Viszlát, Schiffer, viszlát, LMP!

2016. május 31. 8:45
Nem mintha Samantha rosszul játszott volna. Lucy is beletette, amit kellett, az öreg Jock is ott volt a háttérben és remekül hozta a szerepét, a többiekről nem is beszélve. Minden elismerésünk mellett is tény marad azonban a régi bölcsesség: Jockey nélkül nincsen Dallas.

Keddre virradóra az LMP hirtelen kiesett a 2018-as parlamentből. Hajnalban került ki az Indexre az interjú, amelyben Schiffer András bejelenti: lemond LMP-társelnöki posztjáról és parlamenti mandátumáról is. Az őszi ülésszakban már nem lesz ott a patkóban, nem tesz fel kínzó kérdéseket elszámoltatásról, a 2006 őszén történtekről - legfeljebb a bíróságon kérdezget majd, merthogy visszamegy ügyvédnek.

Ezzel pedig az LMP sorsa nagyjából meg is pecsételődött. Schiffer ugyanis tényleg nem taktikázik. Nem fog indulni a 2018-as választásokon. 

S hogy miért vagyok ebben olyan biztos?

Nos, azért, mert úgy egy éve beszéltem vele először a jövőjéről. Tavaly nyáron, az LMP nyári táborában. Belepofátlankodtam ott az arcába, hogy négy százalék, öt százalék, stb. Hogy 2010-ben még olyanokat mondott: semmi értelme örök kispártként bejutni néhány ezrelékkel. Schiffer ahelyett, hogy hülye politikusi magyarázatokat adott volna elő, teljesen őszintén közölte: tartja, amit akkor mondott, aminek persze következményei is vannak. El kell majd gondolkodnia a folytatásról. Igen, az egyik lehetőség az, hogy lemond és otthagyja a napi politikát. 

December közepén aztán megint összefutottunk egy konferencián, s akkor sem bírtam megállni, hogy az addigra még rosszabb számokat produkáló LMP-re tereljem a szót és ismét rákérdezzek a hogyan továbbra. Akkor azt mondta: tavasszal átgondolja rendesen és dönt is. Merthogy egy pont van, amikor ki lehet szállni, ha esetleg úgy döntene majd: a ciklusfelező. Utána már nem lenne tisztességes a párttal szemben. 

Erre tessék, a naptári tavasz utolsó napján bejelenti, hogy kiszáll. Meghozta a döntést, tartotta a szavát. 

Nem hittem volna egyébként. Azt igen, hogy tartja, csak éppen azt hittem, végül azért más lesz a döntés iránya. Hogy Schiffer is meggyőzi majd magát arról: szükség van rá, van értelme a parlamenti munkájának, hiszen ő szólal fel a legtöbbet, egy sor kérdés (földügyek, TTIP, Habony-művek térnyerése) jóval erősebben ment át a köztudatba a szereplései által, mint nélküle ment volna...

Az ember ugye nagyon könnyen talál érveket, ha érdekei úgy diktálják. A politikus pláne. Márpedig Schiffernek '18-ig adott volt a fizu, ellébecolhatott volna simán, legfeljebb kevesebbet vagy egyáltalán nem beszél a parlamentben, kibekkel, félgőzzel eldöcög. Ha így tesz, ha társelnökként, frakcióvezetőként lazázik és lötyög, a párt nyilván kiesik '18-ban. Ő meg mehet vissza szépen ügyvédkedni úgy, hogy rá is foghatja a népre az egészet - „Az emberek döntöttek” -, azaz megúszhatja a felelősség vállalását. A felelősségét, amely minden döntést szükségképpen kísér.  

Az lett volna a sunyi út. Schifferről sem csak csupa jót lehet elmondani. Hisztérikus, az például tud lenni. Mániákus is. A paranoia jegyei is mutatkoztak néha rajta (politikusbetegség). De, mint most is kiderült: Schiffer nem sunyi. 

Nyilván megkapja majd most, hogy elárulta az LMP-t. Ami persze hatalmas baromság lesz. Ha létezik ez a párt Schiffer nélkül is, akkor ez nem árulás, hanem személyes döntés, amelyhez minden embernek joga van, tekintve, hogy életből egyet kaptunk. Ha nem létezik a párt Schiffer nélkül, akkor meg ugye nem nagyon volt mit elárulni. 

S hogy melyik az igaz? Nagyjából mindenki látja-tudja-érzi.

Nem mintha Samantha rosszul játszott volna. Lucy is beletette, amit kellett, az öreg Jock is ott volt a háttérben és remekül hozta a szerepét, a többiekről nem is beszélve. Minden elismerésünk mellett is tény marad azonban a régi bölcsesség:

Jockey nélkül nincsen Dallas.

Összesen 150 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy Schiffer nélküli LMP-t nem tartok fontosnak a magyar politikában, tekintve, hogy nem tudom, az micsoda.

Schiffert tartottam fontosnak a magyar politikában. Ő bizony hiányozni fog a parlamentből.

Ha az LMP most bebizonyítja, hogy nélküle is jók, fontosak, érdemes rájuk szavazni, annak persze örülni fogok.

Csak nem látom valószínűnek.

Hát igen, egy Bernivel meg a sándor-józsef-benedekkel nem, hogy nem valószínű, sokkal inkább értelmetlen.
Az a bizonyos hiány a szellemi erőtérben ...

Nem biztos, h. ez az LMP vége, egyszer, s mindenkorra.

A döntés értelmes és szimpátiát keltő.

Meglátjuk. Örülök, h. Stumpf a kevésbé pozitív tulajdonságokat is fölvezette, ez így egész.

A "magyar" ellenzék jelentős része a legkevésbé sem magyar. Az, hogy Schiffer volt az egyetlen értelmesebbnek mondható karakter, már maga a mélypont, de ez a legkevésbé sem Schiffer hibája.

Schiffer András sunyi, vagy nem sunyi mindenki döntse el saját belátása szerint. Ahogy a közmondás is tartja; Kinek a pap, kinek a papné, nekem a lánya.

Schiffer András lehet, hogy ravasz ügyvéd, de szerintem rossz politikus, így a riportban adott válaszokat döntően jogi csűrés-csavarásnak tartom, amely inkább a kihátrálást vizionálja.

Az LMP vezetése nem tanult a 2014-es választási kampányból, pedig lett volna mit tanulni. Ügyvédként tudhatta volna, hogy több frontot nyitva nem lehet győzni, legfeljebb stagnálni. Olyan frontokat nyitottak meg vezető társaival, melynek befejezése igencsak labilis lábon állt. Amikor napnál világosabb lett, hogy nem vezethet sikerre, akkor is tovább folytatták és belevittek színpadi elemeket.

Kulcsmondatnak tartom: „Az LMP nem tudott áttörni, mert nincs meg körülötte a szellemi erőtér”, melyet több minden alátámaszt, de legfőképpen az, hogy vidéken nem tudott erős bázist kialakítani és három témában egyszerre akart áttörést elérni, miközben mindenkivel és mindennel szembement. Ebben is hibás az LMP teljes vezetése.

Az LMP a jelenlegi állás szerint 60 % alatti részvétel esetén a küszöbön billeg, de 65 %, vagy e feletti részvétel esetén be sem jutna a parlamentbe.
Nem tartom azt sem kizárnak, hogy a Schiffer nélküli vezetés csatlakozni fog a baloldalon szorgalmazott összefogáshoz.

Sajnos, ez így van.
Schiffer nélkül elhal az LMP.

András, emlékszik még a HVG-ben megjelent riportra? Gondolom nem. Javaslom olvassa el.

"Róna Péter: direktben mondták, vagy csatlakozol, vagy kinyiffantunk

Látta az Együtt 2014 LMP-nek szánt megállapodás tervezetét, és abban szó sem volt vétójogról a további megállapodásokat illetően, a sokat emlegetett „liberális körök” azonban megüzenték az ökopártnak: vagy csatlakozik Bajnai Gordonékhoz, vagy „kinyiffantják” őket – állítja a hvg.hu-nak adott interjújában Róna Péter."

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20121129_..

Hogy is van? "A langyosakat kiköpi az Úr."

És ő volt a legkevésbbé langyos.

Mindenesetre Schiffer nem egy megélhetési politikus, mint Vona, Novák stb.

Micsoda poén, András! :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés