Az FPÖ nem a jogállamiság őrzője

2016. július 10. 12:35

Alexander Van der Bellen
Die Presse
Az FPÖ évek óta kokettál az EU-ból való kilépéssel. Hofer a Brexit-döntés után még újabb olajat is öntött a tűzre: teljesen hiteltelen, hogy most visszautasítja az Öxitet. Interjú.

Sokan az ön szimpatizánsai közül, jogászok, újságírók is támadták az elmúlt napokban az Alkotmánybíróságot, mondván, hogy nem kellett volna hatályon kívül helyezni a választási eredményt. Ön hogy látja ezt?

Tiszteletben tartom az ítéletet. Az Alkotmánybíróság döntött. A katolikus egyházban – legalábbis korábban – az a mondás járta: Roma locuta, causa finita.

És mit gondol ön?

Nem kommentálom. Tiszteletben tartom a döntést. A választást megismételjük.

Fordított esetben, ha ön végzett volna épp hogy a második helyen Norbert Hofer mögött, akkor ön is megtámadta volna a választás eredményét?

Nem. Garantálhatom önnek, hogy ez soha eszembe nem jutott.

Azt is lehetne mondani, hogy az FPÖ jó szolgálatot tett a demokráciának és jogállamiságnak, mert az eredmény megtámadásával kiderültek a választás körüli rendetlenségek és törvényszegések.

Túl nagy dolog lenne azt kérni tőlem, hogy az FPÖ-t – éppen az FPÖ-t – a jogállamiság őrzőjeként jellemezzem. Túl jól emlékszem még arra, mikor Jörg Haider 2000-ben azt mondta: büntetőjogilag felelősségre kellene vonni azokat az ellenzéki képviselőket, akik külföldön kritizálják a kormányt. (...)

Az emberek többé-kevésbé már mindent tudnak Önről és Norbert Hoferről. Van még új oldala, amit meg tud mutatni?

Ezen mi is gondolkodunk, hogy hogyan lehetne egy kicsit a fókuszt megváltoztatni. A Brexit-döntésnek köszönhetően az Európa-kérdés egészen új aktualitást nyer. Az EU- és külföldi-ellenesség mégis csak évtizedek óta az FPÖ programjának a magja.

A szombati Presse-ben Norbert Hofer kizárta az Öxitet.

Az FPÖ évek óta kokettál az EU-ból és az eurózónából való kilépéssel és a határok újraemelésével. Hofer a Brexit-döntés után még újabb olajat is öntött a tűzre: teljesen hiteltelen, hogy most visszautasítja az Öxitet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ballib ott is a választást átfordítja az eu-ból való kilépésre.

Nemzetközi ballib................

Alexander van der Bellent a várható választás eredménye kapcsán már megütötte a "halál" szele. Most még agonizál.

Ott is a ballib vezette be a szóbeszédbe a HÖXIT-et.

A jogállamiság őrzője az, aki egy elnökválasztást a maga javára elcsalt.
Minden világos.

Én is arra gondoltam, hogy ilyen az, amikor rablót kiált a tolvaj.

Okozok neked egy kis meglepetést:
„A fasiszta mozgalom maga is aránytalanul zsidó mozgalom volt – tehát a zsidók arányaiban nagyobb részét alkották a pártnak, annak egész történetén keresztül, mint az olasz lakosság. … 1938-ra a pártnak 10,215 felnőtt zsidó tagja volt.” (Amikor Olaszország teljes lakosságából körülbelül 47,000 volt zsidó.) „Mussolininek több zsidó munkatársa volt, így a kedvenc és legbefolyásosabb szeretője, Margherita Sarfatti. Róma főrabbija hivatalos áldásában részesítette Mussolinit, aki (olasz támaszponton) segítette a cionista haditengerészet kifejlesztését, mint a brit imperializmus elleni manővert.”
Forrás: Stanley G. Payne: A History of Fascism, 1914-1945, The University of Wisconsin Press, 1995, 240.old.

szabad sajtóban szabadon ér hazudni..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés