A jólét beolvasztja a magyarokat

2015. augusztus 27. 9:37

Kántor Zoltán
Origo
Az utóbbi államban egyébként nem látok olyan szándékot, hogy az autonómiát biztosítani szeretnék. Ez egy teljesen normális küzdelem a kisebbség részéről, ez még hosszú ideig így lesz.

Az autonómiatörekvések támogatása nem rombolja tovább a szomszédokkal való nem túl jó viszonyt?

Az 1990-es évek elején mindenhol megfogalmazták a magyarok az autonómiaigényüket. Ez különböző intenzitással, de folyamatosan napirenden van, leginkább Romániában. Az utóbbi államban egyébként nem látok olyan szándékot, hogy az autonómiát biztosítani szeretnék. Ez egy teljesen normális küzdelem a kisebbség részéről, ez még hosszú ideig így lesz.

Mire kellhet egyáltalán az autonómia?

Elsősorban a döntéshozatalra, mivel az adott területen a kisebbségnek lehetősége lenne arra, hogy megválassza a vezetőit. Így ők dönthetnének a prioritásokról, mivel a többségi nemzettel szemben lehetnek olyan partikuláris érdekek, amik csak helyben értelmezhetőek. Demokratikus viták után dönthetne az adott közösség a legfontosabb kérdésekről, ami az ő fejlődésüket is segítené.

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet célja a határrevízió?

Erről szó nincs. Az intézet 2011-ben jött létre, hogy tudományos megalapozása legyen a nemzetpolitikának. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. keretében működünk, szakmai felügyeletünket a nemzetpolitikai államtitkárság látja el. A fő cél a külhoni magyar társadalmak megerősítése, a helyben maradás elősegítése. Az összes a nemzetpolitikai államtitkárság számára megfogalmazott javaslatunk azt a célt szolgálja, hogy a határon túli magyarok a szülőföldjükön boldoguljanak.

Milyen programokkal segítik ezt?

Elsősorban a nemzetpolitikai államtitkárság által szervezett és működtetett oktatási programok tudományos megalapozásában nyújtunk segítséget, mivel a kutatásaink azt mutatják, hogy az egyes oktatási ciklusváltásokkor veszítünk gyerekeket a magyar oktatási útvonalról, például a még magyar általánosba járó határon túli gyermek középiskolában már a többségi nemzet nyelvén tanul.

Azt mondtuk, hogy a tematikus éveket az egyes oktatási ciklusokra építjük föl. Így volt például 2012 a magyar óvodák éve, 2013 a magyar kisiskolások éve, 2014 a magyar felsősök éve, vagy idén a szakiskolák éve. Az évi 100-140 millió forint persze kevés ezekre a programokra (a szakiskolások évére 500 millió forintot különített el az államtitkárság), de az évről évre való építkezést ez is szimbolizálja.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erdélyben az autonómia olvasatomban elsősorban azt jelenti, hogy joga van a magyarságnak megakadályozni azt, hogy ami az övé, azt a románok betelepítéssel, iskolabezárással, kreált büntető ügyekkel és ezer rafinált vagy átlátszó módon elvegyék a magyaroktól.

Ha ezt nem biztosítja a román állam, márpedig nem biztosítja, abban az esetben nem célunk a mostani határok fenntartása.

Ez akár független Erdélyt, akár magyar határrevíziót is jelenthet.

Ebben az esetben miért nem költözöl haza?

Ja látom, hogy ékezet nélkül írsz. Eszerint haza költöztél. Ebben az esetben miért szólsz bele a nagyok dolgába?

Van azért a kultúrának némi minősége is.

Szegény nemzetpolitika, jó kezekben van...:(

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés