Európa anyja?

2015. október 14. 16:58

Boros János
Magyar Nemzet Online
Merkel egy morális birodalom vezetőjévé akarja országát tenni?

„Berlini kormányzó körökben napról napra nő a feszültség. Vajon képesek lesznek-e kezelni a felmerülő problémákat? Nincs elég ágy, nincs elég szállás, nincs elég tornaterem és konténer. Kevés az orvos, a hivatalnok, a tanár. Merkel azonban visszautasítja ezt a helyzetleírást, és arra szólítja fel kollégáit, hogy válaszokat és megoldásokat kínáljanak honfitársaiknak. A Spiegel fel is teszi a kérdést: »A valóságról szóló híradás most már támadás a kormányzó politika ellen? Nem szabad kimondani az igazságot, mert nem illik Merkel elnyűhetetlen optimizmusához?« Egyre többen bizonytalanodnak el, elbírja-e Németország a várhatóan egymilliót meghaladó idei bevándorlót – és a következő évek várhatóan megsokszorozódó áradatát? Merkel válasza: nem lesz menekült-adóemelés, Németország gazdaságilag erős. Az egykori NDK-t is úgy állították át német márkára, hogy annak árfolyama meg sem érezte a plusz tizenhétmillió új polgárt, a »keleti menekülteket«.

A kancellár kijelentése, miszerint Németország barátságos ország, és szívesen befogadja az üldözötteket, pillanatok alatt bejárta a világot, s azóta százezrek keltek és kelnek útra. Az óvatos, habozó, kiváró, »settenkedően lesben álló« (Wolf Lepenies) Merkel, akit elődje, Gerhard Schröder a néhány szavazattal elvesztett választás után tájékozatlan iskoláslányként kezelt, megtalálta azt a témát, amellyel végre történelmet írhat? Németország gazdasági világhatalom, politikailag viszont továbbra is egy törpe. Egy morális birodalom vezetőjévé akarja országát tenni? A lelkészlány a filozófus Immanuel Kant etikai-polgári állapotát akarja megvalósítani?

A német kancellárok mindig európai egyetértésre törekedtek, most azonban Merkel egyedül lépett akcióba. Nagy-Britannia nem támogatja, Franciaország idegenkedve figyeli. Ausztria ugyan tapsol neki, de örül, hogy a migránsok térképén csak tranzitországként szerepel. A pénzügyi, anyagi és infrastrukturális háttérrel nem rendelkező Kelet-Európa pedig kétségbeesetten reagál. Magyar politikusok európai fórumokon hangsúlyozzák, hogy országuknak megvan a maga történeti tapasztalata, muszlim hódítást és másfél évszázados uralmat már ismernek – és a mostani migrációban ennek a metamorfózisát látják. Ugyanazon vallási-politikai vagy talán »vallásantropológiai« vírus új mutánsának agresszióját. A történelem sajátos fintora, hogy a magyar gyerekekkel közel egy évszázada olvastatják az Egri csillagokat, így a magyar kultúra be van oltva az iszlám hódítás ellen, és éber érzékenységgel utasítja el e vallás inváziójának valamennyi formáját. Ezzel az immunizáló oltással azonban Európa egyetlen más nemzete sem rendelkezik.

Merkel egyre inkább egyedül marad saját országában is. Eddig elnéző, lágy meggyőzéssel próbált reagálni a kritikákra, most azonban egyre határozottabban konfrontálódik otthon is. Kérjen talán bocsánatot, amiért országa barátságos arcot mutat a világ felé? – kérdezi. Amerika és Izrael ünnepli a kancellárt, de a Spiegel szerint Orbán Viktort egyre többen követik a nyílt ellenállásban. Merkel nemcsak Németországba, de egész Európába meghívta a menekülteket, akiknek »megvan a képességük, hogy felrobbantsák a kontinenst« – írja a német lap. »Merkel elvesztette a helyes mérték iránti érzékét« – ezt dokumentálja a Spiegel, napra pontosan utánajárva a kancellár nyilatkozatainak és az adminisztráció tévelygésének.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Európa német vezetésű egyesítését Hitler a Wehrmacht, Merkel a menekültek bevetésével akarja elérni.

Jó összefoglalás és jó észrevétel: a józan eszünket köszönhetjük Gárdonyi Gézának.

Boros A demokrácia filozófiája című könyvében még Habermas nyomán amellett kardoskodott, hogy az Európai Egyesült Államok olyan posztnacionális közösség lesz, amelyet a szabadság, tolerancia és kulturális, vallási sokféleség fog meghatározni. Most meg gyakorlatilag rágás nélkül visszaböfög egy Merkel-ellenes Spiegel-cikket. Az ilyen pragmatista kamuértelmiségiek mindig azt mondják vagy írják, ami kifizetődik...

Merkel már a migránsok anyja, ezt senki nem veheti el tőle.
Európának meg mostoha anyja.

Várom a ballibek hisztijét, miszerint nem szabad a sajtó és persze a politika irányítja:

"Megvan a migránsimádat magyarázata: utasították az újságírókat
m1 hirado, bild.de, mti
Gyakorlatilag utasításba kapták a német újságírók, hogy hogyan kell, kellene beszámolni a menekültválsgáról - erről beszélt a Die Welt című lap budapesti tudósítója.

Az újságíróknak a tudósító elmondása szerint a Merkel-féle vonalat kellett követni. Ez utólag is megmagyarázhatja, hogy miért a háború elől menekülő, gyerekes, éhező családok és az őket ünneplő németek jelentek meg a legtöbbször a német médiában a bevándorlás ügyében. Az utóbbi egy-két hétben némileg változott a helyzet: ma például az is hír, hogy egyre komolyabb a lázadás Merkel ellen saját pártjában.

Szeptember elején még integető emberek várták a migránsokat szállító vonatot a saalfeldi pályaudvaron, az elmúlt hétvégén pedig már a bevándorlás ellen tüntettek a plaueni főtéren.

Néhány hét alatt jelentősen megváltozott a németek véleménye a bevándorlásról és a német kormány politikájáról. A tiltakozások szinte mindennapossá váltak, sokan azonban úgy vélik, a média egy része elhallgatja, hogy mit is gondolnak az emberek valójában.

Korábban a Magyar Televízió Híradójának nyilatkozta egy nő, hogy szerinte a média arról tudósít, ami a kormánynak megfelelő, és nem arról, ami az emberek számára a valóság.

Úgy tűnik, hogy ez a véleménye nem is teljesen alaptalan. Szerdán az RTL2 Magyarul Balóval című műsorában a Die Welt magyarországi tudósítója utalt arra, hogy a német újságírók utasításba kapták, hogyan számoljanak be a migránshelyzetről.

Kálnoky Boris szerint úgy indult az egész, hogy igen jöjjenek, az egész német sajtó kapta az utasításokat, hogyan számoljanak be az eseményekről és hát a belső levelezésből ugye az is kiderült, hogy a főnökök tényleg azt gondolják, hogy a világ változni fog a német példától. Jobb lesz a világ attól, hogy Németország ezt a magatartást mutatja, és aztán alig egy héten belül megfordult ez az egész. A sajtóban is és az újságban, már a Die Weltben is. Közben már a németek nagy része egyre inkább a saját bőrén tapasztalja, mit jelent az országnak a migránsáradat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés