Ha kellene, az anyaságot választanám

2015. december 28. 15:14

Bognár Szilvia
Magyar Nemzet
Ezen a téren volna mit tenni, ha a női princípium teljesebb megélése a cél. Egyébként szerintem felesleges a nők munkavállalását előhozni. Az egykori paraszti kultúrában is dolgoztak a nők. Interjú.

Annak idején ráébredt, hogy nem találja a népzene helyét az elektronikus zenében.

Sem a népzene helyét, sem a saját helyemet nem találtam meg ebben a zenei közegben. Talán azért is, mert kevéssé vagyok „modern ember”. Inkább a magyar paraszti hagyomány fontos nekem, ezért is éreztem magam jobban a népzenei közegben. Viszont ma már jobban megértem az Anima Sound System művészi céljait. Feszegeti a határokat, próbál mindig új utakat keresni. (...)

Az anyaság milyen viszonyban áll a szakmai-művészi önmegvalósítással?

Ha hosszú ideig csak az egyik területre koncentrálok, akkor előbb-utóbb elfogy az erőm, és azon az egy területen sem tudok eleget adni. Ha olyan szélsőséges helyzetbe kerülnék, hogy választanom kellene, az anyaságot választanám. De szerencsére nincs ilyen helyzet. Amíg a gyerekek egészen kicsik voltak, nyilván vissza kellett vennünk a tempóból. Nem véletlen, hogy az elmúlt néhány évben nem jelent meg új lemezünk az etNoéval. Be kell vallanom, hogy már nagyon feszít az alkotás vágya. Sok dédelgetett tervem van, így egy gyermekeknek szóló újabb lemez is. Titoktok lesz a címe, amit Szabó T. Anna soraiból kölcsönöztem. Őt kértem fel a nyitóvers megírására. (...)

Mostanában egyre többen érzik úgy, hogy nekik kell felvilágosítani a nőket, hogy gondolkodjanak önmagukról. Azok, akik ezt feladatuknak érzik, jellemzően férfiak. Nőként mit lehet erre mondani?

A szülés témaköre a válaszom. Egy nő számára a gyermekvállalás, a szülés a teljesség csodája. A mai magyar orvosi szemlélet – amelynek kialakításában lényeges, hogy a szülészorvosok többsége férfi – tökéletesen figyelmen kívül hagyja ezt a tényt, s óriási fájdalmakat, visszahozhatatlan veszteségeket okoz a nőknek. Ezen a téren volna mit tenni, ha a női princípium teljesebb megélése a cél. Egyébként szerintem felesleges a nők munkavállalását előhozni. Az egykori paraszti kultúrában is dolgoztak a nők. Hat hét volt a gyermekágy, aztán mentek vissza a földekre, sokszor vitték a babát is. A nemes asszonyok viszont nem dolgoztak, mégsem szoptatták a gyermekeiket. Biztosan vannak olyan hivatások, amelyek nehezebben összeegyeztethetőek az anyaszereppel, de ki mondhatná meg egyáltalán, hogy ki a jó anya?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Férfiként én nem értem, hogy az anyaság miért nem fontos (a legfontosabb) egy "felvilágosult" nőnek.
Ez nem zárja ki, hogy érvényesüljön. Az biztos, hogy nem könnyű és mi pasik csak ámulhatunk amikor egy nő mindkettőt (anyaság és munka) meg tudja tenni.

Hölgyek/anyák, minden elismerésem a tietek!!

Kincs ez a nő, szép kívül-belül.

érdeklődéssel olvastam, részint, mint 10 gyerekes, részint, mint ikres, részint nagy a valószínűsége, hogy az ikrek is népdalénekesek lesznek!

Remélem az ikreknek nem lesz olyan élményük, hogy sírnak a babájuk felett az öltözőben és azt is, azért lesz tőlük pár unokám! :)

Igen, én vagyok a Haraszti ikrek édesanyja! Meg másik 8 Haraszti anyukája.

Nem csupán mantra!

Ha valaki ellene mond az önpusztító és önsorsrontó állapotnak, óhaját fogalmazza meg arra, hogy az ország esetleg növekedjen, azt kigúnyolják, széttépik, szétcincálják.

Ez egy tudatos rongálás. Hogyan csináljunk a férfiból és a hozzátartozó asszonyból és családból engedelmes rab- vagy bérmunkást. A férfi ne legyen szuverén entitás, aki megvédi magát és a csládját, a nő ne legyen anya, aki gyereket szül a férfinak. Legyenek mindketten egymás ellen versengő munkások, olcsón.

Szívből gratulálok a családodhoz!


A lánykáid karácsonyi dalait könnyek között hallgattam végig, az ízes nógrádi tájszólás felidézte bennem a szülőfalumat melynek alapítói szintén nógrádiak voltak. Olyanok voltak a lányaid mint két karácsonyi angyalka.

Áldás legyen rajtatok! :)

Nagyon köszönöm! :)

Köszönöm és viszont kívánok én is neked! :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés