Meggondoltabb átszervezéseket!

2016. április 19. 8:36

Professzorok Batthyány Köre
Féltőn intjük óvatosságra a kormányt. A kormányzat ígért lehiggadására az ország nyugalma érdekében igen nagy szükség volna.

Küszöbön áll a kormányzat háttér- és segédszervezeteinek átalakítása az olcsóbb államigazgatás érdekében. Az átszervezés eredetileg 70 szervezetet érintett volna, és ha néhány talán kikerült is a körből, akkor is igen átfogó.

Az emberek tapasztalatai ezen  intézményekkel kapcsolatban vegyesek. A szervezetek a háttérben nyomást gyakorolnak  önállóságuk, önkormányzatiságuk megszüntetése ellen, az előtérben pedig a hagyományok megőrzése mellett, az államosítás, központosítás, a „Klik-esedés” ellen érvelnek.

Mi féltőn intjük óvatosságra a kormányt.

Nehéz elképzelni, hogy a központosító kaptafák valamelyikére minden szervezet ráhúzható. Olyan fontos szervezetek vannak terítéken, mint az Országos Egészségpénztár és a területi Nyugdíjfolyósító Igazgatóságok vagy mint a merőben másfajta feladatú Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.

Láttunk már olyat, hogy egy bürokráciacsökkentési kísérlet az utólag szükségessé váló korrekciók miatt a bürokrácia növekedéséhez vezetett, különösen, ha a szakmai vélemény ellenében hajtották végre. Az is megfontolandó, hogy a hirtelen végrehajtott változtatások megrendítik a jogrendszert.

A kormányzat ígért lehiggadására az ország nyugalma érdekében igen nagy szükség volna.

Professzorok Batthyány Köre

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az én szakmámban az látszik, hogy a magyar nemzeti burzsoázia igényei alá rendelnek mindent. De ugyanez látszik a NOK-ok kapcsán is, hogy egy-egy ember személyes érdekeit akár két hónap alatt is át lehet verni az országgyűlésen is.
Nem a megfontoltság, nem az ésszerűség a válasz arra a jogos felvetésre, hogy bizony az államigazgatás igen gyakran szembemegy az a kormány elképzeléseivel és akadályozza terveik megvalósítását.

A túlzott centralizációba bukott bele az un. szocialista rendszer is.
Centralizálni a katonaságnál kell. Vagy hadiállapotban. (Most az lenne!?)

Teljesen jogos! Előbb meg kellene szakmailag vizsgálni a célba vett szervezeteket, egyenként végiggondolni és megvitatni az átszervezések céljait, előnyeit és hátrányait, s azután meghirdetni a változtatásokat, nem fordítva. Előre meghirdetni a leépítések és megtakarítások célszámait - ostoba voluntarizmus. Olyan, mint amit Apárt művelt a "szocializmusban" és amit a "libertariánus fűnyírások" során alkalmaztak.

Közelítjük, de tkp. még nem.

Ja! Féltőn intjük óvatosságra a...méltóságos uramékat!

Aztán a Fidesz visszamenőleges törvénymódosításiról mi a véleményed?
Mert ez a fiúknak teljesen természetes...

Fideszes önkorrekció: oximoron.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés