Varga: Brüsszel akadályozza az államadósság idei csökkentését

2015. december 17. 8:51
Mintha abban lenne érdekelt Brüsszel, hogy akadályozza az adósságcsökkentést – mondta Varga Mihály a Figyelő csütörtöki interjújában. A nemzetgazdasági miniszter rámutatott, hogy az államadósság csökkentését célzó 600 milliárd forintot EU-s támogatás helyett saját forrásból kellett finanszírozni.

Az államadósság idei csökkentését akadályozza, hogy Brüsszel helyett saját forrásból kellett finanszírozni 600 milliárd forintot, aminek EU-s támogatásból kellet volna megérkeznie, de különböző elszámolási viták miatt ez az összeg csak később folyik majd be – egyebek között erről beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Figyelő csütörtöki számában megjelent interjúban. Varga Mihálynak az a benyomása, mintha Brüsszel abban lenne érdekelt, hogy a magyar államadósság ne tudjon csökkenni.

A miniszter becslése szerint az államháztartás idei hiánya a tervezett 2,4 százaléknál kisebb, a GDP 2,2 százaléka körül lehet, de az államadósság alakulásánál „kicsit más a helyzet”. Varga Mihály úgy fogalmazott, „négy éve mindig teljesítettük a törvényben foglaltakat, és az idén is törekszünk arra, hogy ez így legyen”.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy a jövő évben lejáró 5-5,5 milliárd euró devizaadósság egy részét a kínai renminbiben (jüanban) tervezi megújítani az állam, de nem az összeg nagysága lesz az érdekes, hanem az, hogy kiépült egy olyan új kapcsolat, amely „az állampapírpiacok finanszírozását is biztosabbá teheti”. A miniszter szerint a belső fogyasztás bővüléséhez a bérszínvonal emelésén keresztül vezet az út, és a reálbérek 2,5-4,5 százalékos emelése szükséges.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt hittem, hogy a liberálfasiszták..

Nala nem nehez, konkretan nem lopott semmit :) Igaz, nem is volt ra szuksege...

Brüsszel a liberális ideológia hozzáállást fizeti meg az egyébként szerződések alapján járó pénzekkel, és az ettől eltérő hozzáállást bünteti a pénzek elvonásával.

Brüsszel a globális világhatalom polyácáival van tele, bármire képesek ellenünk, már aggódni sem érdemes. Eleve úgy kell venni, hogy ártani akarnak.

A sok sötét maga is elhiszi, hogy Brüsszel akkor jár el helyesen, ha minden ország felé utalja az utalandót,
de emellett, ha Magyarország viszonylatában viszont megtagad 600 milliárd kifizetését, amire egyébként ugyanolyan szerződés kötelezi, mint a többi pénzfogadó célország felé.
Szerintem az ilyeneket le kellene tiltani arról, hogy Eu-s pénzek hatását bármilyen formában érzékelhessék.
Ha Eu-s pénzeket akarnak látni, menjenek oda, ahová ezeket a pénteket maradéktalanul ki is fizetik.
Egyszerű nem?
Sötétek számára is.
De akkor miért nem ezzel agitálnak, ti., hogy nekünk ne adjon Brüsszel pénzt, nem akarjuk ezt.
Az igazi sötétek nem is a migránsok között vannak, sajnos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés