Engem jelöl Szijjártó – közlemény

2016. augusztus 1. 21:09

Eörsi Mátyás
Facebook
Ezúton szeretném tájékoztatni a hazai és a nemzetközi közélet iránt érdeklődőket, hogy hacsak meg nem gondolja magát, a külügyi kormányzat engem fog jelölni a Demokráciák Közössége – ahol egyébként több mint két éve dolgozom különböző beosztásokban – főtitkári posztjára.

„Ezúton szeretném tájékoztatni a hazai és a nemzetközi közélet iránt érdeklődőket, hogy hacsak meg nem gondolja magát, a külügyi kormányzat engem fog jelölni a Demokráciák Közössége - ahol egyébként több mint két éve dolgozom különböző beosztásokban - főtitkári posztjára.

Tisztában vagyok azzal, hogy erre a hírre sokan fogják felkapni fejüket, hiszen ilyen vagy ehhez csak hasonló támogatás a NER-re a legkevésbé sem volt jellemző.

A jelölés körülményeivel kapcsolatban az alábbiakat szeretném világossá tenni:

1) A jelölés ötlete eredetileg a diplomáciai állományból származik, végül a külügyminiszter meghívott egy találkozóra.

2) A találkozón világossá tettem az egyébként ismert véleményemet Magyarország jelenlegi bel- és külpolitikájáról, valamint rögzítettem, hogy a Demokratikus Koalíció tagjaként alapjaiban helytelenítem ezt a politikát. Elmarasztaló véleményemnek az eddigiek során hangot adtam hol az elektronikus médiában (ATV, Klub rádió), hol pedig cikkekben, és ettől szokásomtól a jövőben sem kívánok elállni.

3) Akár megválaszt főtitkárnak a Demokráciák Közösségének igazgatótanácsa, akár nem, a magyar kormánytól anyagilag és minden egyéb tekintetben is teljesen független maradok, így semmilyen formális vagy más nyomást nem lehetséges rám gyakorolni.

4) Mindezeket Szijjártó Péter elfogadta és visszaigazolta.

A szóban forgó tárgyalást követően, július 27-én már voltam az Egyenes Beszéd vendége, aki látta a műsort, meggyőződhetett arról, hogy a jelölés nyomán véleményem akár egy jottányit változott-e.

5) Számomra nem teljesen világos, milyen előnye származik a külügyi kormányzatnak a jelölésből. Azzal természetesen tisztában vagyok, hogy aktív külpolitikai megítélésem a Fidesznél lényegesen jobb volt annál, mint ami a médián keresztül látszódott, de akármennyire is hízelgő lenne is számomra egy ilyen értelmezés, nem tudom elképzelni, hogy a hat év belpolitikai hidegháború befejezését éppen velem kezdenék.

6) Ha és amennyiben a külpolitikai elszigetelődés feloldása érdekében tett óvatos lépésként lehet értékelni a döntést, akkor az ugyan helyes célkitűzés, ám egészen bizonyosan nem elégséges. Bár sem eddigi, sem esetleges megválasztásom utáni beosztásom nem teszi szükségessé a külpolitikai kormányzattal való konzultációt, erről a kérdésről bármikor szívesen kész vagyok megosztani gondolataimat a külügyi kormányzattal.

Ebben a pillanatban azt sem lehet megmondani, hogy a jelölés elsegíti, vagy - figyelemmel Magyarország nemzetközi megítélésére - inkább hátráltatja megválasztásomat, hiszen a döntést a 18 országból álló Igazgatótanács fogja meghozni.

Akár így lesz, akár úgy, ahogy az elmúlt hat évben is nemzetközi megbízatásaimtól függetlenül mondtam el véleményemet a hazai politikai helyzetről, ez így lesz ezután is. Kérem barátaimat és ellenfeleimet, hogy ilyen szemüvegen keresztül figyeljék a továbbiakban is megszólalásaimat.

Eörsi Mátyás”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 157 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek ellen egyetlen fegyver van, és az a bojkott! Azért se menj el a beiktatás utáni díszvacsorára! HARCOLJ A DIKTATÚRA ELLEN, MATYI! :o)

Végül is ha azt nézzük, hogy a ner egyik fogalmazója és megalkotója a magyar szocialista munkáspárt egyik főideológusa, egykori államminisztere megboldogult Pozsgay elvtárs volt akkor ez simán elmegy. :)

Kimondottan élvezetes olvasni, ahogy a FB poszt alatt a Parászka Boróka nevű szélsőséges magyarellenes zsidó tüzet okád.

" ''Németh Zsolt Eörsi nagy haverje.''
Ezek szerint Petike meg Németh Zsoltnak!"


:-) (S ki a Petike? (a jelölő)) Nézzünk inkább az asztalka mögé ami a Tusványosi pódiumon van :)

Frivol kritikus a vers amit emlitesz érdekes ! ;-D

Ez a megszólalás nem szimpatikus.

Eörsi egy kicsit hazudik. Elolvasva a teljes cikket, ami a külügyminiszterrel készült, kiderült, hogy Eörsi jelentkezett a külügynél, hogy indulni szeretne erre a posztra.

Elolvastam az egész interjút, abból kiderül, hogy Eörsi önként, önállóan bejelentkezett a posztra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés