Nem hagyhatom, hogy pocskondiázzák a hazámat

2015. december 8. 11:43

Jókai Anna
Parókia Portál
Az irodalom meghalna a politikai korrektségben! Egyszerűen belepusztulna az irodalom, mert az ízét, zamatát, különlegességét venné el, ha állandóan óvatoskodva kellene fogalmazni. Interjú.

Azt mondja, hogy nem vagyunk könnyű helyzetben egy olyan világban, ahol nem lehet nevén nevezni a dolgokat...


Aki a politikai korrektséget kitalálta és általános érvényűvé akarja tenni, az erőszakot tesz az emberi szabadságon. Nem a szavaktól kell félni, hanem a szavak mögött rejtőző szándéktól és indulattól. Attól, hogy valamit néven nevezünk, még nem vagyunk gonoszak, vagy rosszak, csak akkor, ha mindezt sértő szándékkal tesszük. Néha még egy egészen durva megállapítást is lehet kedvesen elmondani, úgy, hogy az nem sértő a másik számára, és van olyan is, amikor fehérgalléros bűnöző módjára lehet valakit leszúrni úgy, hogy elsőre észre sem veszi, mégis tönkremegy.

Mondana erre példát?

A politikai korrektség olyan minősítés, amely meg akarja határozni, hogy pontosan milyennek kell lenni, hogyan kell fogalmazni. Az irodalom meghalna a politikai korrektségben! Egyszerűen belepusztulna az irodalom, mert az ízét, zamatát, különlegességét venné el, ha állandóan óvatoskodva kellene fogalmazni. Mi volna, ha az Othellót úgy mutatnák be, hogy a bőrszínét illetően kihívásokkal küszködő hadvezér, ahelyett, hogy egyszerűen azt mondanák: fekete volt. Mi ebben a sértő? Nem is tudom felfogni. Az egyik ember fehér, a másik fekete, a harmadik sárga...

Ön szerint mi hozta a változást, hogy sokan belementek a játékba és nem beszélnek konkrétan?

Erős szellemi diktatórikus egyének vannak közöttünk, akik bizonyos elvek mögé bújva diktálnak. Ezt a vonalat aztán átveszi a sajtó is, és jaj annak, aki ettől eltérően kezd beszélni! Ez azonban nem viszi előrébb a világot, sőt, sokkal inkább hazugságra kényszeríti. (...)

Akkor mi az igazi hazaszeretet?

A hazaszeretet helytállás a mindennapokban. Tudom, hogy magyarnak teremtett az Isten, és a feladatomat végrehajtom, legyen ez bármi. Nem hagyom, hogy pocskondiázzák, megalázzák a hazámat, de nem is dicsőítem túl. A bezárkózó nacionalizmus és sovinizmus ugyanolyan veszélyes, mint a mindenben feloldódó kozmopolitizmus. Az egész világot lehet szeretni, becsülni és ebben szeretetben megkülönböztetett szerepet kell adni saját hazánknak, szerintem ez a keresztény felfogás.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha olvasta volna a Kádár-korban megjelent könyveit -és nem lenne ilyen nevetségesen elfogult - , tudhatná: soha egy mostanság komprittálónak tűnő mondat nem jött ki a tolla alól.
Sőt.

az a hajráf 10 éve rajta van...láttam párszor élőben az irónőt

nekem mindig sok volt ez az asszony...

Bocs, de a "Magda" egy másik Kossuth díjas.

juj,akkor már becsontosodott.))

zsenge lelkemre hatást gyakorolt Jókai Anna...

de,kifejezetten...de Jókai A stílusa nekem sok...erőltetett francia királylány

az irodalom nem korrekt...inkorrekt,hanem irodalom.

Nem támadta kifejezetten a rendszert, minden művében az emberi kapcsolatok álltak a fókuszban.
Tény, hogy a vallási motívumok akkor még nem jöttek elő, csak a rendszerváltás után.
Ez még nem jelenti azt, hogy opportunista kegyenc volt, olvasható,elgondolkodtató műveket írt akkor is, és semmi nyoma nem volt, hogy változik valami,ő meg írni akart és tudott is.
Másokat is kiadtak, mind "kollaborált"?

látod,én nem tennék ekkora áldozatot...

A katolicizmus és a nacionalizmus kizárják egymást. Az előbbi egy univerzális, minden emberre érvényesnek tartott eszme (katholiké - egyetemes), az utóbbi egy nyelvileg, kulturálisan behatárolt, lokális ideológia. Ennyit egy 83 éves író igazán tudhatna.

látod nekem menórám sincsen,aztán mégis

????????????????????????????????????????

A PC duma erőltetése egyenlő a diktatúrával.
Ha valaki ma TV-t néz, rádiót hallgat, tulajdonképpen semminek sem tudja meg a lényegét.
A híreket PC módon tálalják, celebeken kívül nem is foglalkoznak emberekkel, a tudomány nagy része áltudományos sarlatánok kezében van.
A politikai "píszik" meg egyenesen utálatot váltanak ki az emberből.

Olyanná vált a világ, mintha csak műnők és műférfiak élnének benne . Az már nem is ember, aki nem szabatja át magát, nem buzi, nem leszbi, merészel fehér ember lenni, mintha bűn lenne bármilyen bőrszínűnek lenni.
A terroristákat , a gyilkosokat sem lehet felismerhetővé tenni, manapság már csak az állampolgárságukat jelölik meg, eljön az idő, amikor már a nemüket sem szabad közölni.
Európa ezért hozta létre az UNIO-t, hogy szabályozza azokat a dolgokat, amelyeknek természetüknél fogva kell létezniük, ilyen a szólás-szabadság, a nemzet (hogy a lényegeseket említsem).

Bolondokháza ez már, nem emberi társadalmak egymás mellett élése.
A hazaszeretet meg azt jelenti, hogy ebben a forgatagban van egy nemzetem, ahol a hazám földjén érte , ezáltal magamért és a családomért dolgozom, becsülettel közelítem meg a közösséget és tisztelettel az embertársaimat.

Ettől távolodunk fénysebességgel.

Jókai Anna tisztán, világosan, tisztességesen beszél, mint mindig. Isten áldja meg Őt!!

Csimpike!
Orcikázzál kicsinyt, aztán megnyugszol!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés