Ha nem lesz előválasztás, elindulunk 2018-ban

2016. szeptember 26. 14:09

Berta Tibor
Munkások Újsága
Itthon, de a nagyvilágban is egyre zordabb viszonyok uralkodnak, a balos, aki ilyen helyzetben nem radikalizálódik, az nem vallhatja baloldalinak magát. Interjú.

Milyen a viszony más baloldali szervezetekkel? Hogy álltok az össszefogósdihoz?

Uniós szinten együttműködünk az European Left-tel, azaz az Európai Balpárttal, melynek szintén partnere a 4K!, valamint tagpártja a Munkáspárt 2006. Utóbbi párttal már meg is állapodtunk abban, hogy a legközelebbi választásokon együtt indulunk, a Negyedik Köztársasággal pedig várjuk, hogy mi lesz. Ha nem oszlatják fel magukat, akkor természetesen nyitottak vagyunk az irányukba is.

Más pártok kapcsán azt tudom mondani, hogy a PM szimpatikus, bennük még van valamiféle baloldaliság, másokban ennek nyoma sincs. Egy korrekt előválasztásnak híve lennék, mely leginkább karakteres, jó jelöltek kiválasztására irányulna, mintsem arra, hogy melyik párt hány lejárt szavatosságú jelöltjét tudja ismét indítani. Ha ez meghiúsul, akkor természetesen minden jelöltünk el fog indulni a körzetében.

Mitől radikális a Balpárt? Szocdem vagy kommunista?

A balpártot az alapítók baloldali irányzatok szövetségeként definiálták. Én magamat marxistának vallom. A radikalitása leginkább a jobbratolódó világ- és belpolitika következménye, nem kifejezetten a tagok vagy a program szellemiségében keresendő. Itthon, de a nagyvilágban is egyre zordabb viszonyok uralkodnak, a balos, aki ilyen helyzetben nem radikalizálódik, az nem vallhatja baloldalinak magát.

Miként látod 2018-at? Nagy a kényszerítés arra, hogy senki se induljon csak az MSZP, ők viszont nem nagyon akarnak teret adni másoknak, maximum Ferinek.

Már említettem, hogy összeborulást nem, de előválasztást támogatok. Ha ez nem valósul meg, akkor én annak ellenére, hogy számos más, magát baloldaliként definiáló párt is jelöltet állít, elindulok lakóhelyemen Óbudán és erre fogom biztatni pártbéli elvtársaimat is.

A párton belül lesznek követőid, ez esetleg pártálláspont is egyben?

A párt tagjai és szimpatizánsai közül sokan szeretnének egy szélesebb, javarészt civileket bevonó együttműködést. Látom ennek szükségességét, viszont ha ez belátható időn belül nem körvonalazódik, akkor bele kell vágni enélkül is és én mindent meg fogok tenni, hogy feltűnjön 2018-ban a valódi baloldal a választáson.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés