Tudtam, hogy nem nyerhetek 2014-ben

2015. május 29. 11:58

Mesterházy Attila
Népszabadság
Ha hónapokon keresztül a másfélszerese a Fidesz támogatottsága annak, amit a baloldali összefogásnak mérnek, akkor nem túl reális győzelmet várni, viszont a vereség üzenetével nehéz lett volna kampányolni. Interjú.

Nem sajnálja már, hogy ragaszkodott a 2014-es kormányfőjelöltséghez? Nem kellett volna elengedni?

Ha csak a személyes sorsomat nézem igen, ha a pártomét, nem. Ma sem hiszem, hogy az MSZP lemondhatott volna a miniszterelnök-jelölés jogáról.

Ha időben visszalép, megmenekülhetett volna a nagy vereségtől, talán ma is pártelnök lenne. Miért nem tette?

Nem vagyok menekülős típus. Tudatosan vállalom a nehéz helyzeteket és ha kell, a konfliktusokat. Ezt tettem akkor, amikor Gyurcsány Ferenc távozott a pártból, és akkor is, amikor arra kértem néhány politikustársamat, hogy lépjen hátra. Vállaltam a 2014-es kampányt is. Pedig nem volt olyan elemzés, amely azt mutatta volna, hogy győzhetünk. Tudtam, mire számíthatok. Azt is tudtam, bukás esetén mi az elnökök sorsa az MSZP-ben. Tudtam, hogy ha ez lesz az eredmény, a fejemen ugrálnak majd azok, akiket megsértettem, és még akkor is ugrálnak rajtam, amikor már a földön fekszem.

Eddig nem hallottuk ilyen nyíltan beszélni arról, hogy biztos volt a 2014-es vereségben. Mikor tudatosult ez?

Ha hónapokon keresztül a másfélszerese a Fidesz támogatottsága annak, amit a baloldali összefogásnak mérnek, akkor nem túl reális győzelmet várni, viszont a vereség üzenetével nehéz lett volna kampányolni. Csak abban reménykedhettünk, hogy tömegével jönnek elő olyan szavazók, akiket nem látunk. Aztán jött végső csapásként a Simon-ügy. Az után már csak kínlódás volt a kampány.

Másokra is haragszik?

Rá nagyon, másokra nem. A politikában a sértődés a luxusjavak közé tartozik.

Pedig az EP-választás után nyilván úgy érezte, néhányan elárulták a korábbi szövetségesei közül.

Higgadtan vettem tudomásul, hogy sokan úgy emlékeztek: egészen másként viselkedtek korábban, mint valójában. Azért nem reagáltam, mert a közösségnek csak ártott volna, ha a lemondott pártelnök a médiában üzenget. Inkább nem szólaltam meg fél évig. Úgy tartottam helyesnek, hogy csendben viselem ezt, és csak a háttérben teszem a dolgom.

Akkor hosszú távra tervez?

Nagyon hosszú távra.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Attila!
Voltál annyira ostoba, hogy a hátadon bevitted a Parlamentbe a Böszmét.
Nyugodj meg, az emberek ezt nem fogják neked elfelejteni, ezért (is), már semmi esélyed, hogy győztes legyél...

Mesterházy történelmet írhatott volna, ha elhajtja a böszmét és Bajnait. Nem állítom, hogy akkor választást nyertek volna, de most eyértelműen meg tudnák szorítani a fideszt.

Azzal, hogy jelezték volna, nem hajlandók a libsiknek többet lefeküdni.

Így mindig is kínlódás lesz a sorsuk és gyanakvás kíséri minden mondatukat.

Akkor én Önnel Kedves Attila,valóban egy húron pendülök: én is pontosan tudtam,hogy Ön nem nyerhet.

Ez az ember még kecskepásztornak sem lenne megfelelő.

Ráadásúl egy gyáva nyúl Volt. Eleve el kellett volna utasítani az összefogás azon formáját amit aballib guruk javasoltak.

Az MSZP ha egyedül indúl és a többiek meg csinálják azt amit akarnak és a végén az eredmények láttán alakitják ki a parlamenti szereplést.

Az összefogással saját magukat szúrták tökön, mivel a szavazóbázizisukkal jutatták be Gyurcsányt, Fodort és a szakadárokat Bajnaival az élen.

Aki ennyire politikai analfabéta, hogy nemméri fel, mint pártelnők, hogy mi az érdeke a pártjának az jobb ha messze elkerüli a politikát.

Tudta, hogy nem lehet a kormányt leváltani, de egy középpárt szerepében a parlamentben jelen lesz és lesz négy év az építkezésre minden cafrang nélkül.

Így maradt a rivalizálás az acsarkodás és a teljes züllés. Ami most látszik, hogy az összefogás pártjai csak az mszp hátán jutottak be a parlamentbe ami azt bizonyitja, hogy ma sincs olyan támogató hátterük ami 2014-ben Sem Volt hogy labdába tudtak volna rugni. Gyurcsány és Bajnai PM is nagyon jól tudta ezt és ezért húzták be a csöbe Attist aki őnként dalova tette fejét a tiló alá.

Észre sem veszik, hogy a szakértői kormány erőltetésével nyíltan bevallják: tudják ők is, hogy esélyük sincs (pártként)nyerni 2018-ban.

Ott tévedsz, hogy most így középtávon is meg vannak lőve.
Ha akkor nem veszik a hátukra Fletó-pártot meg a hasonló ballasztokat, akkor - egy kis szerencsével meg nyilván sok munkával - máshogy is festhetne a politikai paletta (és "jövőkép") az MSZP szemszögéből nézve, mint most.
De végülis ez a papírforma volt egy olyan párttól, ahol Mesterházy, Tóbiás, Szanyi és Kunhalmi diktálják a tempót. :))))

Magyarul rendesen megszorítottak.

OV akkor nem Bajnai megszorításait ismerte el, hanem a kisembereket, akik a megszorítást szó nélkül elviselték. Ezt a ballib mindig félre akarja magyarázni.

Feri vénasszonyai nagyon tudnak ám, Attis!
Akkor ordítanak le, amikor nem is várod!
Te meg kicsit belesüketültél a kampányba, mert nem hallottad a "kötelet".
Feltenném a kérdést: Miért féltél Feritől ennyire, mint a legnagyobb ellenzéki párt elnöke?
Amúgy meg: Tóbiás sem jobb nálad, ha ez vigasz!
Mit csinálsz a háttérben? Tán csak nem kidolgozod Magyarország felemelkedésének a programját?
Tiszta aggyal, reálisan és agyonszámolva a lehetőségeket és korlátokat. ?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés