Milyen legyen a magyar külpolitika?

2015. szeptember 24. 16:43

Rácz András
hvg.hu
Vitacikk-sorozatot indít a HVG Magyarország külpolitikájáról. Ilyen diskurzus ugyanis régóta nincs nálunk.

Magyarországon jó ideje nem folyik érdemi, szakmai vita a magyar külpolitikáról. Szekértáborok cserélik ki véleményüket, s meggyőződésüket saját igazságukról. Jelen sorozat ezen az áldatlan állapoton kísérel meg változtatni azzal, hogy tematikus szakértői értékeléseket közöl a jelenkori magyar külpolitika főbb irányairól, földrajzi és szakpolitikai értelemben egyaránt. A szerzők szándéka a sorozattal nemcsak a szélesebb közönség tájékoztatása, hanem egyfajta társadalmi vita elindítása. (…)

A sorozatban megjelenő tanulmányok várhatóan kritikusak lesznek a jelenlegi kormány külpolitikájával szemben, szakmai és értékalapon egyaránt. Elképzelhetetlen ugyanis elemzés bírálat, vagy annak lehetősége nélkül.

A fő kérdést nyilván az fogja jelenteni, hogy javítja-e Magyarország nemzetközi pozícióját, megítélését és – a kormány által abszolút elsőbbségi területként kezelt – külgazdasági helyzetét az, ami a 2014-ben megkezdett radikális átalakítás következményeként létrejövőben van. Említhető az elvi alapú külpolitika deklaráltan (!) viszonylagossá tétele, a szavak és a tettek összhangjának hiánya, és nem mellesleg ehhez kapcsolódóan a minisztériumi működés teljes szétzilálása. Mindez legfeljebb arra alkalmas, hogy lázas tevékenység látszatát keltse, miközben valójában keveset hoz a konyhára, hiszen se szimpátiát nem kelt, se nem biztosítja partnereinket álláspontunk tartósságát illetően, végül pedig azt sem éri el, amit szeretnénk: a gazdasági előnyök maximalizálását.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kb. ilyennek kell lenni most a magyar külpolitikának.

Szijjártóék következetesen csak a ballib kormányokat támadják, Fajmann meg nagyon hülye, így ő külön tészta.

Ezeket mind el fogja mosni a migráns válság.

Az újakkal meg nem így kell bánni.

Én is épp erre gondoltam.

Basszus. Rácz András egy igen jól felkészült szakértő. Oroszország és szláv specialista. A Magyar Külügyi Intézet volt munkatársa.

Jelenleg ha jól tudom akkor most a szaktudására a Finn Külügyi Intézet tart igényt, ott dolgozik.

Ez aztán a vita. A "szakértők" értékelése már előre készen van. Csak meg kell rendelni a "kibontását".

Ki a fészkes fene kíváncsi a ti vitátokra?

Osztom, de akkor tavaly miért cserélték le kevés kivételtől eltekintve a jobboldali elkötelezttségű nagyköveti kart, régi az átkosban Moszkvában végzettekre."..az idén kiküldés előtt álló közel negyven nagykövet és főkonzul között többségben vannak a karrierdiplomaták, jelentős részük olyan, akik a rendszerváltáskor vagy előtte a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (MGIMO) végeztek. Vagyis úgy tűnik, hogy a „moszkovita múlt" nem feltétlenül hátrány az előrejutásban..."

http://nol.hu/kulfold/magyar-n..

Tudod itt végzett Kovács Béla is.

Abszolúte időszerű a külpolitikánk felülvizsgálata. Ilyen rossz nemzetközi megítélésünk talán '56 óta nem volt. És ennyire hűvös viszonyba a második világháború óta nem keveredtünk a szomszédainkkal, mint most a meneklültek kapcsán. Alkalmatlan emberek vannak a posztokon, zavaros a koncepció és szakmai hibák sora követi egymást - következmények nélkül. Óriási felelőtlenség volt éretlen, külkeres futballistákat és Tarsoly/Kiss-féle maffiózókat helyzetbe hozni a tapasztalt konzervatív diplomaták (Martonyi, Jeszenszky, Németh) helyett. Szíjjártó teljesítménye katasztrofális.

Anno személy szerint nem ilyennek ismertem meg, igaz ilyen mélységben mint Te nem ismerem.

Korábban létre akartak hozni jó pár évvel ezelőtt egy Glatzéktól és az irányvonaluktól független Balkán Kutató Központot. . nagyon jó kezdeményezésnek tartottam, mert anno akkoriban és előtte is a Balkán a cocik alatt eléggé el volt hanyagolva.

Személy szerint a mostani kezdeményezésüket is jónak tartom. Meglátjuk mi sül ki belőle.

Magyar sajátosság, hogy szekértáborok vannak sajnos és nincsenek nagyon ütköztetve a vélemények, elképzelések.

Na , mindegy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés