Szexizmussal vádolja az Orbán-kormányt az ENSZ-tisztviselő

2016. május 30. 17:40
Konzervatív ideológiával palástolja a magyar kormány a szexizmust az ENSZ hazánkban járt nőügyi szakértői szerint. Frances Raday, a csoport vezetője úgy látja, túl kevés a nő a politikai életben, és problémás, hogy a kormány idealizálja az anyaságot. Az Emmi szerint az ENSZ-esek véleménye torz és egyoldalú.

Az ENSZ szakértői csoportjának elnök-jelentéstevője szerint a magyar kormánynak fel kell hagynia azzal, hogy a nemi alapú megkülönböztetést „konzervatív családi értékekre épülő” ideológiával palástolja.

Frances Raday, a nők jogait és a nemek közötti egyenlőség helyzetét értékelő csoport vezetője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján tapasztalataikról beszámolva kijelentette: a nőkkel szembeni diszkriminációt és a nők szerepének megerősítését önálló problémakörként kell kezelni.

Május 17. és 27. között első alkalommal vizsgálódott Magyarországon az az ENSZ szakértői csoport, amelyet a jogi és a gyakorlatban előforduló, nők elleni diszkrimináció feltárására hoztak létre.

Elsődleges fontosságú

A brit-izraeli Frances Raday a sajtótájékoztatón kifejtette: a nőkkel szembeni diszkrimináció felszámolását a kormánynak elsődleges fontosságú ügyként kell kezelnie, ezt pedig úgy érhetné el, ha a gyermekeknek a nemek közötti egyenlőséggel és az emberi jogokkal kapcsolatos oktatást biztosítana, valamint igénybe venné egyebek mellett az emberi jogi intézmények és a média segítségét. Felhívta a figyelmet továbbá a nők emberi jogaival foglalkozó civil szervezetek jelentőségére.

A szakértő emlékeztetett: az alaptörvény biztosítja a nők és férfiak egyenjogúságát Magyarországon, és védi a család intézményét, amelyet a nemzet fennmaradása szempontjából elengedhetetlennek tart. Bár a társadalom alapegységeként a család valóban védelemre jogosult, „a család konzervatív formáját nem lenne szabad szembeállítani a nők politikai, gazdasági és társadalmi jogaival, valamint a nők szerepének megerősítésével” – közölte. Hozzátette: a nők emberi jogainak védelme és a nők szerepének megerősítése elengedhetetlen a családok jólétéhez.

Nincs elég női politikus

Frances Raday úgy látja, az antidiszkriminációs jogszabályi rendelkezések megvalósítása nem elegendő ahhoz, hogy a gyakorlatban is kiküszöbölje a nemi alapú diszkriminációt. A nők és férfiak közötti társadalmi különbség indexe (gender gap) szerint komoly lemaradásban van Magyarország: 145 ország közül a 99. helyen áll – mutatott rá.

Mint mondta, a nők jelentős mértékben háttérbe szorulnak a politikai életben, hiszen a parlamenti képviselőknek mindössze 10 százaléka nő, a kormány tagjai között pedig egy nő sincs. Ennek hátterében „a nők mindent átható, nyilvánvaló sztereotipizálása áll – fogalmazott.

Baj az anyák idealizálása

A munkacsoport vezetője szerint az oktatásban is elmozdulás tapasztalható a konzervatív családi értékek irányába. Az új tankönyvek több sztereotípiát is tartalmaznak a női és férfi szerepekkel kapcsolatban, a nőket szinte kizárólag feleségként és anyaként mutatják be - közölte.

A szakértő ugyanakkor elismerte, hogy több olyan intézkedést is bevezettek, amelyek megkönnyítik a munka és a családi élet összeegyeztetését. A kormány azonban annak ellenére, hogy elismeri a nők igényét a munkavégzésre, politikáját „a nők mint háztartásbeli, ideális esetben háromgyermekes anyák idealizálására alapozta, ezzel pedig lehetetlen dilemma elé állítja” őket.

Frances Raday emellett kitért a roma lányok oktatására, a migráns nők alapvető jogainak biztosítására és a munkanélküli nők jogára a megelőző jellegű egészségügyi szolgáltatások igénybevételére.

Emmi: Egyoldalú az ENSZ-vélemény

Az emberi erőforrások minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága szerint az ENSZ munkacsoportja „egyoldalúan, esetenként eltorzítva” mutatja be azokat az intézkedéseket, amelyekkel az állam évek óta támogatja a magyar nőket. Szerintük „a női foglalkoztatás jelentős bővítse, az ezt segítő gyed extra bevezetése, a gyermekek nappali ellátását biztosító intézményrendszer fejlesztése vagy akár a Nők40” program is példaértékű.

Sajnálatosnak tartják, hogy „függetlennek nevezett nemzetközi szervezetek az objektivitást nélkülöző jelentéseket készíthetnek” az országról az együttműködés és a kormányzat konstruktív hozzáállása ellenére is. Hangsúlyozták: a kormány továbbra is elkötelezett a nők támogatása mellett, aminek elengedhetetlenül fontos eleme a segítségnyújtás a munka és család egyensúlyának kialakításában.

Kikről van szó? 

Magyarországi látogatása során a szakértők ellátogattak Egerbe, Bicskére és Pécsre is, kormányzati tisztviselőkkel, kormánypártok és ellenzéki pártok női parlamenti képviselőivel, valamint civil szervezetek képviselőivel találkoztak. Megállapításaikat és ajánlásaikat jelentésben összegzik, amelyet 2017 júniusában mutatnak be. A munkacsoport tagja még a Costa Rica-i Alda Facio, a lengyel Eleonora Zielinska, az indonéz Kamala Chandrakirana és a tunéziai Emna Aouij.

A munkacsoportot 2011-ben hozta létre az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa. A szakértői csoport feladata, hogy megismerje a nőket hátrányosan megkülönböztető jogszabályok felszámolásának legjobb gyakorlatait, valamint véleményt cseréljen ezekről. A munkacsoport feladata továbbá, hogy párbeszédet alakítson ki a nőket hátrányosan megkülönböztető jogszabályokról.

 

Összesen 148 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Támadnak minden vonalon, a kvótás népszavazás miatt.

Az, hogy egy ilyen szakad luvnya fizetést kap
egy ilyen okádékért, azt jelenti, hogy az emberiség
bizonyos szegmense igencsak megérett Darwin
guillotinet-jára.

Kérdezzük meg Benazir Bhutto árváit a női
kvótáról a politikában.

Ez a hölgy olyan leszbikus kinézetű.

Ez az! Le az anyaság és apaság nemi alapú megkülönböztetésével!

Raday kb úgy néz ki, mintha az öccse lenne az apja, az anyja pedig a húga.

Gondolom a következő célország Indonézia és Tunézia lesz, azután pedig Szaúd-Arábia, Irán, Irak, Afganisztán, Pakisztán, Üzbegisztán, visszafelé az Arab félsziget többi állama, Egyiptom, Szudán, Algéria, Marokkó. S bizonyára ugyanezeket mindenütt szóról szóra elmondják. Ugye Ráday asszony?

Raday pedig felhagyhatna a nőjogi aktivizmussal palástolt a család lezüllesztésére irányuló tevékenységgel.

brit-izraeli Frances Raday
feminista
szélsőséges liberális
1944. január 29. született
1968-ban ő kivándorolt ​​Izraelbe

Kell még valamit mondanom Emese?

Na ja!

Annak vajon utánanéztek, hogy a nők mennyire érdeklődnek a politikai karrier iránt és a jelöltekre milyen mértékben szavaznak a szavazók?
Ennek a statisztikája megjelenik a beszámolóban, vagy csak a felszínt vakargatják?

1. Mint hozzászólás , ez az úgynevezett ENSZ-vélemény egy a sok perspektíva közül .
2. De miért lenne ez normatív ? Ez a hermafrodíta küllemű akárki a "Jóisten" ?

Egy feminista nem lehet objektív nők ügyében.

Azt hittem, mostanában nem tudnak újat mondani a kormányra:-)))))))))))) és mégis, tudtak:-))))))))))))))
Az egész kormány szexista:-))))))))))) ilyen jót régen röhögtem:-)))))))

Frances Raday miért nem a hazájában, Izraelben lobbizik.

2015-ben alakult 20 tagú kormány 3 nő van, amely 15 %-nak felel meg.

Magyarországon csúcsminisztériumok vannak, amelyen belül egy-egy szaktestületet államtitkár lát el. Amennyiben ezeket a területek megnézzük, akkor a nők száma jóval meghaladja az izraeli kormányban lévő nők számát.
Forrás: http://zsido.com/vallasos-mini..

Jaj erről jut az eszembe ki hallott arról, hogy kb hete volt valamilyen amerikai hadgyakorlat az EU-ban? Azért kérdem, mert csak fél füllel hallgattam a hírt és ott kezdtem csak figyelni, hogy az amerikaiak azért panaszkodtak, hogy az EUs tankháborúsdiban hülyére verték az amerikai szárazföldi egységeket.

Na ezt csak arra írtam, hog védjük meg a határainkat, bizony jobb is.

"Szexizmussal vádolja az Orbán-kormányt az ENSZ-tisztviselő"

Akkor milyen szexizmusos az a kormány amelyik négy évig nem csinált mást, mint elkúrt mindent, azt is böszmén?

Válaszok:
Berecskereki | 2016. május 30. 18:36

Én ezeket a homokosokat nem értem. Mi lett volna ha az ő szüleik is azok lettek volna?

Na ja!
Frances Raday elmúlt 70 éves és már csak az emlékekből él. Olyan, mint a viccbeli személy; mindenről a szex jut az emlékezetébe.

Ha több fizetést kapsz, mint a feleséged, akkor ez hátrányos megkülönböztetés. Ha feleséged keres többet, akkor ez egyenjogúság.

Ez is liberalizmus?

A női egyenjogúság jegyében kezdtek feltűnni a fővárosban a női rendőrök. János bácsi erről mit sem tudott, így amikor felutazott Budapestre a tanyáról és tilos jelzésnél átment a zebrán, egy rendőrnő elé állt:
− Na maga most fizet nekem 2000 forintot.
János bácsi végigméri a csinos rendőrnőt:
− Akár 5000-et is… De mióta hordotok egyenruhát?

"Szexizmussal vádol?

Ajánlatot tett neki a Kormány?"

Lehet, hogy az elkúróssal összekeverte?

Daniel Cohn-Bandita álnéven és parókában? Vicces.

"és problémás, hogy a kormány idealizálja az anyaságot."

Erről inkább semmit.

" a nőket szinte kizárólag feleségként és anyaként mutatják be - közölte."
Nyugodjon meg Franciska, vannak nálunk kurvák is!

Igen szűklátókörű ez nőügyi szakértő, mert a nemek közötti egyenlőség tekintetében nyilvánvalóan nagyon alacsonyra teszi a mércét. Ha képes lenne messzebre emelni tekintetét, fel kellene ismernie, hogy csak akkor valósulhat meg valódi egyenlőség, ha a nők egyáltalán nem szülnek. (Főleg a hozzá hasonló "nők" nem.) Ha következetes, akkor ezt kellene követelnie.

Egyébként a gender ideológia jegyében secperc alatt meg lehetne emelni a nők arányát a politikában. Hiszen az ideológia egyik alapvetése, hogy nem a születési nem számít, hanem a választott nem. Következésképpen a képviselőket a parlamentben a választott nemük szerint kellene kategórizálni, és a szakértő hölgy kedvéért mondjuk a fideszes képviselők magukat mind nőnek nyilvánítanák. Sőt, hogy egy csapással két legyet üssenek - a homofóbia elleni harcot is felvállalva - lehetne mindjárt leszbikus nő a választott nemi identitásuk. Egyből megfordulna az arány.

Apropó! Van az ENSZ-nek férfiügyi szakértője is? - Vagy ez nagyon off topic kérdés a nemek közötti egyenlőségről szóló szakértői vélemény alatt?

Az is bizonyítja, hogy mennyire elmaradott országban élünk, hogy itt egy férfi egész életét leélheti úgy, hogy végig szexista nőkkel van körülvéve.

Egy intézménynél az új szoftvert kellett volna ismertetnem az alkalmazottaknak. Mindegyikük nő volt. Vagy húsz percig az első modatomat sem tudtam végigmondani, mert valahányszor belekezdtem a hölgyek mind könnyes röhögésben törtek ki. Végül megkönyörültek rajtam, és nekem is elmesélték azt a Jancsi és Juliska viccet, amit röviddel a foglalkozás előtt hallottak.

Hú, be csúf!

"Frances Raday emellett kitért a roma lányok oktatására,"

Amennyiben a roma családok engedik, támogatják.

A kritika sajnos teljesen korrekt.

Azt írja a Wikipédia, hogy: "nős, három gyermek"

Első ránézésre. Én is találgattam, hogy férfi ez vagy nő.

Mi lenne, ha egyszer a témánál maradnál.

Mi lenne, ha egyszer a témánál maradnál.

Most miért ikszelted ki Rikkit? Csak megmondta a véleményét.
Mi sem ikszelünk ki téged, pedig a nagy többségnek nem tetszik az amit itt művelsz.
Ugye nem haragszol meg érte, de olyan óvodás.

Igen! veled lehet beszélni jól tudom.
Látod, tudtam, hogy nem fogsz rám megharagudni.

Ó köszönöm! Hogy te milyen jó vagy hozzám! :)

Az igaz, hogy virágnak jobban örültem volna, de nem panaszkodom, kezdetnek ez is megteszi.

Azért kedvelsz még mindig, mert olyan aranyos vagyok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés