Cigányügy: most vagy soha! − Levél a kormányzathoz

2015. október 12. 13:20

Forgács István
Mandiner
Engedjék, hogy az Országos Roma Önkormányzatban felfalják egymást a tanulatlan képviselők. Bontsák fel a keretmegállapodást. Jelöljenek ki végre egy valódi hozzáértő embert a hazai cigányügy szakmai koordinálására.

Kedves Kormány!

Hihetetlenül értékes ajándékot, soha vissza nem térő lehetőséget kínál a Sors − azaz, cigányügyben egyszer és utoljára még van lehetőség egy bátrat, merészet és szükségeset lépni; kérem, fontolják meg és döntsenek úgy, ahogyan azt már nagyon régóta elkerülhetetlen lenne.

Ha ez most is elmarad, komoly nehézségeket hozhat már a következő télvíz is, miközben minden egyes ellenzéki párt politikai tőkét kovácsol az Önök gyávaságából, hezitálásából, mellénézéséből.

Ha viszont élnek a semmiből az ölükbe hullott lehetőséggel, akkor a rendszerváltás óta az első olyan kormány lehetnek, amely valóban szembe mer nézni a cigányügyhöz kapcsolódó és az ország jövőjét befolyásoló problémahalmazzal. Nem csak más pártok vitorlájából foghatják ki a szelet, de olyasmit tehetnek, amit egy felelős kormánynak tennie kell: megpróbálják megmenteni az országot attól a katasztrófától, amit a cigányügy meg nem oldása, elodázása, felületi kezelése eredményezhet akár néhány éven belül is. És ez nem radikalizmus, nem pusztító jóslatok hangzatos felvetése. Ez a realitás. És kevés ennél reálisabb dolog van ma Magyarországon. A cigányügy elsősorban gazdasági kérdés. Egyértelműen a magyar gazdaság teljesítményét, pénzügyi lehetőségeit, teljesítőképességét és ezáltal az ország működését meghatározó kérdésről beszélünk.

Felesleges bárkit is azzal untatni, hogy részletesen elemezzük most itt hosszan: a cigányok felzárkózását előmozdítani szándékozó folyamatokat miért és milyen botrányok kísérik immár az elmúlt hónapokban is. Korábban is volt ilyen, de most minden korábbinál nagyobb a vihar és a botrány. A tények (amik viszont megkerülhetetlenek, muszáj őket ismerni) egyszerűen csak a következők.

*

Az Országos Roma Önkormányzat a kabinet mindenkori hivatalos partnere abban, hogy a cigányok társadalmi felzárkózása eredményes legyen.

Az ORÖ-t a törvény betűi szerint maguk a cigányok szavazzák meg, elméletben nem lehet kérdéses a legitimitása.

Az Orbán-kormány egy fontos, részletes és szakmai alapú keretmegállapodást kötött a Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő vezette Országos Roma Önkormányzattal még 2011 májusában.

A keretmegállapodás szakmai alapú, az abban foglalt célok, elvárt eredmények jók, szükségesek és teljesülésük komoly siker lenne, illetve utat nyitna a valódi felzárkózás irányába.

A kormány az elmúlt időszakban uniós forrásokat is biztosít, hogy a keretmegállapodásban foglaltak teljesülhessenek.

Ugyanakkor az Országos Roma Önkormányzatban és az azt kiszolgálni, szakmai alapú döntések előkészítésére és megvalósítására létrehozott hivatalában többségében szinte csakis kontárok, hozzá nem értők, ellenérdekeltek kaptak tisztséget és feladatot. Nyelvtudás, végzettség, szakmai tapasztalatok hiánya érezhető.

Az elmúlt hetekben, hónapokban több százmillió forint elköltését találták szabálytalannak az arra hivatott szervek az Országos Roma Önkormányzatnál, miközben a fejlesztési forrásokból több milliárdnyit egész egyszerűen elvett a kormány a szervezettől és a Türr István Képző és Kutató Intézethez csoportosított át. Ez nem csak presztízsveszteség az ORÖ részéről, hanem annak beismerése, hogy rossz helyre adtak pénzt − a kormányzat részéről.

Ez utóbbi lépésre úgy reagált az ORÖ mostani elnöke, Hegedüs István, hogy megfenyegeti a kormányt, illetve mindenki azt várja a szervezeten belül, hogy majd a kabinet a hónuk alá nyúl és megmenti őket (talán pont a zsarolás hatására), ahogyan azt a korábbi kormányok is megtették már néhányszor.

Ha mindezt a szakmai és politikai hozzá nem értést végre a kormányzat is látja, felfogja, elismeri, akkor okkal hihetném azt, hogy erre reagálni is képes lesz.

Ha a miniszerelnök bizalma nem is rendült meg Farkas Flóriánban (bár ezt azért kétlem), a rendőrségé biztosan. Az a gond, hogy szóbeli elhatárolódás az egyik miniszter részéről még nem elég ahhoz, hogy a jelen helyzet megoldható legyen.

*

Éppen ezért, Kedves Kormányzat (és egyszersmind Kedves Kormányzópárt!), engedjék meg, hogy újfent felhívjam a figyelmet arra, mit kellene tenniük a következő hetekben.

Engedjék, hogy az Országos Roma Önkormányzatban felfalják egymást a sokszor tényleg tanulatlan, egymást egy kanál vízben megfojtani és 3 forintért elárulni képes cigány képviselők. Valami majd lesz, a mostani elnök, Hegedüs István talán vissza tudja szerezni a bizalmat, talán nem − ez az ORÖ belügye, majd jutnak valamire. Ha leváltják, lesz másik elnök, de nyilván őt is meg lehet puccsolni.

Bontsák fel a keretmegállapodást. Tényleg. Ne féljenek attól, hogy az ORÖ szembefordul a kormányzattal vagy a kormány ellen fordítja a hazai cigányságot − sokuk annak is örül ma már, ha megtarthatja a képviselői mandátumát a ciklus végéig, és nehezen lesznek arra rávehetők, hogy a kormány ellen forduljanak vagy ellene fordítsák a cigányokat, ez mind munkával, feladatokkal járna.

Jelöljenek ki végre egy valódi hozzáértő embert a hazai cigányügy szakmai koordinálására. Olyat, aki nem csak politikai, nem csak szakmai aktor, de egyben képes a többségi társadalom bizalmát is megszerezni, képes végre a többségi társadalom morális támogatását megteremteni a rendrakáshoz. És ez az utóbbi a legfontosabb. A többségi társadalom nagyon várja már, hogy jöjjön valaki, akire a cigányügy rábízható. Aki meggyőzi őket arról, hogy megmenthető még itt valami a jövőből. Nem a titulusa lesz a lényeg ennek a személynek, vagy hogy kap-e és mekkora apparátust a feladathoz. Az egyértelműsége és hozzáértése legyen megkérdőjelezhetetlen.

Majd pedig kössék újra a keretmegállapodást 2016 elején. Immár a 2020-ig felhasználható uniós forrásokkal tervezve, megelőlegezett jogszabályváltozások előkészítésével, valamint olyan egyértelmű vállalásokkal az ORÖ oldalán, amelyek a többségi társadalom számára jelenthetnek garanciát arra, hogy változhat a helyzet cigányok és nem cigányok együttélésében a jövőben.

A kormánypárt pedig, úgy vélem, most már tényleg eljuthatna oda, hogy elkezdi a saját cigány kádereinek a megtalálását és képzését. Nevetséges dolog, hogy Járóka Lívia korábbi EP-képviselő óta senki, megismétlem, senki nincsen, akire a cigány politikusai közül büszke lehetne egy ekkora méretű párt; ellenben 3 osztályt végzett, lila zakós uzsorások még mindig könnyedén elhihetik magukról azt, hogy politikusok. És a legszomorúbb a Fidesz szempontjából az: sokuk még büszkén hivatkozik is arra, hogy a kormánypárt munkáját segítik.

*

A mostani botrány, a mostani vihar akár el is hozhatja azt a változást, amit régóta várunk. Egyetlen szóba kerülne, és örömmel segítenénk végre, nem csak én, de nagyon sokan mások is ezt az igazi változást, akár pártideológiáktól függetlenül is.

Ha ez elmarad, és a kormány megint nem lép bátran, határozottan és újító módon, akkor minden marad a régiben. Illetve mégsem. Az ellenzék okkal fogja ezeket a heteket, hónapokat a cigányokkal kapcsolatos rossz kormányzati döntések példájaként felhozni majd a jövőben.

Sőt. Lehet, hogy őket sarkallja majd igazi szakmai háttér megteremtésére, alternatívák kidolgozására, gyakornoki programok elindítására, önálló cigány stratégia kidolgozására, tanult, felkészült és hiteles cigány szóvivő kijelölésére, helyi programok elindítására.

Nekik csak egy dolgot kell majd szem előtt tartaniuk − hogyan ne foglalkozzanak a cigányüggyel. És ha Önök nem váltanak, akkor ez folyamatosan inspirálja majd őket, hiszen Önök mutatnak arra rá indirekt módon is arra, hogy miként csinálhatnák ők másképpen. Jobban. Hitelesebben.

Én azt javaslom, csinálják Önök igazán jól!

Döntsenek, cselekedjenek és mentsék meg az országot! Nagyon sokan segítenék ezt a folyamatot, ha végre lehetőséget kapnának.

Csúnya telünk lesz. 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A többségi társadalom nagyon várja már, hogy jöjjön valaki, akire a cigányügy rábízható."
Ez nem ennyire egyszerű, sőt!
Egy ember, de még 10 is, kevés.
Egy biztos: olyan szisztéma kell, amely a tanulást, munkát a hátrányos helyzetűek körében, államilag plusztámogatással segíti.
A gyerekszülést pedig csakis 18 éven felül támogatja.
A munkanélkülieknél természetbeni juttatásokkal, a dolgozóknál nyugdíjtámogatással, adó-visszatérítésekkel, ill. plusz adókiegészítésekkel.
Ezen a vonalon kellene elindulni.
Az államnak.
A bohóckodásokra pedig alakítsanak egyesületeket stb., ahonnan pályázhatnak hobbitevékenységet segítő pénzekre.

Valami nagyon újat kezdeni nagyon nehéz.
Ez, vagyis h, vegyék ki a saját kezekből a felzárkóztatás feladatát, mert bebizonyosodott, h. nem megy, nem pénzkérdés, ez józan belátás és elhatározás kérdése.
Szégyen ide v. oda.
Járások lettek cigány többségűek, ami azt jelenti, h. ha így megy tovább tömegesen fognak felnőni gyerekek szaktudás nélkül és felnőtt korukra a legprimitívebb életkörülmények közé kényszerülve a dolgozók adójából képezett segély fogja megmenteni őket az éhhaláltól, csakúgy, mint ma.
Végső soron minden a megfelelő emberek megtalálásán múlna és eredmény országos szinten csak nagyon lassan várható.
Talán a közgondolkodásnak is kellene változni.
Mi lenne, ha rendszeresen lennének beszélgető műsorok a legkülönbözőbb irányultságú TV-kben, helyi, megszólítható cigányokkal, iskolaigazgatókkal, polgármesterekkel, tabuk nélkül. Lehet, h. akkora a félelem a cigányokkal való esetleges vitába keveredéstől, h. ez teljesen reménytelen, de egy teljesen tanulatlan, az életben semmiféle eredményt el nem ért ember, aki szociális támogatásból tengeti a saját és népes családja életét leírhatatlan körülmények között, amúgy sem vitapartner. Lehetetlen az eszmecsere az uzsorással, a lányfuttatóval, a szerencsétlen prostitúcióra kényszerítettel, a drogárussal, a drogfogyasztóval,a rablásból élővel. Az az igazság, h. a hazai cigány társadalom mintha párhuzamos társadalmat képezne, nem nagyon van átjárás, áthallás és még ez a szerencsésebb eset, voltak itt horror-szerű gyilkosság sorozatok is.
A cigány társdalom helyéről a magyarban mindent elmond, h. a börtönlakók és a VIII. általános közepesnél rosszabbul, v. nem végzettek között mi a cigányok rész aránya.
Valamit kéne kezdeni, mert ez így egy időzített bomba.
A magam részéről örülnék, ha külön államtitkárság lenne, bőséges anyagi forrásokkal és természetesen valamiféle ellenőrzéssel, nemcsak nagyon lelkes, de jó szervező, reális gondolkodású, munkabíró, határozott tervekkel és közcélokkal rendelkező hozzáértőkkel.
Az ál-humanizmus talaján működő jóakarat nem működőképes, a korai, de akár későbbre, a semmire alapozott gyermekvállalás, ami a születendő gyermek elleni bűntetté fajul sok esetben, semmiképp sem legyen egy új rendszerben anyagi juttatással díjazott!
Munka nélkül ne legyen segély annak, aki fizikailag képes dolgozni!
A jól szervezett közmunka semmivel sem megalázóbb, mint mások által megkeresett pénzből, semmivel sem viszonzott segélyen élni. Ahogy ez az ország kinéz, ásó, kapa gereblyés munkának bőségesen van tere!

"Jelöljenek ki végre egy valódi hozzáértő embert a hazai cigányügy szakmai koordinálására."
Nem csak hazai a cigányügy. Már, ha van. Az biztos, hogy a beleöntött milliárdok elfolytak minden látható eredmény nélkül. 1400-as években jöttek az első cigányok. Van aki jól zenél, jó kubikus, kőműves, magyarul is tudnak, de szociológiailag, kulturálisan semmi asszimiláció, se integráció. Más népeknek sikerált. A cigány vándornép, semmi nem köti a földhöz, hosszutávú gondolkodáshoz, ahogy Liszt Ferenc is felismerte. Nem szabad feladni, de nincs mit koordinálni. Hogy épp kiviszi a pudréját wellnessezni, oly mindegy.
Ennyit amúgy az óriási lehetősgről is, hogy a profi németek most majd már tudják, hogy kell afgánokat, meg nigerieket integrálni, mert tanultak a török esetből.

"Jelöljenek ki végre egy valódi hozzáértő embert a hazai cigányügy szakmai koordinálására." Jól értem, hogy Forgács István szeretne lenni az új Farkas Flórián / Hegedűs István?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés