Lázár: Magyarország nem fogad visszatoloncolt migránsokat

2015. október 29. 13:00
Újabb dohányipari különadót vezetne be a kormány; tényleg eladja az állam az OTP-részvénypakettjét; megújulhat a Nyugati pályaudvar és tényleg beleszólna a kormány, hogy hány embert alkalmazzanak a boltok. Lázár János heti sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a kormány a földműveseket képviselő társadalmi szervezetek igényét teljesíti az állami földek értékesítésével.

Magyarország egyetlen visszatoloncolásra váró illegális bevándorlót sem vesz vissza – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Lázár János ezt azzal indokolta: ők nem Magyarországnál, hanem Görögországnál léptek be az Európai Unióba, így oda kell visszaküldeni az érintetteket. Hozzátette: mintegy 40 ezer ember visszatoloncolását jelezték nyugat-európai országok.

Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének kijelentéseire válaszul megjegyezte: még az ő kérésére „sem akarunk sem befogadni, sem átengedni az országon senkit”. Hozzátette: Magyarország az Európai Unió, és nem az Egyesült Államok tagja, és egyetlen olyan ország beavatkozását sem tolerálja, amely nem tagja az EU-nak.

Újabb dohányipari különadót vezet be a kormány

Új dohányipari különadó bevezetését javasolja a kormány, az egészségre különösen káros dohánytípusokat szálanként négy forint adóteherrel sújtanák – jelentette be Lázár János. Hangsúlyozta, a kormány minden eszközzel próbálja növelni a dohányipar terheit, hogy csökkentse a dohányzást Magyarországon.

Lázár János arról is beszélt a tájékoztatón, hogy az Európai Bizottság elmarasztalta Magyarországot az élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kapcsolatban, emiatt 23 milliárd forinttól esik el a magyar költségvetés, és vissza kell térni a korábbi rendszerre, amely alapján csak minimális díjat kell fizetniük az érintett piaci szereplőknek.

A miniszter közölte: a kabinet megvizsgálja a multinacionális cégek foglalkoztatáspolitikai helyzetét is, így azt, hogy más EU-s tagállamokban milyen formában vonják be a nagyobb közteherviselésbe a nagyobb kiskereskedelemmel foglalkozó áruházláncokat. Ezért – mondta – nem alaptalan az a hír, miszerint több embert kellene foglalkoztatniuk a minél nagyobb vállalatoknak.

A földművesek miatt privatizálják a földeket

Lázár szerint a kormány a földműveseket képviselő társadalmi szervezetek igényét teljesíti az állami földek értékesítésével. A tárcavezető beszámolója szerint az első napokban a 3 és 10 hektár közötti területek közül mintegy 8 ezer parcellát írtak ki értékesítésre. Megjegyezte, hogy 200 hektár fölötti területből csak 26-ot írtak ki.

Lázár János az ellenzéki bírálatokra úgy reagált: ha az MSZP és a Jobbik le akarja állítani a földértékesítést, akkor győzze meg erről a földműveseket, akik földet akarnak vásárolni. A miniszter arról is beszámolt, hogy a kormány dolgozik a mintagazdaságok felállításán. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy három olyan állami ménes lesz, amely mintagazdasággá nyilvánítható: a bábolnai, a szilvásváradi és a mezőhegyesi.

Egyeztetnének az EU-s pénzekről az érintett érdekképviseletekkel

Rendszeresen, negyedévente konzultálni kíván a kormányzat azokkal az érdekképviseleti szervekkel, amelyek tagjai érintettek az európai unós pályázati források felhasználásában – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János kifejtette: a többi közt a társadalmi szervezetek, a kis- és közepes vállalkozások, valamint az önkormányzatok szervezeteivel egyeztetnének rendszeresen a források felhasználásáról, a pályázatok megfelelőségéről. A tárcavezető beszámolt arról, hogy jövőre mintegy 2000 milliárd forintnyi forrást pályáztatnának meg, vagyis a 2020-ig rendelkezésre álló összeg 20-30 százalékát, amelynek felhasználása nem választható el a gazdasági növekedéstől.

Megújulhat a Nyugati pályaudvar

A kormány rögzítette a Liget-projekt első részének tartalmát, ennek legfontosabb része a Városliget parkfunkciójának erősítése – mondta Lázár, majd arról is beszámolt, hogy a Nyugati pályaudvar ugyancsak megújulhat.

A Liget-projekt részeként megépülhet az új nemzeti galéria és a Magyar Zene Háza a Városligetben, ahová a kormány a Néprajzi Múzeumot is elköltöztetné. Megújulhat a Vajdahunyad vára, az állatkert, a Közlekedési Múzeum és a Szépművészeti Múzeum –sorolta. Emellett azt is tudatta, hogy ötletpályázatot írnak ki egy Csontváry-múzeumra.

A „Liget 2” a tervek szerint arról szólna – folytatta –, hogy rehabilitálnák a Nyugati pályaudvar és a Városliget közötti területet. Ezzel kapcsolatban azt javasolja Lázár János, hogy a kormány döntsön a pályaudvar teljes rekonstrukciójáról. A MÁV-tól pedig a kezelésében lévő lerobbant területek megújítását, zöldfelületté alakítását várják.

Lázár megerősítette, hogy az állam eladja OTP-részvénypakettjét

Lázár János miniszter megerősítette, hogy a kormány értékesíteni kívánja az állam tulajdonában lévő OTP-részvényeket. A befolyó pénzt beruházásokra fordítanák. Jelezte ugyanakkor, hogy mivel a tájékoztató az ajánlattételi időszakban zajlik, nem tud érdemi nyilatkozatot tenni, de várhatóan délután a fejlesztési tárca közli majd a részleteket.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lázár legjobb dumája az volt Pakssal kapcsolatban, hogy minden olyan iratot megmutatnak a transzparencia nevében amit egy amerikai atomreaktor esetében szokás megmutatni.

Hahaha, ez kwa jó!

kik és milyen pénzcsapot?

Vár egy picit rögtön kikérek egy amerikai reaktor idevonatkozó iratait és ha kiadják válaszolok a kérdésre.

Bármennyire is nyilvánvaló, hogy Dublin III betarthatatlan (a migránsok lelépnek az eljárás befejezése előtt...), még nem vonták vissza. Ezzel (40.000 migráns visszaküldése lsd. tegnapi Pintér nyilatkozatot) pedig lehet fenyegetni bizonyos lázadozó tagállamokat. Az Unió (pontosabban a meghatározó tagállamok) kezében még komoly lapok vannak, beruházásaink jelentős része gyakorlatilag onnan jön.

Mi úgy regisztráltunk mindenkit hogy Görögországban léptek be.

Hozzánk csak légiúton lehet úgy jönni, hogy bypass-áljuk a görögöket.

Én láttam olyan interview-t egy szír palival, hogy 3 éve már volt munkája Törökországban.

Az a baj, hogy máig nem készült el egy a migránsokkal kapcsolatos korrekt uniós adatbázis, így az is elképzelhető, hogy valamilyen néven (ujjlenyomat nélkül) "regisztráltak" Görögországban, aztán a papírt eldobták és valamikor nyáron, immár ujjlenyomattal regisztráltak nálunk is. Vagy 180.000 ember itt regisztrált nálunk, mert komolyan vettük a dolgokat, ezekből zavarnának vissza sok ezret, de ez remélem csak egy fenyegetés. (Nyilvánvalóan a görögöktől jöttek, de ott nincsen nyomuk...)

Persze, de hivatalosan nem vonták vissza! Junckernek meg egyedül ehhez nincsen joga, még Merkel vagy Holland sem teheti meg, mert tagállami közös döntés volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés