Kései sirató

2015. augusztus 19. 7:29

Németh Péter
Népszava
Hivatalosan 25 éve élünk demokráciában, de 25 éve nem volt ilyen megosztott ez az ország.

„Hivatalosan 25 éve élünk demokráciában, de 25 éve nem volt ilyen megosztott ez az ország. Nincs közös nyelv, nincs közös gondolat, nincs közös akarat. Ki-ki politikai beállítottsága szerint nyilatkozik; nem számít már a valóság, nem számítanak a tények, megszűntek az egzakt adatok, csak értelmezések vannak, lejáratások, megbélyegzések. Élhetetlen országgá váltunk.

Ezt mondom én itt most, a Népszava felületén, remélve, hogy pár tízezer emberhez eljutnak még a szavaim, de a válasz a túloldalról, ha jön egyáltalán, sokszoros erővel zúdul vissza, az eltorzul, eltorzított nyilvánosság-szerkezeten keresztül. 25 év ezt hozta el nekünk; maszkokban járunk, hamisságokkal etetjük egymást, semmi sem igaz, semmi sem valódi.

Még a Magyarország déli határán épülő kerítés sem az.

Csak az, ami a lelkünket szeli keresztül, azok az éles késecskék, amelyek befelé és kifelé egyaránt rombolnak, vágnak, szúrnak.

Augusztus 20-a alkalmából mindenféle beszédek el fognak hangzani. Azt javaslom: egyikre se figyeljünk oda. Üljünk le, és gondoljuk végig, hova jutottunk 25 év alatt. Ha ezt megtesszük, tudni fogjuk, hol a helyünk és mi a dolgunk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"gondoljuk végig, hova jutottunk 25 év alatt"

Gondold végig, aztán zárd be ezt a Népszava nevű liberálbolsevik kócerájt.

"Hivatalosan 25 éve élünk demokráciában, de 25 éve nem volt ilyen megosztott ez az ország. "

De! Volt a csóró nép, meg a Németh féle kiváltságos kommunisták.

Szar dolog 5 éve ellenzékben lenni, és te 25 éve először most élsz át ilyet, és tudhatod, hogy még legalább 3 év. Megértelek, mert 2007-ben pont ugyanilyen érzéseim voltak. Ez is egy lényeges demokratikus élmény.

Sajna minden megértésem ellenére magamat illetően semmi jóval nem biztathatlak: amennyire rajtam múlik, te ellenzékben fogsz maradni hosszabb távon is.

A Volgából nézve, meg az újságíró üdülőből, a protekciós kantinból, kiutalt tanácsi kecóból nézve egységesnek tűnhetett Péter..

Hová jutottunk el 25 év alatt Német párttitkár?

Azt kellene elemezni először, hogy honnan!!!!!

Péternek nem sikerült beilleszkednie a NER-be

Ilyen az, amikor a rabló tolvajt kiált.
És még van bőr a képén(jó vastag).

Egy székely faluban emlékoszlopot állítottak, rajta két gyász dátum: június 4 és december 5. Nem megosztott, felosztott ország vagyunk.

Bizony így igaz. Az első szabadon választások után az Antal-kormány megalakulásával azonnal elkezdődött a kormánybuktatás, a koalíció szétzilálása. Ehhez felhasználták a Demokratikus Charta létrehozását, amellyel bevonták az MSZP-t is, s amely alapúé szolgált az 1994-es MSZP/SZDSZ koalícióhoz.

„1991. szeptember 5-én jelentette meg a Népszava Kónya Imre párton belüli vitára szánt, nem nyilvános írását, amely a liberális értelmiség szerint súlyosan sértette a polgári demokráciát. Kónya, az MDF akkori frakcióvezetője arról írt, hogy a kormány nyújtson anyagi támogatást a kormánypárti sajtónak, valamint változtassa meg a Magyar Televízió és Rádió politikai beállítódását, továbbá szorgalmazta egy igazságtételi törvény létrehozását a kommunista diktatúra felelőseinek megbüntetésére. Ekkor dúlt a belpolitikai küzdelem Göncz Árpád köztársasági elnök és Antall József miniszterelnök között a televíziós és rádiós alelnökök kinevezésével kapcsolatban. A köztársasági elnök a kormányhoz közel álló médiajelöltektől féltette a demokráciát és nem írta alá a kinevezésüket. Az Antall-kormányt naponta szélsőjobboldalizó ellenzéki értelmiségiek a Kónya-írással végleg igazolva látták, hogy jobboldali diktatúra felé halad az ország, ezért szeptember 27-én a Magyar Hírlapban közzétették a Demokratikus Charta felhívását.
Pető Iván az SZDSZ, Fodor Gábor a Fidesz, Vitányi Iván az MSZP nevében írta alá az alapító nyilatkozatot. Aláírta még több mint 150 közéleti személyiség, köztük Konrád György, Kornis Mihály, Jancsó Miklós és Farkasházy Tivadar is. Ez a dokumentum több szempontból is történelmi jelentőségű. Először fordult ugyanis elő a rendszerváltás óta, hogy az MSZP-vel, mint az MSZMP jogutódjával, együttműködjön egy másik párt: „A megelőző hónapok szélsőjobbos megnyilvánulásai, a kormánykoalíció ezzel kapcsolatos enyhén szólva is kétértelmű magatartása és Horthy-nosztalgiázása a szoclib értelmiség nem elhanyagolható részében azt a meggyőződést erősítette, hogy itt a szélsőjobboldali veszély. Megállításához minél szélesebb ellenzéki összefogásra van szükség, amelyben feltétlenül helye van a pártállami múltjától megszabadult MSZP-nek. Ezt szolgálta a Demokratikus Charta, amely így az MSZP morális rehabilitálásának a terepévé vált.”
http://www.demokrata.hu/cikk/c..

Ehhez kapcsolható Gyurcsány Ferenc 2004-es kinyilatkoztatása is.


"Le kell verni a jobboldalt. Az én feladatom az, hogy ennek a politikai versengésnek irányt adjak, feladatokat szabjak, és azokat számon is kérjem, s ezt meg is teszem hezitálás nélkül."

(Népszabadság, 2004. február 9.)

Válaszok:
hátakkor | 2015. augusztus 19. 10:11

Ha anno meghozzák a lusztrációs törvényt, másképp alakulhatott volna a sorsunk. Nem lett volna minelnök Horn, Medgyessi, Gyurcsány és Bajnai.
Most sokkal jobb lenne.

"Gyertyás-virágos, demokráciát védő együttlét pátosza és a nagy kommunista összeesküvés rémálma egyaránt szerepel a Demokratikus Chartáról szóló visszaemlékezésekben. Az [origo] összeállítása feleleveníti azt a mozgalmat, amely tíz évvel ezelőtt összehozta az SZDSZ-t az MSZP-vel, és megmérgezte a Fidesz és az SZDSZ kapcsolatát."
http://www.origo.hu/itthon/200..

"1991. szeptember 5-én jelent meg a Népszavában Kónya Imrének, az MDF akkori frakcióvezetőjének egy dolgozata. Kónya szerint a nyugat már elismeri a magyar demokráciát, ezért eljött az ideje a keményebb fellépésnek: igazságtételi törvényt kell hozni a kommunista diktatúra felelőseinek megbüntetéséért, és a kormánynak gyökeresen meg kell változtatnia a köztévé és rádió politikai beállítódását."

Vajon ténylegesen "igazságtételi törvény" támadták a kormányt?
Ezért hozták létre a Chartát?
Vajon ezzel kapcsolatban mit szól sz LMP pártelnöke?

Fletónak aztán a baloldalt sikerült levernie. Nem kicsit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés