Gyerekszáj

Hatodikos svéd gyerekek osztják ki Orbánt migránsügyben

2015. szeptember 30. 15:24

Hatodikos svéd nebulók címeznek Orbán Viktornak írásokat, amikben elmondják, milyen rossz a magyar menekültpolitika. „Másoktól is halljuk, hogy egész kis gyerekek vegzálják az iskolában magyar társaikat, amiért mi ilyen gonoszak vagyunk…” – mondja a Mandinernek Makkay Lilla stockholmi magyar nagykövet.

Százával kapják a köszönőleveleket a stockholmi magyar követségen, amelyekben svédek arról írnak: ők is hasonlóan gondolkodnak a migránsügyről, mint a magyar kormány, csak éppen nem merik kimondani nyilvánosan.

„Persze jönnek bíráló szövegek is” – mondja a Mandiner érdeklődésére Makkay Lilla stockholmi magyar nagykövet. A legérdekesebb, hogy még gyerekek is írnak: hatodikos svéd nebulók érzik például szükségét, hogy Orbán Viktornak címezzék soraikat és elmondják, milyen rossz a magyar menekültpolitika.

Itt van egy gyereklevél magyarra fordítva:

„Helló Orbán Viktor, XY vagyok, 12 éves. Úgy gondolom, helytelenül cselekszel, képzeld el, hogy menekült vagy az 1940-es években, amikor Oroszország megtámadott benneteket. Akkor millióknak kellett más országba menekülniük, és be is engedték őket. De Ti most egy hosszú kerítést építetek, hogy ne lehessen átmenni az országotokon, és ez szerintem nagyon rossz. Szóval képzeld el, hogy menekült vagy most, és senki nem akar befogadni, csak Németország, Franciaország, Szerbia és Dánia. Nagyon sok pénz kell eljutni ezekbe az országokba, és akiknek a saját országukban nincs jó dolguk, azoknak menekülniük kell, és néhányan még a 4 éves gyereküket is magukkal viszik.

Üdvözlettel,XY”

Itt meg egy másik levél:

„Helló O.V., XY vagyok, 6. o.-ba járok a boråsi Byttorp iskolába. Ez a véleményem: úgy gondolom, hogy be kellene engednetek a menekülteket. Úgy gondolom, hogy csak azért, mert olyan országból jönnek, ahol háború van. Nagyon hosszú utat tettek meg, és sokan közülük kicsik, 3-10 évesek. Mi is segítjük őket, hogy legyen lakásuk, pénzük, ételük és ruhájuk és hogy élhessenek.

Üdvözlettel, XY.”

Makkay nagykövet elmondja: „Másoktól is halljuk, hogy egész kis gyerekek vegzálják az iskolában magyar társaikat, amiért mi ilyen gonoszak vagyunk…”. Kérdésünkre, hogy a hatodikos srácoknak válaszol-e, vagy csak továbbküldi a leveleket Budapestre a címzettnek, azt feleli: „Eddig még nem továbbítottuk haza ezeket a leveleket, annyi van, de a tényről és a számok alakulásáról beszámolunk. A gyerekeknek és tanáruknak viszont válaszolunk és elmondjuk, hogy a kép némileg összetettebb”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/92012

Ajánljuk még a témában