Mit csináljunk a Brexit-szavazás után?

2016. június 24. 16:47

Szabó Gergely
Mandiner
Egyénileg érdemes óvatosnak lenni, deverzifikálni (nem mindent egy lóra feltenni) és megtakarításaink egy részét a pénzügyi rendszeren kívül tárolni. Ország szinten nincs ok az aggodalomra.

Vendégszerzőnk, Szabó Gergely, a Pénzriport szerzőjének írása

 

A kilépés valójában nem kétkimenetelű (igen-nem) folyamat. A szavazás hatására tárgyalások kezdődnek az EU-val. A tárgyalások azonban sokáig eltarthatnak, emellett pedig elképzelhető, hogy végül olyan megállapodás jön létre, amely a kereskedelem és pénzügyek területén nem változtatja meg jelentősen Nagy-Britannia és az EU kapcsolatát.

Miért van akkor ilyen nagy pánik a tőzsdéken? Korábban volt arról szó (például itt és itt), hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer olyan mint egy feje tetejére állított kártyavár, amelynek egymástól távoli lapjai össze vannak kötve. Egyetlen lap kiesése, akár megremegése bedöntheti az egész kártyavárat.

Akkor végre összeomlik a nemzetközi pénzügyi rendszer? Jegybanki pénznyomtatások hiányában ez gyorsan megtörténhet, azonban a rendszer nyertesei − amennyiben erre esélyt látnak − mindent meg fognak tenni a status quo fenntartásáért. Mivel a pénzek exceltáblaszámok, ezekből pedig a jegybankok annyit nyomtatnak, amennyit csak akarnak, a csődöket el lehet kerülni. A politikai szándékon túl a rendszer egyetlen Achilles-sarka az arany: abban az esetben, ha elillan a „bizalom” az exceltáblaszámok iránt és mindenki nemesfémbe menekül, vajon tudnak-e, és akarnak-e a vezető pénzügyi intézetek aranyat eladni a papírpénzek védelme érdekében.

Mit csináljunk most?

Egyénileg érdemes óvatosnak lenni, deverzifikálni (nem mindent egy lóra feltenni) és megtakarításaink egy részét a pénzügyi rendszeren kívül tárolni.

Ország szinten nincs ok az aggodalomra. Reálgazdasági folyamataink jók. Az államnak − államadósság kamatai nélkül − több a bevétele, mint a kiadása. Az ország sokkal többet exportál, mint importál. Így nem vagyunk arra rászorulva, hogy bárki is „finanszírozzon” minket.

Mi a helyzet a pénzügyi folyamatokkal? Mi van, ha leértékelődik a forint? A devizahitelek arányának csökkenése miatt mára elmúltak a forintot veszélyeztető ördögi körök. Olcsóbb forint esetén még nagyobb lehet az ország külkereskedelmi többlete, a jegybank olcsóbban tudja visszavásárolni a felesleges jegybankpénzt, a megtakarítók − euróban mérve − olcsóbban tudják visszavenni a hazai államadósságot. Az ország még mindig nettó forint adós, ezért, ha átmenetileg mégis leértékelődne a forint, akkor reálértéken leértékelődnének az adósságaink.

Több lehetséges kimenetelben megtalálhatjuk a jót. Szétesik a nemzetközi pénzügyi rendszer? Heuréka, az élet megy tovább, a Nap holnap is fel fog kelni, majd csinálunk egy új pénzügyi rendszert, új egyenlegekkel, új szabályokkal!

Pénznyomtatással elodázzák a jegybankok a rendszer összeomlását? Sebaj, az elkövetkező években tovább erősödhet az ország.

A hétvégén pedig nyugodtan foglalkozhatunk örömteli dolgokkal: a belgák elleni meccsel. Hajrá Magyarország!

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Több stadiont építünk, és meghosszabbítjuk Lovasberényig..

Válaszok:
Laibach | 2016. június 24. 17:11

Ezeken felül minden nap imádkozzunk, hogy ne álljon le az Audi és a Merci.

Csak a sorrend változott:-))))
Fontjaid elvesztése után a kilóid is vesznek el:-)))))))

Felkészülünk és befogadóállomásokat építünk annak a több tízezer a magyar migránsnak akiket vélhetően majd ezek után kipicsáznak az angolok. Vezérünk is megmondta, hogy a migránsok miatt van minden.

Az Uniós pénzeken ezidáig rengeteg közbeszerzési díszburkolat, EU kompatibilis játszótér és aranyáron bicigliút épült.
Mostantól a TERMELŐ BERUHÁZÁSOKRA kell koncentrálni! És lopásgátlóval kell felszerelni
minden polgármesteri hivatalt és minisztériumot.

Válaszok:
Laibach | 2016. június 24. 17:32

Erre kellett volna már a kezdetektől koncentrálni.

Válaszok:
Himalája | 2016. június 24. 21:24

Nem jött volna ez létre, ha nincs a hazaáruló magyar elit "jobb és bal" "f.sz és sz.pó" kéz a kézben.

Csakhogy, vezérünk két mondását idézzük, mintha anno a piacon árulta volna a portékát.

"A Magyarországra beruházott nemzetközi cégcsoportok azok, amelyek mellettünk, eltökélt Európai Unió-hívők mellett a legerőteljesebben támogatják mindenhol a világon, Brüsszelben is Magyarország európai uniós tagságát."

"Magyarország ma már nem kér, hanem lehetőséget kínál. Közép-Európa az ezredfordulón dinamikusan fejlődő régió, és ha az Európai Unió nem fölözi le az itt kínálkozó hasznot, akkor más fogja lefölözni azt."

Lefölözték??????

„Elnök úr, nagyon őszintén meg kell mondanom, hogy a cukoripari privatizációra egyáltalán nem emlékszem”

http://mandiner.hu/cikk/201110..

Igen vicces,és sajnos felháborító is főleg annak fényében, hogy mások mire is használták a pénzeiket:

" Az észtek pár év alatt a semmiből építették fel a jövőt.."

„Hamar rájött mindenki, hogy nekünk a faiparon és némi nehézgépgyártáson kívül semmi más kitörési pontunk nincs, csak az informatika”


http://hvg.hu/gazdasag/2016050..

Netanjahu legfőbb tanácsadójával a Likud legbefolyásosabb háttéremberével Finkelsteinnel, valamint Netanjahu volt kabinetfőnökével Birnbaummal a háttérben az egész egy nemzeti mázzal leöntött parasztvakítás.


"..Finkelstein Orbánnal, a Fidesszel vagy önökkel áll szerződésben?

Mint mondtam, diszkrét szakma a miénk. Az azonban nem titok, hogy a magyarországi politikai és kormányzati elit, valamint Finkelstein úr és társai között tudástranszfer zajlik. Ebben mi – és személyesen én is – közvetítők vagyunk..."

Egyetértünk, nincs magyar elit, csak haszonlesők gyülekezete.

Válaszok:
Laibach | 2016. június 24. 17:54

Egy kis nosztalgia, hogy merre is kellett volna alapjaiban elindulni:

"..Szingapúr társadalombiztosítási rendszere.."


http://mno.hu/migr_1834/szinga..

"Mit csináljunk a Brexit-szavazás után?"

Ha Skocia kilép, akkor szoljunk az angoloknak, hogy szívesen felváltjuk a skótokat és belépunk a brit nemzetkozosségbe.

"Erre kellett volna már a kezdetektől koncentrálni."


Mikor kulfoldi cégeknek kerultek eladásra magyar vállalatok, annakidején azt mondogatták, hozzák a tőkét, a piacokat, mert ez a magyar vállalatoknak nincs. valahogy senkinek sem jutott akkor eszébe, hogy mindezt nem nekunk hozzák, hanem maguknak és hogy a profitbol sem fognak adni, hanem kiviszik, megfelelo adóoptimalizálással pedig adót se fizettek nagyon. De hát, a mi szakembereink mondták.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés