Trump és Clinton győzelme várható a floridai és az ohiói előválasztásokon is

2016. március 9. 19:31
A keddi amerikai előválasztások után készült legfrissebb felmérések szerint a jövő keddi, sorsdöntőnek mondott előválasztásokon Ohióban és Floridában a republikánus táborban Donald Trump, a demokratáknál pedig Hillary Clinton győzelme várható.

A keddi amerikai előválasztások után készült legfrissebb felmérések szerint a jövő keddi, sorsdöntőnek mondott előválasztásokon a republikánus táborban Donald Trump, a demokratáknál pedig Hillary Clinton győzelme várható.

Az ORC közvélemény-kutató intézet szerda reggeli felmérése szerint - amelyet a CNN hírtelevízió megrendelésére készített - Floridában és Ohióban a republikánusok között a New York-i milliárdos üzletember, Donald Trump a legnépszerűbb és legtámogatottabb politikus. 

Floridában Trump messze megelőzi Marco Rubio floridai szenátort, Ohióban pedig a helyi kormányzót, John Kasichet. Floridában Trump a republikánus választók 40 százalékának bizalmát élvezi, szemben Rubio 24 százalékos támogatottságával, Ohióban pedig a republikánus választók 41 százaléka várhatóan rá szavaz, míg az állam kormányzója, John Kasich mellett 35 százalékuk döntene. 

Ohióban és Floridában jövő kedden lesznek az előválasztások, csakúgy, mint Észak-Karolinában, Missouriban és Illinois államban. Sorsdöntőnek azonban Ohiót és Floridát tartják az elemzők, ugyanis ez a két szövetségi állam sok delegátust küld az elnökjelölt-állító országos konvencióra: Floridában 99, Ohióban pedig 66 küldött megválasztása a tét. Ráadásul ezekben az államokban a választási rendszer nem arányos, hanem „a győztes mindent visz” elve szerinti, azaz, aki megnyeri a választást, függetlenül a győzelem mértékétől, azzal az összes delegátust is megnyeri.    

Bár a Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa közül Hillary Clinton elnökjelöltsége szinte bizonyos, a volt külügyminiszter számára szintén fontosak az ohiói és a floridai eredmények. A felmérések szerint mindkét szövetségi államban Clinton vezet: Ohióban 63 százalékra, Floridában pedig 61 százalékra számíthat, azaz nagy a fölénye Bernie Sanders vermonti szenátorral szemben. Sőt, a szerdai közvélemény-kutatások szerint Clinton Vermont államban is megelőzi vetélytársát.

 

 

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés