth investigations on topics of special interest. If you want EUobserver to look into a specific issue, please contact our editors. We protect our sources."

Jó tudni.

Kik ezek?


2015. október. 20. 05:13 2015. október. 20. 08:45 Itthon
Hazudott Trócsányi beszédéről az EUObserver a tárca szerint
szerző:
hvg.hu

Nem mondott igazat az EUObserver hírportál Trócsányi László igazságügyi miniszter menekültekről tett kijelentéseiről – közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM).

A közismerten tendeciózus cikkeket megjelentető EUObserver saját fantáziájának megfelelően kiegészítve tálalja Trócsányi László igazságügyi miniszter szavait, amelyek az október 19-én Brüsszelben rendezett konferencián hangzottak el – fogalmazott a közleményében az IM.

A minisztérium az után fakadt ki, hogy a portál azt írta, Trócsányi a konferencián közölte, van rá esély, hogy a romák Szíriában harcoljanak a dzsihadisták vagy más szélsőséges csoport oldalán. Európa 12 milliós roma lakossága a radikálisok "célcsoportja lehet".

Közleményében az IM most azt írta, a tárcavezető a magyar EU-elnökség alatt elfogadott európai roma keretstratégia megvalósítása érdekében szólalt fel, ennek során sem a dzsihadistákat, sem Szíriát nem említette. A minisztérium az esetet minden határon túlmenő provokációnak tartja és szükség esetén jogi lépéseket tesz.

"Az elmúlt hetekben bebizonyosodott, hogy a magyar kormány migrációs válsághelyzet kezelésével kapcsolatos politikája sikeres. Kiderült, hogy ezt azok is kezdik belátni, akik korábban bírálták. Amikor egész Európában egyre józanabbá válik a helyzetről kialakult diskurzus, nem szokatlan, ha a minden alap nélkül vagdalkozó, szélsőséges erők már nem válogatnak a módszerek között" – írta az IM.

Miért nem érted? A Kolléga az EUobserverre mondta, az övé a cikk, a többi lap csak átvette.

"A műsorvezető ezután Mark Rutte holland miniszterelnököt idézte, aki arról beszélt, hogy az EU-nak nem a nemzetek belső ügyeit, hanem a nagy kérdéseket kéne megoldania; és mégis: épp egy ilyen nagy kérdést, a menekültügyet nem sikerül megoldani.„Nem az EU sikertelen, hanem egyes tagállamok sikertelenek” – tiltakozott Juncker. Szerinte a Bizottság letett az asztalra egy megoldást, amit az EP és a miniszterelnökök többsége is támogatott. Schulz szerint igaza van a holland miniszterelnöknek, és jogos a kérdés, de a közös megoldást a tagállamok blokkolják."
No, aki tudja, mit mondott Rutte, kap egy hangszórót!
Én tudom!

Válaszok:
Berecskereki | 2016. szeptember 29. 18:44

Te szerencsétlen! A PestiSrácok mióta balliberális média?
A PestiSrácok pedig meg sem említik Orbán Viktor nevét, vagy azokat az állításokat, amelyeket a balliberális média firkászai és a politikusok írnak, mondanak.

Én meghallgattam a műsort, és valóban nincs benne Orbánozás, Magyarország neve pedig valóban egyszer hangzik el a műsorvezető szájából, ahogy itt le van írva.

Aki egyszer...
"
Schulz kritisiert Orbán: Geplantes Referendum „perfide“

in Politik, Politik Europa 23. März 2016 35 Comments

Das in Ungarn geplante Referendum zur EU-Flüchtlingspolitik, wonach das Land mittels des Verteilungsschlüssels über 1.000 Flüchtlinge aufnehmen soll, sei "nicht nur absurd, sondern perfide", so EU-Parlamentspräsident Martin Schulz. "

http://bit.ly/2dtM2XP

"nem csak abszurd,de álnok ( alantas) "

Az alapcikk a hamis, amit az EUobserver írt. A többiek csak átvették.

Ettől még igaz az, hogy az EUObserver cikke egész egyszerűen meghamisította az interjút, hogy hangulatkeltő legyen.

Üzennek az osztrákok Schulznak és Junckernak

A krone.at interneten kérdezi az olvasóit, hogy helyesnek tartják Orbán Viktor migránskérdésben képviselt keményvonalas álláspontját.

Jelenlegi állás: 93,3 % IGEN és 6,7 % NEM.

http://www.krone.at/nachrichte..

Válaszok:
pollip | 2016. szeptember 29. 16:36

Emlékszem olyanra, amikor egy csomó média átvette az index hazug cikkét, miszerint a TEK hazahozta valahonnan Orbán Gergelyt. Na ugye.

Köszi:-)

Válaszok:
Berecskereki | 2016. szeptember 29. 16:42

Olvastad?

Új fordulat a kitiltási botrányban: megjött a válasz Amerikából

Az amerikai hatóságok semmilyen konkrét adattal nem bizonyították a magyar kormányzati tisztviselők állítólagos korrupciós ügyét, amely miatt korlátozták beutazásukat az Egyesült Államokba – közölte a Fővárosi Főügyészség a jogsegélykérelemre adott amerikai válaszra hivatkozva.

http://tinyurl.hu/pwh0/

Válaszok:
pollip | 2016. szeptember 29. 17:07

Mit csodálkozunk? Az Il sole 24 ore- meg azt írta, hogy Orbán csillagot akar a menekültekre ragasztani és deportálni akarja őket.

Átment hisztériásba a háttérhatalom és az összes alázatos szolgája.

Megáll az eszem.........ezt a hvg hozza le! Hova jutottunk?
Mi sokan tudtuk, hogy semmi nem volt. Tovább megyek, ez a kormány nem korrupt! Legjobb bizonyíték erre Hadházy trafikmutyizása-amióta megkapták a papírokat, csendben vannak. Hadházy ki sem ejti a száján azt a szót, hogy trafik.

Ismered a cikk írójának Aleksandra Eriksson politikai beállítottságát?

A PestiSrácok és a MH nem ugyanazt hozza, mint amit a magyar balliberális lapok, mely utóbbiak egy az egyben átveszik Aleksandra Eriksson írását.


Aleksandra Eriksson cikkeit itt olvashatod. https://euobserver.com/search?..+Eriksson%22

Hogy ne haljál meg tudatlanul.
Itt a FRANCE 24 TV felvétele.
http://www.france24.com/en/deb..

Azt próbáltam demonstrálni, hogy a média így működik. Átveszik egymás cikkeit. Hogy kié a felelősség? Azé, aki a cikk gazdája, aki írta, aki megjelentette. Persze nem lenne rossz, ha minden átvett cikket le lehetne ellenőrizni, hogy valódi-e, de ez lehetetlen a mennyiség és az információ áramlás sebessége miatt.

Teljesen mindegy, hogy mit mondott, mert Mark Rutte hintapolitikus.

Ez az írás is erre bizonyíték.

http://kitekinto.hu/europa/201..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés