Adósságügy

Varga: Brüsszel akadályozza az államadósság idei csökkentését

2015. december 17. 8:51
Mintha abban lenne érdekelt Brüsszel, hogy akadályozza az adósságcsökkentést – mondta Varga Mihály a Figyelő csütörtöki interjújában. A nemzetgazdasági miniszter rámutatott, hogy az államadósság csökkentését célzó 600 milliárd forintot EU-s támogatás helyett saját forrásból kellett finanszírozni.

Az államadósság idei csökkentését akadályozza, hogy Brüsszel helyett saját forrásból kellett finanszírozni 600 milliárd forintot, aminek EU-s támogatásból kellet volna megérkeznie, de különböző elszámolási viták miatt ez az összeg csak később folyik majd be – egyebek között erről beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Figyelő csütörtöki számában megjelent interjúban. Varga Mihálynak az a benyomása, mintha Brüsszel abban lenne érdekelt, hogy a magyar államadósság ne tudjon csökkenni.

A miniszter becslése szerint az államháztartás idei hiánya a tervezett 2,4 százaléknál kisebb, a GDP 2,2 százaléka körül lehet, de az államadósság alakulásánál „kicsit más a helyzet”. Varga Mihály úgy fogalmazott, „négy éve mindig teljesítettük a törvényben foglaltakat, és az idén is törekszünk arra, hogy ez így legyen”.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy a jövő évben lejáró 5-5,5 milliárd euró devizaadósság egy részét a kínai renminbiben (jüanban) tervezi megújítani az állam, de nem az összeg nagysága lesz az érdekes, hanem az, hogy kiépült egy olyan új kapcsolat, amely „az állampapírpiacok finanszírozását is biztosabbá teheti”. A miniszter szerint a belső fogyasztás bővüléséhez a bérszínvonal emelésén keresztül vezet az út, és a reálbérek 2,5-4,5 százalékos emelése szükséges.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés