Akarom. Akarom?

2016. augusztus 10. 10:24

Szunyogh Szabolcs
Népszava Online
Egy dolog látszik biztosnak, bukni fogunk. És talán az is, hogy közben nagyon szégyelljük majd magunkat.

Mit sugall az ellenzék a távolmaradással? Két megfejtés lehetséges. Először: tudomásul vettük, hogy nincs erőnk átvinni akaratunkat a népszavazáson, ezért folyamodunk a távolmaradáshoz, hátha akkor érvénytelen lesz a referendum. Ha érvényes, ugyan mire kötelezné a kormányt? A tét nem az érvényesség, hanem a győzelmi százalék, hogy lehessen mondani, a magyar szavazók mondjuk többségükben elutasították az Unió javaslatát. Ilyen értelemben az érvénytelenség most sokkal kevesebbet számít, mint egy valóban ügydöntő népszavazás esetében.

A másik megfejtés még rosszabb. Ez ugyanis azt üzeni: mi tulajdonképpen egyetértünk a kormánnyal, vigye az Unió a csudába a menekülteket, Orbán Viktornak igaza van. Igaza van, de mivel mi ellenzék vagyunk, ezt nem bírjuk kimondani, ezért a távolmaradást javasoljuk még a szimpatizánsainknak is. Kíváncsi vagyok, fel lehet-e mérni szociológiailag, hogy ez a következetesnek és nyíltnak aligha tekinthető álláspont mennyit rombol az ellenzék becsületén?

Tételezzük fel, hogy egy ellenzéki politikus azt mondja: igen, én azt akarom, hogy az Európai Unió dönthessen a magyar lakosság akarata ellenére is, mert egyrészt az Uniónak van igaza, másrészt mindannyian uniós állampolgárok is vagyunk, jogunk van kettős identitásunkból fakadóan az európai érdeket a magyar érdek elé helyezni. Úgy vélem, egy ilyen kijelentés egyenértékű volna a politikai öngyilkossággal.

Akkor most mi lesz? Egy dolog látszik biztosnak, bukni fogunk. És talán az is, hogy közben nagyon szégyelljük majd magunkat.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bukni fognak, ez teny. De hogy szegyellni is fogjak magukat, nos, abban ketelkedem. Tisztelet a kivetelnek, mar ha lesz ilyen!
Arra meg pelda nem volt, hogy valaha is egy szoclib/libszoc szegyellje magat. Legalabbis en ilyenre nem emlekszem. Okuk pedig boven lett volna. Ott van mindjart az osbun: 2004.dec.5.

A népszavazáson feltett kérdésre még a balos szavazók is nemmel válaszolnak, válaszolnának, ezt állítani nem jelent nagy kockázatot. Hogy ezt nem mutatják ki egyértelműen, csak azt jelenti, utálom Orbánt, de azért ebben a kérdésben egyetértek vele, és védjen meg attól, hogy ide migránsokat telepítsenek, mert azokat még jobban utálom.

Azt már nem merik megtenni, hogy Orbán ellenes érzéseiket egyenes módon, egy igen szavazattal nyilvánítsák ki, marad tehát a sumákolás.

"Az érvényes népszavazást nem szabad megadni a Fidesznek."

Kinek vagy kiknek nem szabad megadni? És ez ki dönti el?

Látom, csak a lényeget nem érted: ez NÉPSZAVAZÁS, ez demokrácia-gyakorlási lehetőség. Ha nem értesz egyet, szavazz úgy! Ha a Fidesz nem tetszik, szavazz ellene legközelebb! Ha az ellenzék sem tetszik, alakíts olyat, amilyet szeretnél, és szerezz szavazókat!

Ha viszont egyiket sem teszed, akkor hallgass mélyen, ne kibicelj, hanem fogadd el az eredményt.

Korrekt elemzés. Szégyellni azonban nem most,
hanem sokkal korábban kellett volna magatokat!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés