Szobrok

2015. december 9. 7:35

Friss Róbert
Népszava
Magyarországon 2015-ben azon folyik a vita, hogy volt-e akkora tudós-történész Hóman Bálint, a Horthy-korszak emblematikus kultuszminisztere, hogy az elmossa azt a meghatározó szerepet, amit a zsidótörvények kezdeményezésében játszott.

„Magyarországon 2015-ben azon folyik a vita, hogy volt-e akkora tudós-történész Hóman Bálint, a Horthy-korszak emblematikus kultuszminisztere, hogy az elmossa azt a meghatározó szerepet, amit a zsidótörvények kezdeményezésében játszott. Elfeledheti-e az utókor az asszimilácót tagadó német asszimiláns szavait: a zsidóság »beolvadását a magyar társadalom széles rétegeinek ösztönös elzárkózása mellett, erős faji öntudata és a magyarságtól idegen erkölcsisége és szellemisége akadályozta meg. A magyarság nem kívánja magába olvasztani, inkább kirekeszti nemzeti életéből az oda idegen testként beékelődő zsidóságot«. Elfeledtetheti-e tudós, a Szekfű Gyulával közösen írt hétkötetes Magyar Történet, azt a politikust, akiről ismerőse, a diplomata Szegedy-Maszák Aladár azt mondta: »Ő is egyike azoknak, akikről képtelen vagyok megérteni, hogyan falazhattak a deportálásoknak és egyéb embertelenségeknek«. Akinek az volt a végzete, hogy politikusként egy nemzetileg és kulturálisan homogén, minden idegen elemtől megtisztult, keresztény Magyarország képzetének rabja volt.

A 2010-es évek magyar kormánya tragikus játszmába kezdett, amikor meg nem hirdetett kultúrharcát vívja a »kommunista örökség« és a»közgondolkodást uraló liberalizmus« ellen. Miközben mind mélyebbre mászik Horthy Miklós arisztokrata-feudalizmusának modernizált restaurációjába, annál inkább érintkeznie kell annak mocskával is. Azokkal, akiknek példaképként nem emel szobrot normális utókor. Mert nem voltak emberek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A romokba heverő baloldal firkászai izzadtságosan összetákolt antiszemitázó konstrukciókkal szeretnének hatást kelteni , de ezzel csak a saját maguknak köszönhető reménytelen politikai helyzetüket illusztrálják . Röviden : "elkúrták" és folyamatosan elkúrják...

Nem az a lényeg, hogy Marx mikor halt meg, hanem az, hogy mi maradt utána!

Széchenyi nem mondta, de neki tulajdonítják: 'olyan kevesen vagyunk, hogy az apagyilkosoknak is meg kell bocsátanunk'. Ami rosszat tett Hóman, azért mindannyian bűnhődünk, ami jót tett, megérdemli emlékének megtartását.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés