Kiújuló rezsiharc – világos beszéd helyett

2015. június 22. 16:07
Görömbölyi László
Avasi panoráma
Magyarországon belátható időn belül emelkedni fog a villamos áram és más energiahordozók ára is. Mert egyszerűen ez a dolgok természetes rendje.

„Az EUROSTAT szerint (lásd itt » ) 2014 második félévében euróra átszámítva az uniós országok közül csak Bulgáriában kellett nálunk kevesebbet fizetni egy kilowattóráért – vásárlóerő-paritáson viszont Magyarország még mindig csak a 13. helyen áll…

Egyszóval: a rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyarországi villamosenergia-árak az indokolhatóbb tartományba kerültek, noha még most sem mondhatók ideálisnak. A 13. helyezéshez tartozó ár ugyanis pontosan azonos az uniós átlaggal – miközben 2014 végén (vásárlóerő-paritáson) az egy főre jutó GDP nálunk 24 942 dollár volt, éppen 68 százaléka a 36 700 dolláros uniós átlagnak!

Mármost, ezek után politikai szimpátiája szerint döntse el mindenki, hogy van-e itt megvédenivaló vagy nincs, érdemes-e folytatni a rezsiharcot vagy sem. Vagy egyszerűen csak tenniük kellene a mindenkori kormányoknak azt, ami a dolguk: az ország, az itt élő emberek érdekei szerint intézni közös dolgainkat – időnként talán még az ellenzékkel is megbeszélve ezt-azt. De felhagyva végre mind a háborús retorikával (az egyik oldalon), mind az ellendrukkerséggel (a másik oldalon), keresve inkább a nemzetközi fórumokon is védhető, az érdekeltek-érintettek számára elfogadható, értelmes megoldásokat.

Mert sajnos az a helyzet (amint a fentebb leírtakból elég egyértelműen kiderült), hogy még mindig túl drága a villany. Mint ahogy drága nekünk (nem csak anyagi értelemben) a szűnni nem akaró háborúzás is.

Végezetül még egy megjegyzés: Magyarországon belátható időn belül emelkedni fog a villamos áram és más energiahordozók ára is. Mert egyszerűen ez a dolgok természetes rendje – nem mellékesen: ezt diktálja a közgazdasági szükségszerűség. Mint ahogy infláció is lesz újra Magyarországon – mert az is normális állapota egy fejlődő gazdaságnak. De ez már egy másik történet – talán újabb frontok nyitásának lehetőségével…”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés