A lengyel kormányfő teljesen betiltaná az abortuszt

2016. április 3. 14:48
Támogatja a lengyel püspöki kar kezdeményezését az abortusz teljes betiltására Beata Szydło kormányfő. A miniszterelnök ugyanakkor leszögezte: még semmilyen javaslatot sem terjesztettek be a kérdésben, és ha végül lesz parlamenti szavazás az ügyben, akkor sem lesz kötelező szavazás párton belül sem, mindenki a lelkiismerete szerint voksolhat.

Személyesen támogatná az abortusz teljes betiltását, de nem rendelne el ez ügyben szavazási pártfegyelmet Beata Szydło kormányfő, aki csütörtökön a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozott a püspöki kar erre vonatkozó felhívásáról. Hasonló állásponton van Jaroslaw Kaczyński, a kormánypárt elnöke is.

A terhességmegszakítás szabályozásának szigorítását és az emberi élet teljes körű védelmét szerdán a lengyel püspöki kar elnöksége szorgalmazta egy felhívásban. A lengyelországi életvédő egyesületek pedig nemrégiben aláírásgyűjtést kezdeményeztek a terhességmegszakítást teljességgel tiltó, ugyanakkor a beteg gyermekeket nevelő családok számára nagyobb anyagi és szakértői támogatást is feltételező törvényjavaslat támogatására. 

A rádióbeszélgetés során Szydło elmondta: rossz dolog lenne, ha az ennyire érzékeny témával foglalkozó, egyelőre be nem terjesztett törvényjavaslat politikai harc tárgyává válna. Aláhúzta: a témáról tárgyilagos vitát kell folytatni. „Érdemes lenne a szakértők, a tekintélyek hangját meghallgatni” – mondta. Amennyiben sor kerül parlamenti szavazásra, „mindnyájan saját lelkiismeretünk szerint járunk el” – jelentette ki, hozzátéve: „ami a magam, Beata Szydło személyes véleményét illeti – igen, támogatom a kezdeményezést”.

Az ellenzék megosztott a kérdésben

A püspökkari felhívásról csütörtökön Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke is nyilatkozott a sajtónak. „Katolikusként az ilyen ügyekben alárendelem magam a püspökök által hirdetett tanításnak” – mondta, hangsúlyozva egyúttal, hogy a PiS-ben a lelkiismereti ügyekben nem kötelez szavazási fegyelem. Mindazonáltal elmondta: meggyőződése, hogy frakciójának „óriási többsége, meglehet, hogy mindenki” támogatná a törvény szigorítását.

Az abortusz teljes megtiltását a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, az ellenzéki Kukiz´15 elnöke is támogatná. Pawel Kukiz is hangsúlyozta: személyes álláspontjáról van szó.

A jelenlegi előírásokról szóló vita megnyitását a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) képviselőinek nagy része, valamint a szintén ellenzéki Nowoczesna (Modern) utasítja el. Grzegorz Schetyna, a PO elnöke csütörtöki sajtóértekezletén úgy vélekedett: amennyiben a téma napirendre kerül, ez „érzelmi alapú, meggondolatlan és rossz reakciókat vált ki nemcsak a parlamentben, hanem országszerte is”.

Már eddig is szigorú volt a szabályozás

Az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló lengyel törvény értelmében az abortusz abban az esetben megengedett, ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete veszélyben forog, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Az első esetben a beavatkozás a magzat 12 hetes koráig, az utóbbi kettőben 24 hetes koráig végezhető el. 

A szigorítás mellett megszólalók azzal érvelnek: nem szabad tönkretenni az emberi életet, mely a fogantatással kezdődik, és csak a természetesen bekövetkezett halállal ér véget. Az utóbbi napokban többen emlékeztettek egy március eleji esetre az egyik varsói kórházból: a jelenlegi keretek között törvényesen, a Down-szindrómára valló orvosi dokumentáció alapján abortuszt végeztek egy, a terhesség 24. hetében járó asszonynál, és az ennek ellenére élve született babát minden orvosi segítség nélkül egy órán keresztül haldokolni hagyták. Életvédők szerint lengyelországi kórházakban hasonló esetek többször is előfordultak.

Összesen 399 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez már eddig is egy nagyon szigorú szabályozás volt.

Az, h. az önmagában elég rémes beavatkozást időnként és esetenként nem megfelelően végzik, nyilván nem megengedhető, kell, h. pontos előírások legyenek és azokat be kell tartatni, a megszegést büntetni kell.

A tiltásról a szejm többsége dönt, nem hiszem, átmegy.

Mások az elvek és más egy családot arra ítélni, h. egy életen keresztül nehezebben éljenek, minden családtag, mint a többi család. Meg kell adni az egyéni döntés felelősségét.

Azért értek egyet az abortusz tilalmával, mert a mai modern világban nagyon sok módon lehet védekezni a nem kívánt terhesség ellen. Ha már megfogant az élet, védjük meg.

Szóba lehetne hozi a felelősségteljes szexuális életet és az egyénnek megfelelő fogamzásgátlást.
Nem az őskorban élünk, ma már van mód védekezni.

Ezek az esetek mindig kivételek és azok is kell, hogy legyenek.

Ha egyszer bevezetésre kerülne, sok és hosszú ideig tartó felvilágosítás kéne a felelősségteljes szexuális életről és a fogamzásgátlásról.

Nagyon sarkítasz. Teszteltek férfiaknak való fogamzásgátlót, hamarosan megjelenik, egy évre szól.
Nők szedhetnek tablettát. Ezeken felül ott vannak a fizikai eszközök.
A kivételeket biztosan fenn kell tartani.

Akikről te beszélsz, most sem vetetik el.

A kivételeket többször is hangoztattam.

Ha valamit belátsz, elfogadsz, az még nem jelent alávetést, csak hasonló gondolkodást.

Nem veti magát alá, hanem egyetért vele.
Ez nagyon nem ugyanaz!!

A katolikus egyház nincs is ott a világi törvényhozásban, hiszen nem ülnek ott az egyház képviselői a törvényhozásban.

Az egyház és a meggyőződés pedig nem ugyanaz!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés