Öt perc hallgatás

2016. február 15. 9:03

Tamás Gáspár Miklós
hvg.hu
Amikor a nép – a nép egyik szegmentuma – együtt hallgat, akkor azt mutatja meg, hogy nép. És azt, hogy tudja, amit tud, és ehhöz szavakra sincs szüksége.

Nem követel, nem kiáltozik, nem háborodik föl, mint pár pillanattal korábban. Minden szükséges szó már elhangzott.

Nem képvisel senkit és semmit, csak azt, hogy ott van: ő a nép – a nép egyik része, az, amelyik ott van éppen. A minta, az ősi minta. Amelyet a XVIII. században úgy neveztek: barátság. Majd kicsit később így: testvériség.

A szembenállás, a különválás, a szembeszegülés, az ellenállás után a szeretet öt perce. A szereteté, amely nemcsak a szeretteinkhez fűz bennünket, hanem ismeretlenekhez is, akik velünk együtt a honpolgári közösség tagjai. Ezt jelenti ez a szó: nép.

A megsértett büszkeségből a csöndes méltóság. A lázadásból a közösség.

Öt percre.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

62 000 szakszervezeti tagból, 40 000 pedagógusból ott volt pár ezer, a többi rárepülő ballib, ez azért nem a nép hangja.

Bocs, 140 000 pedagógust akartam írni.

Valszeg 2 millió volt. Ne keverd a választási rendszerünket a pedagógusok tüntikéjéhez. Egyébként van bennük egy azonosság: mindkettőre el lehetett menni:-)))))

Csak ne órán tegyék:-))))

Az öt perc csönd egy hatásvadász PR-fogás volt.
Be is jött.

Milyen ellentüntetésen?

Értelmiségiek nem gondolom, hogy fröcsögő nyállal üvöltik, hogy Orbán takaroggggy, hanem leülnek tárgyalni és be is fejezik a tárgyalást. Tüntetni másfelé akkor szoktak, ha tárgyalási úton nem rendezhető a vélemény különbség. Gallóné és Mendrey vacak helyzetbe hozta a tanárokat.

Már nem szimpatizál a 3/4. Olvasták a 25 pontot:-)))))) látták a tüntetőket:-))))
kevesebb munkáért magasabb bért a követelésük lényege, a többi körítés, amit a kerekasztalnál jól meg lehetne tárgyalni:-))))

Puch László üzlettársának a fia volt a kiskorú középiskolás, aki beszédet mondott az ősszoci szakszervezetissel a tanárok munkaidő csökkentése és béremelése érdekében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés