A lovak közé a gyeplőt – Az ellenzék és a népszavazás

2016. szeptember 2. 9:27

Keszthelyi András
Magyar Narancs
Ha a népszavazás érvényes és eredményes, akkor a Fidesz már a választási ciklus közepén megnyeri a valósággal vívott harcát, és ezzel nagyjából behozhatatlan előnyre tesz szert a hátralevő két évre.

„Vessünk egy pillantást az ellenzék állapotára. Kedvesen, szeretettel, megértően – és amennyire csak lehetséges, iróniamentesen. A helyzet ugyanis komoly: a 2018-as kormányváltás lehetősége vagy lehetetlensége idén október 2-án, a népszavazással dől el a létező demokratikus ellenzék szempontjából.

Kezdjük a népszavazással, aztán folytassuk az ellenzék állapotával! Ami az előbbit illeti, a helyzet viszonylag egyszerű. A népszavazás vagy érvényes lesz, és a kormánypárt sugallta »nem« győz, vagy érvénytelen lesz. A kutatások alapján az, hogy az igenek kerüljenek többségbe, kizárt. Ha a népszavazás érvényes és eredményes, azaz legalább négymillió magyar ember jelenik meg az urnáknál, és többségük kinyilvánítja, hogy nem kér a Brüsszel által előírt (?) kisvárosnyi (?) menekültből, akkor a Fidesz már a választási ciklus közepén megnyeri a valósággal vívott harcát, és ezzel nagyjából behozhatatlan előnyre tesz szert a hátralevő két évre – még a rezsicsökkentéshez hasonló politikai innovációkra sem lesz szüksége ahhoz, hogy a zsebében tudhassa 2018-at.

Ádám Zoltán és legutóbb Fodor Gábor úgy vélik, hogy az a helyes, ha az ellenzék elmegy szavazni, és igennel szavaz. Nevezzük ezt leonidászi javaslatnak. A görög hadvezér 300 spártaival állta útját Thermopülainál a Hérodotosz szerint kétmilliónyi perzsa betolakodónak. A különbség csak az, hogy a népszavazás a számokról szól, nem a hadvezéri jártasságról. Egy érvényes és eredményes népszavazáson felmutatott 15-20 százaléknyi ellenszavazat lehet, hogy örömmel töltené el a liberális demokrácia szkeptikus híveit, akik még ennyire sem számítottak, de leginkább mégis a Fidesz pozícióját erősítené Brüsszelben és Budapesten egyaránt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Összefogás!"
Ez már két évvel ezelőtt sem vált be.

Fogalmam sincs, ki a fene ez a Keszthelyi András. Átkattintva látom, hogy Gyurcsány és Bajnai "politikai főtanácsadója" volt. Hát ez bizony komoly stallum! Olyan főtanácsokat adhatott nekik, hogy csak na!

Ilyet, mint a mostani, hogy ha érvényes lesz a 16 októberi népszavazás, akkor Orbán megnyeri a 18-as választást is. Tessék hát mindent bedobni, hogy minél többen otthon maradjanak. Nem érdekes, hogy ez a szavazás arról szól, hogy a megállíthatatlanul Európába özönlő, itt hasznavehetetlen és eltartandó muszlimokat a nyakunkra küldhetik-e akaratunk ellenére, az meg majd arról fog szólni, hogy ki legyen a miniszterelnök. És nem érdekes, hogy a migrációról az ellenzéki szavazóknak is van véleményük, amit ki is szeretnének fejezni, mert a szeretett pártjaik soha nem kérdezték meg őket, hogy mit gondolnak, csak beszéltek a nevükben össze-vissza.

Lehet, hogy a főtanácsadók cseréjével kellene kezdeni az ellenzéki megújulást?

A szerző téves alapállásból indul ki és azt állítja, hogy az október 2. népszavazás a pártokról szól. Nem arról szól, hanem arról, hogy elfogadjuk e az EP diktátumát, vagy magunk döntünk. Ennyi és nem több.

Azzal egyetértek, hogy ez a népszavazás az ellenzéknek csapdahelyzetet okoz, mert tiszta vizet kell öntenie a pohárba.
A Jobbiknál nincs probléma. A hozzáállása annyiban más, hogy ők még rátesznek egy "lapáttal".

A távolmaradásra buzdítók pedig azt kommunikálják a választók felé, hogy ne éljenek a demokratikus lehetőséggel a közvetlen véleménynyilvánítással. Ilyent pedig a demokrácia mellett elkötelezett párt nem tehet.

Akik az IGEN mellett kampányolnak, kettő értelmezése van: válogatás nélkül elfogadják a migránsokat és elősegítik az érvényességet.

Ha feltételezzük, hogy a népszavazás eredménytelen lesz, akkor ez megint ráég az ellenzékre - lásd a december 5. népszavazást - és amennyiben az idetelepített migránsok következtében hasonló események lesznek, mint ami Franciaországban, Németországban történt az ellenzék végleg elássa magát.

Így a népszavazás eredménytelensége befolyásolhatja az ellenzék megítélést negatív irányban, míg a Fideszét pozitív irányban.

Aki október 2,-án NEM-el szavaz ebből nem következik egyenes arányban, hogy 2018-as választásnál is a Fideszre szavaz.

András, nem a Fidesz vív harcot a valósággal, hanem te és a "demokrata", "liberális" barátaid.

Már az olaszok is.

"Orbánt csodálják külföldön

"A népszerű Orbán Viktor Magyarországa szárnyal. A gazdasági növekedés 2,9 százalékos és azt is meghaladó, a munkanélküliség csökkenő (...) a nacionalista kormányok nem hozták hátrányos helyzetbe Lengyelországot és Magyarországot. A befektetők félelmei alaptalanok voltak" - írta a La Repubblica című olasz balközép napilap pénteken az európai országok gazdasági fellendülését bemutató cikkében."
http://www.napi.hu/magyar_gazd..

A balliberális ellenzék soha nem tanul a saját hibájából.

Ha 2006-ban az öszödi beszéd napvilágra kerülésekor az MSZP kezdeményezi az Országgyűlés feloszlatás, időközi választást, akkor nem lennéének ebbe a helyzetben amiben vannak.

Ha Az SZDSZ az öszödi beszéd napvilágra kerülésekor kilép a koalícióból és kezdeményezi az Országgyűlés feloszlatást, időközi választást - netán ezt az MSZP nem szavazza meg - még ma is az Országgyűlés második pártja lehet.

Bármelyik eset történt volna, a Fidesz nem szerzett volna kétharmados győzelmet.

Nem ezt tették így buktak. 2018-ban is bukni fognak és könnyen előfordulhat, hogy a Fidesznek ismét kétharmada lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés