Az építészek vesztésre állnak!

2016. január 28. 18:17

Horváth András
Építészfórum
Állampolgárként kikérem magamnak, hogy az én befizetett adómból tönkretegyék a mi környezetünket, átláthatatlan és mérhetetlen támogatásban részesítsenek minősíthetetlen és korszerűtlen építményeket.

Tisztelt Elnök Úr!

A Dél-Dunántúli Építész Kamara elnökeként – magam mögött tudva az Elnökség tagjainak támogató véleményét, de személyesen vállalva a közölteket – ezen, nyilvánosságra hozott levélben kérem, hogy a Magyar Építész Kamara határozottan, egyértelműen és következetesen foglaljon állást az elmúlt időszak építésügyet érintő kérdéseivel kapcsolatban. Levelemet egyben ösztönzésnek és segítségnek is szánom a nehéz feladat végrehajtásához.

A 160 m2 -es javaslat néhány hónapja még habókos ötletnek tűnt, amit egy a közönség kérte akcióval csempésztek bele az amúgy még ígéretes 1567-es kormányhatározatba. A karácsonyi ajándékként becsapódó 300 m2 történet azonban életveszélyes cunamivá nőtte ki magát, mely mára minden vasárnapi ebédhez kínál egy érthetetlen és értelmezhetetlen pusztító hullámot. Engedély nélkül, csupán egy bárki által elkészíthető bejelentéssel, lényegében tervezetlenül, ellenőrizhetetlenül, a helyi szabályozások figyelmen kívül hagyásával, megengedve külterületen és zártkertben is, energetikai és komfort követelményektől megszabadítva, és mindezt állami támogatással – nos, itt már a szakmánk felelőssége, hogy megfogalmazza-e a szükséges jelzéseket, tiltakozásokat.

Az építészek vesztésre állnak! Az építészet ügye is vesztésre áll!

Legyen korszerű otthona mindenkinek, de nem mindegy milyen áron. Az átgondoltságot követelő érveink ma kevés támogatót találnak, hiszen a lakosság ma a kapható támogatások bűvöletében él. A jövő generációk azonban meg fogják ítélni cselekedeteinket, és a települések fenntartásában majd jelentős gondokat okozó, a településképet nagy eséllyel tönkretevő, szakszerűtlen épületek tömege, a körülöttük kialakuló viták, perek, és elrontott emberi kapcsolatok, a közösségek megingatott belső összetartó ereje mind azt a kérdést erősíti majd, hogy HOL VOLTAK AZ ÉPÍTÉSZEK?

Én magam (csak példaként) négyszeresen vagyok érintve:

  • Építészként megdöbbenéssel tölt el a Kormányzat szakszerűtlensége, és dühít a hívatásunk (és más hivatások) módszeres, propaganda eszközökkel való lejáratása,
  • Főépítészként felháborít a helyi közösségek akaratának, önrendelkezési jogának teljes semmibevétele, az építészeti értékek védelmének teljes feladása,
  • Kamarai tisztségviselőként szomorúan látom, hogy a saját sorsunkért való rettegés megnémít, és cselekvésképtelenné tesz minket, eltávolítva a maradék, kamarai alapelvekhez még hű tagságunkat is,
  • végül Állampolgárként kikérem magamnak, hogy az én befizetett adómból tönkretegyék a mi környezetünket, átláthatatlan és mérhetetlen támogatásban részesítsenek minősíthetetlen, és korszerűtlen építményeket.


Amit lehet, tűzoltásként (árvízi mentésként) megtettük:

  • felhívást tettünk közzé, melyben figyelmeztetjük a tagságot a veszélyekre,
  • összegyűjtöttük a felmerült kérdéseket, és közzétettük a konzultációkon kapott válaszokat (már ahol van válasz),
  • készítettünk egy észrevételeket és javaslatokat tartalmazó dokumentumot, mely jogi muníciót ad az egyeztetésekhez.


A számtalan beérkezett észrevételre, szakmai érvre, de különösen a MÉK Alapszabály 2.2.1 d.c.) pontjára hivatkozva kérem a MÉK Elnökségét, hogy - óvatos egyezkedés, kikuncsorgott háttérbeszélgetések helyett szakszerűen megfogalmazott tiltakozással, érvekkel és konkrét javaslatokkal - álljon ki a közvélemény, és különösen az építészek elé! Meggyőződésem, hogy vesztenivalónk nincs. Az egyedül lehetséges megoldás egy újraértelmezett, tisztességes alapokon álló szakmapolitikai együttműködés a Kormánnyal.

Tisztelettel:

Horváth András
építész/elnök
Dél-Dunántúli Építész Kamara

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Píha!
Kedves Horváth András úr, tudja azért, mert nem kell építési engedély, azért még terv kell, meg statikai számítás, meg hőtechnikai számítás, meg be kell tartani a helyi szabályozásokat is stb.
Tudja, az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalok hatóságként építésfelügyeletet látnak el.
Az eddig is érvényben volt Építési Törvény, az OTÉK, stb. megmaradt.
Az építtetőnek ugyan nem kell engedélyt kérnie, de megbüntethetik, visszabontathatják a házát ha élő előírást sért.
Ne haragudjon, de ön ennyire tudatlan, vagy csak megjátssza magát?
Milyenek az építészek arra felé, ha ilyen a főnök?
Ön azt hiszi, hogy xy majd kalákában fejből 299,99 m2-es vityillót rettyint csípőből a vonatkozó rendeletek betartása mellett? Tudja, erre még egy polihisztor is képtelen, nemhogy ön.

Kicsit kisebb mellénnyel, nagyon sok szocialista realista épület ma már műemléki védettséget élvez.
Ha neked nem tetszenek, attól még lehetnek szépek a többségnek.
A komcsi érában ezeket a házakat a békeidőkben képzett mérnökök tervezték klasszicista elemekkel Magyarországon.
Tudod semmi köze a szocializmushoz ezeknek az épületeknek - csak akkor épültek.

A Kodály Központ szocreál?
Na megyek aludni.
Nem tudom kik tanítottak, de én eltiltanám őket. Csináljanak mást, ne azt, ami nem megy nekik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés