Lázár szerint több iskolát kellene egyházi kézbe adni

2016. március 4. 17:42
A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: bátorítja az oktatási kormányzatot és támogatja a miniszterelnököt abban, hogy a következő időszakban a köznevelés nehézségeinek megoldására még több iskola működtetését ajánlják föl a magyar történelmi egyházaknak.

Sikertelen vállalkozásnak nevezte az iskolák fenntartásának és működtetésének az állam és az önkormányzat közötti megosztását Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki támogatja, hogy újabb oktatási intézmények kerüljenek a történelmi egyházakhoz. A miniszter pénteken Hódmezővásárhelyen, a felújított Kertvárosi Katolikus Általános Iskola átadásán emlékeztetett arra, az alföldi város közgyűlése 2006-ban döntött arról, hogy talán legjobb iskoláját átadja az egyháznak. Ezzel az önkormányzat felelősséget adott át, és felelősséget vár el. Ez a felelősség él a hétköznapokban, az iskolának van gazdája – tette hozzá.

Közben nagyon sok iskola esetében a pedagógustársadalom, sőt talán a diákok és a szülők is úgy érzik, nincs gazdája a bajnak. Az állam messzire van, az önkormányzat nem fenntartó, csak működtet vagy már azt sem – mondta a politikus. Lázár János közölte, ezért bátorítja az oktatási kormányzatot és támogatja a miniszterelnököt abban, hogy a következő időszakban a köznevelés nehézségeinek megoldására még több iskola működtetését ajánlják föl a magyar történelmi egyházaknak. Ez korrekt feltételek mellett, a fenntartás vagyoni és anyagi feltételeit biztosítva történhet meg – szögezte le a miniszter.

A püspök szerint most jobb az oktatás, mint 10 éve

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök kiemelte, minden igaz iskolának az a célja, hogy a fiatalok ott növekedjenek emberségben, tudásban, kedvességben, bölcsességben. „A napokban halljuk, hogy egyesek panaszkodnak, hangoskodnak, hogy milyen rossz helyzetben van a köznevelés, közoktatás Magyarországon. De gondoljunk bele, tíz évvel ezelőtt milyen állapotok voltak, és milyen fejlődés ment végbe azóta” – mondta a püspök. Kiss-Rigó úgy fogalmazott: természetesen gondok, nehézségek vannak, de éppen az a csodálatos, hogy teljes szabadságban együttműködve minden lehetőségünk megvan arra, hogy jobb legyen az iskola világa.

A hódmezővásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskola szomszédságában található, funkcióját vesztett, évekig üresen álló egykori Corvin szakközépiskola épülete 700 millió forintból újult meg, a kormány 600 millió és a Szeged-Csanádi Egyházmegye 100 millió forint összegű támogatásának köszönhetően. A rekonstrukciót követően több évtized után egy épületegyüttesben tanulhat az intézmény jelenleg mintegy félezer diákja. A beruházás során az épület földszintjén hat új tantermet, könyvtárat, számítástechnikai szaktantermet és szertárat, csoportszobákat, továbbá akadálymentesített mosdót alakítottak ki. Az első emeleten szintén hat tanterem, tanári, igazgatói iroda, titkárság, természettudományos szaktanterem kapott helyett. A második emeleten a logopédiai foglalkoztató, a kémia szaktanterem és szertár található. Az intézményben mintegy 430 négyzetméteres új étkezőt és melegítőkonyhát alakítottak ki, tornaterem épült öltözőkkel tusolókkal, orvosi szobával.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És like-olják a birkák az egyházi maffiás hírt. Ez az fiúk, vissza a középkorba!

Loyolai Szent János....

szerintem igaza van!
Én támogatom

Akik itt az egyházi iskolák ellen fröcsögnek , azok csőlátásúak , tendenciózusan kiragadott-kiválogatott és rosszindulatúan felnagyított eseteket akarnak teljes valóságként feltüntetni . Hibátlan iskola sehol a világon nincs , de ettől még az egyházi iskolák alapvetően jó színvonala vitathatatlan .

Nálunk pár éve adták egyházi kézbe.Előtte is utána is mi festettuk ki a tantermet csiszoltuk fel a parkettát, viszünk be ezt azt. Nem oszt nem szoroz. Inkább azon kellene elgondolkodni, hogy a rohadt stadionok árából pl. milyen Informatikai gép parkkal lehetne felszerelni az iskolákat,mert ez a jövő nem a g.ci foci.

Módjával. Nem sokkal nagyobb mértékben a vallásukat gyakorlók számánál.

egyházi iskolába remek móka járni,sok vidám pillanat történik. és remek emberré válsz.olyanná mint én,tehát jó dolog.

1000 évig,míg népünket a tisztaszívű magyarok vezették,kik védő karjaikkal és a többi.

Természetes , hogy az egyházi iskolákon belül is van szinvonalkülönbség . Mégis , a "noblesse oblige" elv alapján a felfelé nivellálódás iránya megfigyelhető .

Egy okot mondj, miért jó az állami pénzeket egy közvetítőn keresztül eljuttatni az oktatási rendszerhez. Csak egyetlenegyet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés