A félrenézés gyakorlata

2015. június 16. 11:22

Demény Péter
hvg.hu
A magyar félelem a magyar gőggel függ össze: ezért volt olyan könnyű meggyőzni rengeteg embert arról, hogy a bevándorlóknak nincs mit keresniük Magyarországon.

Ez a kispolgárság éppen a fentiek hiánya miatt nagyon tudja, ki a magyar, és ki nem az, ezért aztán könnyedén eldönti, ki van otthon, és ki nincs, kit kell beengedni, és kit nem. Ennek a kispolgárságnak a lelkében komoly visszhangot vernek az orbáni meghatározások a magyarságról és Magyarországról, és az EU elleni ostoba és vidéki dacot valamiféle kurucos hősiességnek érzi. Az ő számára Horthy a legfőbb történelmi személyiség, az az ember, aki jól vasalt paripákon képviselte a félrenézést.

Tizenegy évvel ezelőtt ugyanezek az emberek döntöttek arról, hogy a határon túliak nem magyarok. Az, hogy egy kispolgár milyen oldalinak tartja magát, tulajdonképpen mindegy, hiszen nem az a lényege. Ezért nem lehet kimondani, hogy »a baloldal« szavazott a kettős állampolgárság ellen, és a baloldal hitte el az önzés rémisztő érveit. Nagyon sokan elhitték, és szívesen hitték el őket.

Még inkább elkeserítő, hogy a kispolgárság mániákus irtózata minden szembenézéstől a legfinomabb értelmiségiben is ott motoz, vészhelyzetekben pedig hisztérikusan sikoltozik. Most a magukat baloldalinak képzelő értelmiségiek többsége hálás helyzetben van: diktatúráról beszélhetnek, a szembenézést meg elkerülhetik. A 2004-es szavazáskor minden másképp volt, hiszen akkor egy »saját kormány« agitált a határon túliak ellen. Az a kormány valóban nem viselkedett ilyen autoriter módon, és maga a kezdeményezés egy demagóg butaságából indult. Akkor azonban a baloldali értelmiségiek zöme sem találta a xenofóbiát (huszonhárom millió román és egyéb ilyenek) annyira szalonképtelennek. Számomra nem kell ennél jobb bizonyíték amellett, hogy ez a réteg sem gondolt mindent végig. Sőt, ez a réteg sem mindig különbözteti meg magát valami provinciális aljasságtól, és ez a réteg is szemet tud hunyni gazemberségek fölött, ha azt az »övéi« csinálják. Ezért aztán meglehetősen hiteltelen most, amikor látszólag joggal tiltakozik, hiszen valamilyen tanúbizonyság mégiscsak kell arról, hogy az ember végigment a damaszkuszi úton.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Írja át a cikket egész európára vonatkoztatva, mert álláspontját meghaladta az idő.

"Tizenegy évvel ezelőtt ugyanezek az emberek döntöttek arról, hogy a határon túliak nem magyarok"

Rövid leszek: kurvaanyád

Friss hír, hogy az eu-tagországok közül hatan!!!!! támogatják a kvótarendszert-meg a magyar ballib:-)))))
Mivel sok az ellenző, tárgyalnak, tárgyalnak, tárgyalnak brüsszelben, de döntés nem születik..........................
Döntés ezek szerint soha nem fog születni, mert mindig lesz valaki, aki nem ért egyet valamivel. El kéne kezdeni mindenkinek saját magának megoldani a problémáit és nem kéne valami közös valamire várni.

Ez a fiú egy erdélyi. Talán emiatt elnézhető neki, hogy össze-vissza keveri a fogalmakat.

Mi fán terem az a "dzsentri rétegből kinőtt kispolgárság"? A magyar társadalom 80%-a paraszti rétegből "nőtt ki". Híre-hamva sincs már itt a dzsentrinek a nagy háború óta. A dzsentri a monarchia korához kötött élethelyzet és világszemlélet. Az unokái és dédunokái a paraszt és polgár gyerekekkel jártak iskolába, s a hajlamaik szerint választottak maguknak házastársat és foglalkozást. Hol volt már akkor a rang és származás, az elvesztett vagyont kompenzáló hivatal és tiszti kiváltság. Itt is szocializmus dúlt negyven évig, drága barátom, s az első tíz olyan volt mint önöknél a záró húsz.

S mi az, hogy "kispolgár"? Nem tudom, vajon a "marxisták" a "kárpátok géniusza" országában is annyit emlegették-e ezt a fogalmat, mint Magyarországon. Ebbe itt mindenki beletartozott, aki nem volt "marxista", mindenki, s akinek nemesi, polgári, iparos vagy a megélhetéshez legalább szűken elegendő földdel rendelkező paraszt volt a felmenője. Ezek leszármazottai legfeljebb érdekből lettek párttagok, a rendszerváltozás után nem támogatták a szocialistákat és soha nem szavaztak volna a határon túli magyarok ellen. S ma is megfelelő belső érzékkel rendelkeznek a nemzeti érdekek iránt. Ezek nem váltogatják a nézeteiket és az erkölcseiket, mint a kabátot. Ha időnként csóválják is a fejüket Orbán egy-egy túlpörgése kapcsán, nem gyűlölnek senkit és semmit, a bevándorlót sem, a románt sem, az USA-t és az EU-t sem, csak mérlegelik a helyzetet és a teendőket. De átlátnak a szitán, akkor is, ha a nagyhatalmi érdeket, a megélhetési európa-politikust, az ukrán illúziókat vagy a más kontinensekről beözönlők csalfa reményeit próbálja elfedni.

2004-ben az "igen"-ek győztek a népszavazáson, csak nem volt megfelelő arányú a részvétel.
Nem kellene hazudni.

Azért nem kell átesni a másik oldalra sem. Nem mindenki "rühes, ebolás, munkaképtelen, lusta, képzetlen, agresszív, bűnöző, törzsi szinten álló, netán ISIS-ügynök" közöttük. Ma az internet korában vannak köztük viszonylag tájékozott, használhatóan iskolázott, szorgalmas, beilleszkedni akaró is szép számmal, s ezeket ki kellene szűrni közülük, s nekik ajánlatot tenni, magyarul és szakmára tanítani. A többi mehetne tovább vagy vissza.

Az előbb néztem a videót, amikor megálló kamionokat rohamoznak meg, fel akarnak rá szállni. Holnap a személyautókkal is ez történhet. Aztán mi lesz?

A hozzánk érkezőket nem válogatták át nyugaton, azt megtehetjük mi. A dolog egyébként nagyon egyszerű: aki vállalja, hogy csellengés helyett magyarul tanul, s bizonyos idő alatt le is vizsgázik, az már alkalmas a letelepítésre és befogadásra, mert a magyar nyelvet közismerten nehéz megtanulni.

Nálunk sincs mindenütt munkanélküliség, számos szakterületen hiány alakult ki, például azért, mert a mieink elmentek nyugatra. Aki a jobb élet reményében, s menekülőként jön Európába, nem fogja keveselni az itteni bért, ha letelepedést hozhat számára. Nyugat jobban megtelt, mint mi, ott beilleszkedők is sokan vannak, nem csak deviánsok. Nálunk is vannak már legálisan érkezett dolgozó és vállalkozó keletiek. A bevándorlás kis mennyiségben olyan, mint a só az ételben. A történelem során mindig is voltak messziről érkező bevándorlók, sohasem ez a szerves betelepülés jelentett problémát, hanem a gyors és tömeges. Ha feltételeket állítva szűrnénk a hozzánk érkezők javát, mindenek előtt azzal, hogy ki hajlandó és képes belátható időn belül magyarul megtanulni, elháríthatnánk a támadások élét és haszonná fordítanánk a nyűg bizonyos hányadát. Aki napi nyolc órában nem képes elfogadhatóan megtanulni magyarul egy év alatt, azt joggal tehetnénk ki, aki pedig nem is akar, az azonnal mehet is.

Ezek szerint nincsen svéd gőg, amit a svédek bizonyára nagyon bánnak:
http://www.napigazdasag.hu/cik..

Ez a cikk nagyon durva! Nemrég volt a mandin egy cikk, amiben a svéd állapotokat cáfolni akarták. Nem sikerült.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés