Nincsenek politikai ambícióim

2016. április 10. 12:17

Bojár Gábor
MNO
Ennek az országnak nyugaton a helye. Csalódtunk a Nyugatban, többet vártunk tőle, de nincs máshol helyünk. Minket mindig megszállt valaki, de most legalább választhattunk, hová tartozzunk. Magyarország akkor lesz erős, ha az Európai Unió is erős. Interjú.

Sokak szerint az ön megnyilvánulásai már-már politikusi programalkotásnak is tekinthetők.

Többször felkértek, hogy legyek miniszter, de nem vállaltam. Sokan gratuláltak ezért, de én szégyelltem magam. Ugyanis nagy baja ennek az országnak, hogy nem népszerű a politikai szerepvállalás. Visszautasításom oka az volt, hogy nem vagyok rá alkalmas. Nem értek a hatalomtechnikához sem. Továbbá nincs türelmem a bürokrácia lassúságához, gyakran hallgatok az ösztöneimre, és hajlamos vagyok a gyors irányváltásokra. Ebbe bukott bele Gyurcsány Ferenc. A nagypolitikában nehéz megváltoztatni a hajó irányát. Ezért ha a hajó rossz irányba tart, és úgy gondolom, hogy most nagyon rossz az irány, azon nagyon nehéz változtatni.

Mit ért pontosan a rossz irányon?

A gazdaságpolitika nem akar a szabadpiacra építeni, hanem államilag dominált gazdaságot képzel el, a versenyágazatban is nagy súlyú állami cégekkel. Az állam feladata ezzel szemben éppen a piac tisztaságának őrzése lenne. Az állami cégek többnyire nem versenyképesek a piacon, hiszen a rátermett emberek nem fognak elszegődni az állami cégekhez, pontosan tudják, hogy ott sorsuk a lojalitástól függ. A valóban hozzáértő emberek számára ezért sokkal vonzóbb a magánszféra. Jogbiztonság kell, a visszamenőleges törvénykezés tilalmával. Ha nem érzi a befektető, hogy biztonságban tudhatja tulajdonát, nem fog beruházni. Továbbá nem értek egyet a Brüsszellel folytatott állandó »szabadságharccal«. Ennek az országnak nyugaton a helye. Csalódtunk a Nyugatban, többet vártunk tőle, de nincs máshol helyünk. Nem lehetünk semlegesek, mint Svájc. Minket mindig megszállt valaki, de most legalább választhattunk, hová tartozzunk. Magyarország akkor lesz erős, ha az Európai Unió is erős. Az úgynevezett nemzetek Európája valójában egymással acsarkodó nemzetek Európája, amely nem képes válaszolni a XXI. század globális kihívásaira.

Sokan a szorosabb integrációban a magyar kultúra, hagyományok elvesztésének veszélyét látják.

Egyértelmű, hogy meg kell őriznünk nemzeti identitásunkat. Ugyanakkor a gazdaságpolitikának, a külpolitikának és a hadügynek közösnek kellene lennie. Európa két legfontosabb vívmánya, a közös pénz és a határnélküliség óriási veszélyben van, recseg-ropog. Ezen nem bezárkózással lehet segíteni, hanem a központi hatáskörök erősítésével. Továbbá nem értek egyet a magyar kormányzati politika ideológiai hátterével sem, amelyet számomra leginkább a kormányzat sok százmilliárdba kerülő, minden józan, praktikus szempontnak ellentmondó Várba költöztetése szimbolizál. Ez a visszasírt feudalizmus szimbóluma.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Közös gazd.pol., kül-és hadügy, tiszta Monarchia.
Vicc.

Ha sok ilyet hallok, akkor arra gondolok, inkább szakadjon az eu.

Bojár úr, tudja a világ nem úgy működik, ahogy azt a libsi tankönyvek leírják. Ha pedig egy kicsit a valóságot megfigyeljük és értelmezzük, akkor válik igazán nyilvénvalóvá, hogy éppen a liberálisok teszik a legtöbbet, hogy ne úgy működjön.
Ha ezt nem ismeri fel, akkor buta, ha felismeri akkor aljas és félre akarja vezetni az embereket.

Még jó.
Így legalább nem kell leszavazni.

"Ez a visszasírt feudalizmus szimbóluma.”"

Miközben egységesebb Európát akar, amely tele van királyságokkal.

Ennyi észt kár veszendőbe hagyni, elvtikém.

Ez a faszi pénzeli a progresszív Juhàszt.is.

Mennyivel bohócabb egy nyugateurópai királyság a megjelenéseiben, mint egy kommunista felvonulás a Vörös-téren, vagy nálunk a Csizma-téren?

"Az állam feladata ezzel szemben éppen a piac tisztaságának őrzése lenne."

Meg van az már őrizve, rendesen!
Mégpedig úgy, hogy más is hozzáférjen, de nagyon!

Van nekünk szekerünk?
Már csak a lőcsöt szorongatjuk.

Előbb a szekeret kell felépíteni, aztán próbáljuk tolni!
Ahogy elnézem, inkább húzni - vonni fogják, ez a baj.
Svájc meg nem 2010-ben lett független!
Bizonyos dolgokat nagyon könnyű elveszíteni, és nehéz visszaszerezni.
Mohács óta így van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés