Nem hagyhatom, hogy pocskondiázzák a hazámat

2015. december 8. 11:43

Jókai Anna
Parókia Portál
Az irodalom meghalna a politikai korrektségben! Egyszerűen belepusztulna az irodalom, mert az ízét, zamatát, különlegességét venné el, ha állandóan óvatoskodva kellene fogalmazni. Interjú.

Azt mondja, hogy nem vagyunk könnyű helyzetben egy olyan világban, ahol nem lehet nevén nevezni a dolgokat...


Aki a politikai korrektséget kitalálta és általános érvényűvé akarja tenni, az erőszakot tesz az emberi szabadságon. Nem a szavaktól kell félni, hanem a szavak mögött rejtőző szándéktól és indulattól. Attól, hogy valamit néven nevezünk, még nem vagyunk gonoszak, vagy rosszak, csak akkor, ha mindezt sértő szándékkal tesszük. Néha még egy egészen durva megállapítást is lehet kedvesen elmondani, úgy, hogy az nem sértő a másik számára, és van olyan is, amikor fehérgalléros bűnöző módjára lehet valakit leszúrni úgy, hogy elsőre észre sem veszi, mégis tönkremegy.

Mondana erre példát?

A politikai korrektség olyan minősítés, amely meg akarja határozni, hogy pontosan milyennek kell lenni, hogyan kell fogalmazni. Az irodalom meghalna a politikai korrektségben! Egyszerűen belepusztulna az irodalom, mert az ízét, zamatát, különlegességét venné el, ha állandóan óvatoskodva kellene fogalmazni. Mi volna, ha az Othellót úgy mutatnák be, hogy a bőrszínét illetően kihívásokkal küszködő hadvezér, ahelyett, hogy egyszerűen azt mondanák: fekete volt. Mi ebben a sértő? Nem is tudom felfogni. Az egyik ember fehér, a másik fekete, a harmadik sárga...

Ön szerint mi hozta a változást, hogy sokan belementek a játékba és nem beszélnek konkrétan?

Erős szellemi diktatórikus egyének vannak közöttünk, akik bizonyos elvek mögé bújva diktálnak. Ezt a vonalat aztán átveszi a sajtó is, és jaj annak, aki ettől eltérően kezd beszélni! Ez azonban nem viszi előrébb a világot, sőt, sokkal inkább hazugságra kényszeríti. (...)

Akkor mi az igazi hazaszeretet?

A hazaszeretet helytállás a mindennapokban. Tudom, hogy magyarnak teremtett az Isten, és a feladatomat végrehajtom, legyen ez bármi. Nem hagyom, hogy pocskondiázzák, megalázzák a hazámat, de nem is dicsőítem túl. A bezárkózó nacionalizmus és sovinizmus ugyanolyan veszélyes, mint a mindenben feloldódó kozmopolitizmus. Az egész világot lehet szeretni, becsülni és ebben szeretetben megkülönböztetett szerepet kell adni saját hazánknak, szerintem ez a keresztény felfogás.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha olvasta volna a Kádár-korban megjelent könyveit -és nem lenne ilyen nevetségesen elfogult - , tudhatná: soha egy mostanság komprittálónak tűnő mondat nem jött ki a tolla alól.
Sőt.

az a hajráf 10 éve rajta van...láttam párszor élőben az irónőt

nekem mindig sok volt ez az asszony...

Bocs, de a "Magda" egy másik Kossuth díjas.

juj,akkor már becsontosodott.))

zsenge lelkemre hatást gyakorolt Jókai Anna...

de,kifejezetten...de Jókai A stílusa nekem sok...erőltetett francia királylány

az irodalom nem korrekt...inkorrekt,hanem irodalom.

Nem támadta kifejezetten a rendszert, minden művében az emberi kapcsolatok álltak a fókuszban.
Tény, hogy a vallási motívumok akkor még nem jöttek elő, csak a rendszerváltás után.
Ez még nem jelenti azt, hogy opportunista kegyenc volt, olvasható,elgondolkodtató műveket írt akkor is, és semmi nyoma nem volt, hogy változik valami,ő meg írni akart és tudott is.
Másokat is kiadtak, mind "kollaborált"?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés