Kooperáció és kollaboráció – Granasztói György emlékének

2016. augusztus 28. 11:37

György Péter
Népszabadság
A mai Magyarország nem a Harmadik Birodalom, az erre utaló direktretorikát önmegnyugtató pszeudoradikalizmusnak, amúgy a módszeres gondolkozás hiányának vélem.

„Visszataszítónak vélem, amikor az elit értelmiségiek folyamatosan, nincs erre jobb szó: lekúrják a »népet«, mondván, az nemcsak tűr, de újra és újra meg is szavazza a jelen kormányt, ezért mi aztán nem tehetünk semmit. Mindez éppoly fájdalmas, mint komikus: íme a »haladó értelmiség«, amely arra vár, hogy a fellázadó nép végre visszaszerezze az ő jogait. Ez mélységesen igaz­ságtalan és életidegen. Ebben a kontextusban tartom értelmezhetetlennek, következésképp értelmét vesztettnek a kollaborációnak és kooperációnak a Budapest beltwayen belül használatos, a megnevezés hatalmát használó ellenállási romantikájának retorikáját. (...)

A mai Magyarország nem a Harmadik Birodalom, az erre utaló direktretorikát önmegnyugtató pszeudoradikalizmusnak, amúgy a módszeres gondolkozás hiányának vélem. A kiismerhetetlennel, átláthatatlannal, azaz a megnevezhetetlenséggel való szembeszállás mikéntjének, azaz nehézségének bevallása, az értelmezésért, tehát az értelemadásért folytatott munka az egyedüli lehetőség arra, hogy véget érjen a mi és ők közötti szakadék bizonyosan semmire, illetve csak rosszra vezető retorikája. Egyikünk sem csak a saját kárára téved. A tévedéseink másoknak is ártanak.

Azaz a politikán innen és túli együttműködés elvi lehetőségének kizárása, azaz a kollaborációs paradigma nem más, mint a felelősségvállalás visszautasításának álhidegháborús operettdoktrínája. Csakhogy a haza nem azonos a kormánnyal.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én úgy érzem szívből jön pl. a györgypéteri szóválasztás,

a cziffra "Budapest Beltway" :-D szókapcsolat használata,

haladóprogressziv árokbeásó módon mellőzni kívánja,

a "Körúton túliak / belüliek " oldal-meghatározást!

:-)

Há' azé' ébredjél mégis föl, mert felébresztelek egy kiváló viccel:

Azt mondja egy példázatbéli emberke:

"Én NEM vagyok rasszista, de szerintem az Ember az fehér!"

Nevess már ezen, az Isten szerelmére! :-)

Egyet lehet érteni?

Akkor légy szíves ezt a részt értelmezd, figyelembe véve az összes többit is.

"Mindez azonban mégsem olyan egyszerű. Az elmúlt pár évben a kormányzati politika kritikája mellett egyre többször a rendszerkritika került az előtérbe, így a fenti interpretáció elégtelenné vált, azaz elillanhat belőle az igazság keresésének lehetősége. Valóban új törések vannak a hallgatólagos tudások, azaz bevált gyakorlatok kánonjában, mert az 1989 óta kialakult szokások elsősorban a kormányzati kritikára épültek. Most azonban olyan politikai rendszerben élünk, amelyre igen találó mindaz, amit – többek között – Beckett, majd Derrida megnevezhetetlennek tekintett. Nem könnyű megneveznünk azt a rendszert, amelyet okkal kritizálunk, mert a politikai fogalmak és intézmények jelentésében, illetve használatában alig maradt nyoma a demokratikus rendszerek hallgatólagos alapját garantáló önmérsékletnek, mégiscsak megőrzött türelemnek, a konszenzus elfogadása és teremtése igényének."

Törökzsótiéban igen...

Mindamellett Törökzsóti csak a szadesz csóválta maszop kis szóvivőféle gyalogosharcos kiskatonája volt, György Péter pedig nagyjából tüzérségi hadnagyfigura volt a beltway lövészárkai mögötti terepasztalon,

és e képben ma is hadtudományokat oktat

Ühüm , és egyetérthetünk szóleleményével az "operettdoktrina" gondolatával vagy elvethetjük! :-)

Még hogy nem vagy radikális? Közben rákerestél, hogy melyik az az egyetem amit felégetnél? Már késő, mert leírtad, elküldted. "én felégetném,"

Fején találtad a szöget.

És azzal, hogy jobbikos volt? Azzal pedig a fia Péter nem tudott mit kezdeni.

Csakhogy eszük ágában sincs betemetni az árkot, nem azért ásták. Úgy látom karbantartják, és figyelemmel kísérik, nehogy valaki(kik) be próbálják temetni.

A sajátjaikat ásták úgy el. Nekünk valami mást találnának ki. Tudod hogy milyen leleményesek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés