Méregzöldség: igen, a szökött farkast néha ki kell lőni

2015. november 4. 13:26

Zsuppán András
Válasz.hu
Az online lincselők valóban csak falkában veszélyesek, a farkasok azonban – bármit mondjanak is erről az állatvédők – időnként magukban is azok. Emberhez szokott, nem vadon körülmények közt élő és felhergelt állatok különösen.

„Egy másik interjúban Szatyor számtalan más kérdésre is korrekt válaszokat ad. Elmondja, hogy az állatkertbe frissen megérkezett farkas nem a dolgozók hanyagsága miatt szökhetett meg, hanem egészen extrém viselkedést tanúsított, szétszaggatta a villanypásztor szálait, és választ ad arra is, miért szakadtak el a keresése során az altatólövedékes kollégáktól.

Mindez nem fogja meghatni a wannabe online lincselőket. Rengeteg kommentelő követeli az igazgató fejét. Rengetegen tudni vélik, hogy a farkas nem támadja meg az embert, vagy csak falkában veszélyes.

Az online lincselők valóban csak falkában veszélyesek, a farkasok azonban – bármit mondjanak is erről az állatvédők – időnként magukban is azok. Emberhez szokott, nem vadon körülmények közt élő és felhergelt állatok különösen. És ezt pont a pécsiek tudják legjobban.  (...)

Vannak az életben határhelyzetek, amikor merni kell határozottan és felelősen dönteni. Ilyen határhelyzet az is, amikor egy sötétedő erdőben meglátja valaki az elszökött farkast, és néhány másodperce van dönteni: hagyja elszökni, eltűnni a bozótba, megkockáztatva a 20 évvel ezelőtti tragédia megismétlődését, vagy lőjön. A teljesen urbanizált, minden természeti veszélytől mentesített világban ritkán áll elő ilyen határhelyzet, amely a régebbi korok emberének még sokkal természetesebb volt. A farkas vadállat, tessék magyar (vagy francia, német, olasz) népmeséket olvasni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magyarországon a focihoz is majd´ tízmillió ember ért, noha csak néhány ezren játsszák...

Az eset csak azt bizonyítja, hogy a pécsi állatkertben nincsenek a ragadozók megfelelő módon tartva.
Egy farkas nem szökhet meg, a személyi és tárgyi feltételek nem tehetik ezt lehetővé.
A farkas nem bűnös, mert megszökött.
Bűnös viszont az, aki ezt lehetővé tette, az ember.
Tehát, ameddig a szükséges és megfelelő rácsok, kerítések, zsilipek, kiképzett személyzet és intézmény vezetés nincs meg, a ragadozókat el kell onnan vinni biztonságos helyre, az emberek és a vadállatok érdekében.
Vagy megvárjuk, hogy holnap lépjen meg egy másik, meg harmadik, meg a nagymacskák?
A közveszélyt okozó állapotot kell megszüntetni, nem az okozaton rugózni.
Az a bíróság dolga.

"Egy olyan világban, ahol gyerekek előtt darabolták fel a koppenhágai állatkertben Mariust, a 18 hónapos kis zsiráfot, miről beszélünk?

Kire volt veszélyes, és mér gyerekek előtt?"

Ugyanez jutott eszembe tegnap nekem is a menetrendszerű műfelhorgadás kapcsán.

'És miért lenne veszélyesebb, mert emberhez szokott? Nem ijed meg, márpedig minden állattámadás félelemből adódik.'

Ennek a fordítottja igaz. Az emberek jelenlétéhez szokott állat hajlamosabb támadni. Nem olyan régen egy kanadai nemzeti parkban három coyote, egyesek szerint farkas-coyote keverék megtámadott egy ott sétáló fiatal lányt aki belehalt a sérüléseibe. A segélykiálltásaira odaérkező csapatnyi emberrel is szembefordultak, miközben szegény lányt marcangolták. Végül a helyszínre érkező parkőrök futamították meg őket és lőtték ki később. A szakértők véleménye szerint az állatok elvesztették az emberrel szembeni ösztönös tartózkodásukat mivel a parkban hozzászoktak az emberi jelenléthez.

A farkas egyébként sem alakít ki semmilyen kötődést az állatkerti gondozókkal sem. Ugyancsak Kanadában egy magán farkasrezervátumban megöltek egy kezdő gondozólányt. Ezt az esetet azzal magyarázták, hogy a lány tapasztalatlan volt, megijedhetett etetés közben valamelyik állat reakciójától, ki akart menkülni és közben felbukott, elesett. Földön fekvőre pedig a farkas ösztönösen azonnal támad.

Látom a nagy visszatérés óta kizárólag troll üzemmódban műxik.
Unalmasabb mint valaha.

Unom a megfellebezhetetlennek képzelt csúsztatásait, összemosásait, infantilis provokációs kísérleteit. Maga átgörgetendő kategóriává silányult.

Akár...ha érdemesnek tartanám rá, de fájdalom nem tartom.

A személyeskedést mint mindig maga kezdte. Sajna lelki igénye van rá.

"Nagyon álságos a széplelkűsködésed."


További személyeskedéseit és öncélú trollkodásait megelőzendő: X.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés