Illegális határátlépő voltam

2015. október 12. 16:16

Sárközi Mátyás
Heti Válasz
Nagyhatalmi packázások nyomán támadt háborúk kárvallottjai menekülnek, s nyomukban jobb életre vágyók százezreinek népvándorlása indult meg Európa felé.

»Orbán vasfüggönyt épített« – írja a kormányellenes sajtó. Az új drótkerítés nem vasfüggöny: azokat tartja kívül, akik beözönlenének a zöldhatáron. A vasfüggöny az aknamező, a figyelőtorony, a géppisztolyos őr volt, mely azt szolgálta, hogy senki se menekülhessen el az országból.

1956-ban azért szöktünk Ausztriába a néhány hétig őrizetlenül maradt zöldhatáron, mert az átkelőhelyeket magyar és szovjet fegyveresek zárták le. Grazban földre szórt szalmán szállást kaptunk a kiállítási csarnokban, sorba álltunk a meleg ételért. Az Egyesült Államok bevándorlási kvótákat állított fel, ezek hamar beteltek, de Nyugat-Európában még akadt hely. (…)

Most nem egy európai nemzet diktatúraellenes levert forradalmának menekültjeiről van szó. Nagyhatalmi packázások nyomán támadt háborúk kárvallottjai menekülnek, s nyomukban jobb életre vágyók százezreinek népvándorlása indult meg Európa felé. Migráció, baljós előjelekkel.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mandisok!
Miért nem lehet olvasni az eredetit?

A németek a fő célpont.

Sárközi Mátyás pedig mint mindig, most is pontosan írt jót.

Sárközi rendszeresen ír a Heti Válasz utólsó oldalára.
Isten éltesse sokáig egészségben, jókedvben!
Egyik Karácsonykor, pár évvel ezelőtt, a Nemzetbe írt Karácsony köszöntőt, olyan szép volt, h. megkönnyeztem.
A Heti Válaszos cikkeit is nagyon szeretem, számon tartom.
Jó, h. van londoni "emberünk", aki szeretettel ragaszkodik hozzánk.

Tényleg nem lehet egy lapon emlegetni 1956-ot a szír helyzettel. A magyar forradalom a maga 2500 ezer halottjával és 200 ezer menkültjével aprócska lokális villongás volt az eddig minimum 220.000 áldozattal és 10 millió menekülttel járó szír polgárháborúhoz képest. Más lépték, más mozi. Lehet a Nyugatra mutogatni (mellesleg Moszkva is ezt tette '56-ban, azt állítva, hogy a magyarokat a 'mocskos imperialisták' lázították fel és látták el fegyverekkel), de az igazi okok sokkal mélyebbek: túlnépesedés, klímaváltozás, mélyszegénység, vallási és etnikai feszültségek, politikai elnyomás, üldöztetés. Ezekről kínosan hallgat a szerző.

helyesbítés:
'56-os forradalom 2500 halott, 200.000 menekült
szír polgárháború: 220.000 halott, 10 millió menekült

Részlet Heinz Weichardt, egy németországi zsidó mérnök visszaemlékezéseiből:

„Az osztrák zsidókra nehezedő nyomás következtében Roosevelt amerikai elnök ötlete volt egy nemzetközi konferenciát tartani a Genfi-tó partján lévő Evian üdülő városban.

Az értekezlet célja volt a résztvevő országokat meggyőzni arról, hogy könnyítsenek a szigorú bevándorlási kvótáikon, hogy a Németországban maradt 300,000 zsidó is emigrálhasson valahová. Ez 1938 júliusában volt, amikor az időjárás Eviánban gyönyörű és a küldöttek jól érezték magukat. Az eredmény ennek megfelelően alakult.

A résztvevő harminchárom ország közül egyetlen egy sem, beleértve az USA-t, volt hajlandó a bevándorlási törvényein könnyíteni.”

1940. július 10-én a liverpooli kikötőben 2542 németországi és ausztriai internáltat hajóztak be. A férfiakat - mert mind az volt - különböző angliai táborokból szedték össze, ahova mint “jóhiszemű ellenséges idegenek”-ként zárták őket. A hajó kapacitása, legénységgel együtt, csupán 1600 fő volt, így az HMT Dunera túlzsúfolva várta útját.

Az útról az internáltaknak azt mondták, hogy az Egyesült Államokba, vagy Kanadába viszik őket, ahol több mozgási szabadságuk lesz és ahol feleségeik, gyerekeik is csatlakozhatnak hozzájuk. Ehelyett azonban szigorú ausztráliai internáló táborokba szállították őket egy olyan hajón, amelyet leginkább “úszó koncentrációs tábor”-nak lehetett nevezni.
(Forrás: Cyril Pearl: The Dunera Scandal (A Dunera botrány), Angus and Robertson, Melbourne, 1983.)

Nem vagy egyedül!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés