Hat érv a marihuána legalizációja ellen

2016. április 20. 11:40

Istvánffy András
Reflektor
A marihuána rossz.

„1. A marihuána nem része a tradicionális magyar kultúrának. Ezért is tiltotta be a kormány a banánt, a kávét és a whiskeyt.

2. A legalizációhoz még nem elég érett a magyar társadalom. A társadalomnak vizsgán kellett bebizonyítania az érettségét az internet, a fogamzásgátló és a kamerás mobiltelefonok megjelenése előtt is.

3. Ha a marihuána legális lenne, mindenki szívna. Pont úgy, ahogyan mindenki dohányzik, csak mert legális.

4. A marihuána túlzásba vitt fogyasztásának vannak egészségügyi kockázatai. A kormány azt sem engedélyezi, hogy a boltokban csokit, kólát vagy bort vásároljanak az emberek.

5. Ha mindenképp csinálni kell valamit, legalizáció helyett elég a dekriminalizáció. Mindenkinek jobb, ha a termék előállítása, terjesztése és az ebből származó profit a maffia kezében marad. Ha bejelentett dolgozókat foglalkoztató, rendesen adózó vállalkozások foglalkoznának marihuánával, az beláthatatlan károkat okozna.

6. Nem ez most a legfontosabb probléma. Ezért is tilos társaságban a magyar foci helyzetéről, a vasárnapi nyitvatartásról vagy Ákos női princípiumáról beszélgetni. Egyedül a klímaváltozással szabad foglalkozni. Nem, az egészségüggyel. Vagy azt hiszem a migránsokkal. Putyinnal. Inkább az oktatással. Na mindegy, majd valaki eldönti.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 112 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Marhaság. Nem alakít ki függőséget és azokban az országokban, ahol legális, nincs piaca a silány minőségű dizájnerdrogoknak.

Jó lenne, ha a az emberek a véleményüket nem mendemondák alapján alakítanák ki.

Csehországban legális a fű, és nincs drogturizmus. Vagy fordítsuk meg a kérdést: baj lenne ha volna, és a turisták elvernének itt egy kisebb vagyont ittartózkodásuk során? Szerintem nem.

A kannabisszal kapcsolatban értelmetlen egészségügyi kockázatokkal érvelni, hiszen a kategóriákkal károsabb, egyértelműen addiktív, évente milliók halálát okozó cigaretta és alkohol legálisak.

Ha a ballibek az elszállt, idealista, a polgárt akarata ellenére is a vélt jóra nevelő arcok, akkor a jobberek a pragmatikus, logikus és gyakorlatias arcok? Legyen: a drogok elleni harc nem működik, pedig iszonyatos költségekbe verte magát a világ, miközben csak a maffia gazdagodott és szaporodtak a kezeletlen drogosok. Ezzel szemben pl. Svájcban iszonyú konzervatívok a népek és a drogkérdéshez ennek megfelelően pragmatikusan álltak: a társadalom érdeke az, hogy a drogozásnak minél kisebb negatív hatása legyen, ezért inkább az állami ellátórendszer ad a drogosoknak anyagot, hogy ne bűnözésből kelljen fenntartaniuk magukat, nem foglalkoznak érdemben a marihuána fogyasztásával, mert a társadalomra nem káros. A fontos dolgokkal foglalkoznak: megelőzés, károk elhárítása, gyógyítés.

Ez egy konzervatív politika, érdemes lenne a kormánynak átvennie.

A XIV. köztársaságban majd kötelezővé teszik.

Csehországban ha jól tudom 2010-ben legalizálták a privát felhasználást, 2013 óta az orvosi célú felhasználás is legális. Kereskedelmi célú termesztés azonban továbbra is tiltott, magánszemély öt tő marihuánát termeszthet az otthonában.

Mindennek semmilyen káros következménye nem lett a társadalomra nézve. Nem a marihuánafogyasztók verekednek a szórakozóhelyeken, és nem ők okoznak közúti baleseteket, hanem továbbra is a részegek. Viszont teljes egészében megszűnt a feketegazdaság és kihúzták az ezzel kereskedő bűnszervezetek méregfogát.

Engem ez a kereszteshadjárat a marihuána ellen az alkoholtilalmat juttatja az eszembe, ugyan sok értelme nincs, de legalább kidühöngheti magát sok jóember a Sátán műve miatt, meg fenntarhatóak továbbra is a bűnbandák, akik jól megkenhetik a rendőröket, hogy becsukják a szemüket.

Ezzel csak azt éred el, hogy a maffia fogja árulni, csak alacsonyabb kockázattal.

Csak hogy elmondass, ma is tanultál valamit:

Oxford English Dictionary, Second Edition: "In modern trade usage, Scotch whisky and Irish whiskey are thus distinguished in spelling; whisky is the usual spelling in Britain and whiskey that in the U.S."

https://en.wikipedia.org/wiki/..

Nem a kábszert kellene legalizálni, hanem a hülyéket és a tolvajokat kiküldeni a világűrbe.
Boldogan is szép az élet, csak fel kell ismerni, hogy minden pillanata értékessé tehető.
Rajtunk múlik, mint ahogyan a "közhely" mondja.

én nem tudom, károsabb-e, mint a pálinka. Azt sem, hogy könnyebb-e rászokni. Azt se, hogy utána könnyebb-e átszokni keményebb drogokra.

Csak azt gondolom, hogy az ártalmas dolgok számának csökkentése legyen a cél, ne a növelése. Ahogy a pálinkafőzésért indított szabadságharc is bűn volt, úgy a marihuána legalizálását is annak tartanám.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés