Öt százalékra csökken a sertéshús áfája

2015. december 30. 13:14
Január elsejétől 27 százalékról 5 százalékra csökken a sertéshús áfája – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. Hozzátették: a kormány kiemelten figyelni fog arra, hogy a kiskereskedők az áraikban is érvényesítsék az adócsökkentést.

Január elsejével 27 százalékról „minden eddiginél alacsonyabb mértékre”, 5 százalékra mérséklődik a sertés tőkehús áfája – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. A szaktárca kifejtette: a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kiskereskedelmi szereplők érvényesítsék az áfacsökkentést a végső fogyasztói árakban.

Kedvezőbb áron lesz kapható például a kicsontozott comb és lapocka, csontos és csont nélküli karaj és tarja. Ugyanakkor a belsőségekre, valamint a feldolgozott húsféleségekre – mint a kolbász, szalámi, felvágottak – már nem terjed ki az 5 százalékos áfakulcs. 

Az FM kiemelte: az élő- és félsertés áfájának csökkentésekor szerzett tapasztalatok azt mutatták, hogy a sertéságazat alapanyag-termelésében korábban 30 százalék körülire becsült feketegazdaság megszűnt. Emellett nőtt a magyar élősertés- és tenyészállat-értékesítés, a sertéstartók és a sertések száma, egyúttal csökkent az élősertés importja – tették hozzá.

A minisztérium hasonlóan pozitív változásokra számít a jelenlegi áfacsökkentéssel, úgy véli, a sertéshús ellátási láncának további fehéredése várható. A tárca szerint az intézkedés a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget erősíti, további célja a magyar sertéságazat versenyképességének megőrzése, növekedésének elősegítése.

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincs már így is épp elég kövér, szívbeteg vagy rákos ember az országban?

Válaszok:
ValamiFantázadús | 2015. december 30. 18:22

Szegény malacok...

Na, csak benéztem ide is, hogy vajon mit lehet felhozni egy (részleges) ÁFA csökkentés ellen.
És nem kellett csalódnom.

Nem kell vele foglalkozni, nem elég, kabaré.
Annyi nem hangzik el, hogy "végre egy jó dolog" vagy, hogy "legalább ennek csökkent".
Nem.

*******+

Válaszok:
ValamiFantázadús | 2015. december 30. 18:21

A kanalakat, késeket és villákat kell megadóztatni, attól lesznek kövérek az emberek.

Egészségtelen húst ne vegyél.
Ha ilyen kék-zöld már, vagy fura a szaga, NE vedd meg!

Majd vegyél disznó parizert és ne pulykamell párizsit.

Most nem azért, de az ÁFA csökkentések mellett a legnagyobb érv, hogy vásárlást/foglalkoztatást eredményez, teljesen mindegy, hogy ki "teszi zsebre", amíg itthoni cég/személy teszi zsebre, mert abban a zsebben nem marad benne, hanem elkölti.

Igazad van, hagyni kellett volna 27%-on, vagy felvinni 30%-ra, úgy is mindegy.

Azért, mert a sertés manapság sokkal olcsóbb, mint a csirke -> alacsonyabb keresetű réteg vásárolja, akinek egy ilyen csökkentés számíthat.
(Feljebb még így is ki tudták fejteni, hogy ezzel is a gazdagoknak kedvez a kormány.)

Ez elképzelhető, meg a részeiktől is függ, hogy melyik.
Én kérek elnézést.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés