Hungarista pirkadat

2016. május 26. 20:58

George F. Hemingway
Népszabadság
Véleményem szerint a Jobbiknak annyi esélye van a néppártosodásra, mint Szálasi Ferencnek volt a népbíróság előtt.

„Véleményem szerint a Jobbiknak annyi esélye van a néppártosodásra, mint Szálasi Ferencnek volt a népbíróság előtt. Van rá példa, hogy egy rétegpárt vagy egy bizonyos ügyre szerveződött párt terjeszkedni szeretne, és szélesebb tömeg megnyerésére törekszik. Ez általában a lakosság nagy része által szimpatikusnak tartott pártoknak sikerül, ha a feladat, amely köré szerveződtek, idővel nagy népszerűségre tesz szert, a párt pedig bővíti érdeklődési körét.

A Jobbik radikális pártnak hívja magát. Ezt az önmegjelölést bizonyos kérdésekben akár el is fogadhatjuk, de a választók tisztában vannak a jelző mögé rejtett valósággal. A Jobbik egy antiszemita, cigányellenes, rasszista, hungarista képződmény erőszakos csoportokkal telített holdudvarral. A különböző »gárdák«, az SA-éra emlékeztető szavak és tettek szétválaszthatatlanul rátapadnak a Jobbikra. Vona Gábor nagyra értékelte a különböző egyenruhás seregek jelentőségét, és a mai napig is fontosnak tartja a velük való szoros együttműködést.

Rejtély, hogy a hungarista maszlagot nemzeti üggyé emelni kívánó Vona miért gondolja, hogy a választók a Novák–Apáti–Szávay triónál kevésbé tartják radikálisnak és elfogadhatatlannak a televízió 2006-os ostromát vezénylő Toroczkai Lászlót, akit Vona felkért, hogy induljon az alelnöki posztért, vagy Vona másik kebelbarátját, Tyirityán Zsoltot, aki egy izraeliekkel való esetleges konfliktus kapcsán azt kérdezte, hogy »bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót«? Ez vajon nem Vona Gábor hangja? Hiszen a marionettek a gazda hangján beszélnek.

Amit a Jobbik elnöke a néppártosodás akadályának tart, az maga a párt szellemisége, erőssége, az tartja össze a szavazóit. Ha a párt kérlelhetetlen rasszizmusa, antiszemitizmusa, cigánygyűlölete valami csoda folytán eltűnne, a párt a választói felének búcsút mondhatna. Amikor Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője leköpte a magyar holokauszt áldozataira emlékeztető fémcipőt a Duna partján, vagy azt mondta, »van rá esély, hogy valamelyik biboldó-bérenc frakció kezdeményezni fogja, hogy felállva emlékezzen a Ház a kamukauszt állítólagos áldozataira«, akkor nem egy a tisztességtől és valóságtól elrugaszkodott ember egyéni akcióját láttuk, hanem a párt valóságos és nem is nagyon titkolt szelleme nyilatkozott meg. A fent sorolt tulajdonságok nélkül nincs Jobbik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért van szükség ilyen írásokra?
Pontosabban kiknek van szükségük ilyen írásokra?
Akkor mégis lenne valami igaza a Jobbiknak némely, amúgy elsőre nem szimpatikus megnyilatkozásában?

Ezt a bődületet vajon ki diktálta ennek az embernek?
Nekem van véleményem a Jobbikról, de Szálasival nem azonosítanám őket.
Ennek a Hemingway-nek még senki sem magyarázta el, hogy a szélsőséges elveket valló pártok Európa-szerte törvényesen működnek?
Nagyon kavarnak itt bent, meg ott kint egyaránt.

Nehéz dolog mostanában a jobboldalon a Fidesz mellett a labdába rúgni, meg egyébként is. Ha Vona megpróbálja, hosszú menetelésre kell felkészülnie.

Nem hiszem. Ez itten zsigeri.

Igen, de én ezt úgy fordítanám le, hogy vannak ügyek, ahol mindenképpen nemzeti összefogás kell, akkor is, ha más dolgokban nem értünk egyet.

Gyűlöletből sem győz.

Az autentikus népakarat olyan időkben nyilvánult meg, mint az 1945-ös és a 2010-es választás. Szinte százalékra ugyanaz jött ki.

Ebben nem lennék biztos. Nagy mostanában a belharc a Jobbikban.

Hegedűsné is indul a hétvégi választáson, nem csak Novák.
Érdekes lesz a szavazás a hétvégi választáson.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés