Az erőszak és a szélsőségek útján

2015. november 15. 17:46

Sántha Hanga
Magyar Nemzet
Ameddig a befogadó országok társadalma és állampolgárai számára nem válik egyértelművé, hogy a politikai vezetésnek tényleg megvan a kellő akarata és kapacitása a migránsválság kezelésére és csillapítására, félő, hogy a bevándorlásellenes atrocitások száma nőni fog, és a cselekedetek egyre erőszakosabbak lesznek.

„A fent említett példák jól illusztrálják annak a bevándorláspolitikának a következményeit, amely nem veszi figyelembe a lakosságban felmerülő, a bevándorlással kapcsolatos félelmeket és kételyeket, és nem is képes ezek hatékony orvoslására. A példák azt a gyakorta hangoztatott elméletet is cáfolják, miszerint a szélsőjobboldali és bevándorlásellenes légkör, illetve az ebből fakadó erőszakos bűncselekmények csupán a szegényebb országokban ütik fel a fejüket, az anyagi javak egyenlőtlen elosztásában gyökerező elégedetlenség az egyik lehetséges kifejezési formájaként.

Érdemes itt megemlíteni egy, a norvég Honvédelmi Kutatási Központ által nemrégiben lefolytatott kutatás következtetéseit, amelyeket a napokban tettek közzé. A tanulmány az elmúlt 25 év adatait alapul véve többek között azt vizsgálta, miért Svédországban a legmagasabb a szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmények lakosságszámhoz mért aránya a nyugat-európai országok közül. A kutatók szerint az eredmény a rekordmértékben befogadott migránsok számának, a bevándorlással kapcsolatos erősen korlátozott társadalmi vitának (vagyis a bevándorlással kapcsolatban megfogalmazott kritika intézményesült elhallgattatásának), valamint a még napjainkban is erős svéd szélsőjobboldali mozgalomnak az összjátékával magyarázható.

A politikusok felelőssége

A közelmúltban több európai rendvédelmi szerv részéről hangzott el a figyelmeztetés, hogy a jövőben várhatóan egyre gyakoribbak lesznek a bevándorlásellenesség erőszakot sem mellőző formái. Annak ellenére, hogy a tetteseket ritkán tudják azonosítani és törvényszék elé állítani (ezzel felfedve a támadások valódi motivációit), a rendbontások tükröt tartanak a nyugat-európai bevándorláspolitikának, amelynek a továbbiakban a migráció okozta egyéb biztonsági kockázati tényezők mellett a befogadó társadalmakban erősödő elégedetlenséget is az eddigieknél hangsúlyosabban figyelembe kellene vennie. Az európai országokba irányuló nemzetközi migráció továbbra is térségünk egyik legmeghatározóbb – és egyben legvitatottabb – kérdése mind az Európai Unió szintjén, mind pedig tagállami szinten. Ameddig a befogadó országok társadalma és állampolgárai számára nem válik egyértelművé, hogy a politikai vezetésnek tényleg megvan a kellő akarata és kapacitása a migránsválság kezelésére és csillapítására, félő, hogy a bevándorlásellenes atrocitások száma nőni fog, és a cselekedetek egyre erőszakosabbak lesznek.

Jelenleg több, egymással látszólag ütköző érdek torlaszolja el a megoldás útját. Egyes európai országokban a társadalmi elöregedésből, a munkaerőhiányból és az ezekkel összefüggő gazdasági és politikai érdekeltségekből fakadóan a politikai erők nagyobb súlyt fektetnek a migráció gazdasági hasznára. Ennek következtében – ahogy azt az eddigi példák is mutatták – óhatatlanul háttérbe szorulnak a bevándorlás nagyságrendje és intenzitása által okozott társadalmi feszültségek. Noha nagy valószínűséggel állítható, hogy a bevándorlás egyelőre nem jelent tényleges egzisztenciális veszélyt a befogadó társadalmak számára, az erősödő bevándorlásellenesség mindenesetre olyan létező – és egyre inkább erőszakot sem mellőző – trendet tükröz, amivel Európa politikusainak számolniuk kell, amikor a jövőben a további befogadás nagyságrendjéről döntenek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Önellentmondások sokasága. Nem érdemes vele vitatkozni sem.

Azért nem egészen.
Nézzük csak!
Azt írja:
"Noha nagy valószínűséggel állítható, hogy a bevándorlás egyelőre nem jelent tényleges egzisztenciális veszélyt a befogadó társadalmak számára, az erősödő bevándorlásellenesség mindenesetre olyan létező – és egyre inkább erőszakot sem mellőző – trendet tükröz, amivel Európa politikusainak számolniuk kell, amikor a jövőben a további befogadás nagyságrendjéről döntenek.”
Ergo: ma még nem veszélyes a bevándorlás mértéke, de figyelembe kell venni a bevándorlásellenesség növekedését. Azaz nem a sáskajárás a veszélyes (ma még), hanem annak ellenzése okozhat problémát a döntéshozóknak (magyarán: a migránssimogatással szavazókat veszíthetnek).
Ennyit az elvekről.

Tudom, hogy átmosták az agyát, és már tisztul, de még nem eléggé.
:)
Üdv

Nem is állítja egyetlen szóval sem, hogy meglenne. Ellenkezőleg, azt írja, hogy ha nem válik egyértelművé a polgárok számára, hogy a vezetés kepés kezelni a migránsválságot, saját kézbe veszik a dolgot és kitör az erőszak.

Jó kis elemzés, igaz nem abban a stílusban íródott amilyenben mi itt néha kommentelgetni szoktunk a mandin, de azért világosan érthető a mondanivalója.

'
'Ebben mondjuk igaza van, mert érdekes módon' nálunk nincsenek tüntetések.

Ezt most Magyarországra vagy Németo. értetted?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés