Uniós bérért tüntettek az egészségügyben dolgozók

2015. május 12. 19:27
Béremelésért, az egészségügyi életpályamodell bevezetéséért és egy normálisan működő egészségügyért kezdtek demonstrációt kedd délután Budapesten az ágazatban dolgozók a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szervezésében.

Az ápolók nemzetközi napjára az egészségügy mindennapi hőseiért meghirdetett tüntetés résztvevői a program szerint a Hősök teréről az Andrássy úton át az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkársága elé vonulnak, hogy követeléseikről petíciót adjanak át; a dokumentumban a szakdolgozói életpályamodellel kapcsolatos elvárásaikat összegezték. A szónokok a Hősök terén a szervezők becslése szerint összegyűlt csaknem 5 ezer ember előtt arról beszéltek, elkötelezettek a betegekért, az ellátás biztonságáért, ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, saját családjukért is felelősséget kell vállalniuk, ami a jelenlegi bérszínvonal mellett már nehéz feladat.

Balogh Zoltán, a MESZK elnöke azt mondta, céljuk, hogy a döntéshozók ne csak hallják, hanem meg is értsék üzeneteiket, mert szavai szerint a szakdolgozók türelme egyre fogy. Az elnök úgy fogalmazott, hogy kevesen dolgoznak az ágazatban és egyre kevesebben vannak azok a fiatalok, akik ezt a szakmát választanák. Leértékelt papucsokban, turkálókból összeszedett munkaruhákban, romos épületekben dolgoznak a szakápolók, a munkaidőteher egyre nagyobb és méltánytalanul alacsony a jövedelem, hangsúlyozta.

Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke az ágazatban dolgozók kritikus helyzetére hívta fel a figyelmet, és emlékeztetett arra, hiába mondták évekig, hogy baj van, a döntéshozók először nem hallották, aztán pedig nem hittek nekik.

Németh Gábor, a Magyar Otthonápolási és Hospice Egyesület elnöke úgy fogalmazott, ők a kórház kinyújtott karjai és nélkülözhetetlen hidat képeznek a kórház és az alapellátás között. Arról beszélt, az otthonápolók nem csak a béremelésekből maradtak ki, ahogy a többi szakdolgozó is, hanem még a fejlesztésekből is.

Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete elnöke az egészségügyet egy beteg emberhez hasonlítva azt mondta, ez a betegség eljutott abba a stádiumba, hogy ha akarnák, akkor sem tudják már titkolni a baját. Az arra illetékesek az elmúlt két évtizedben természetesen igyekeztek segíteni, a kapott kezelések azonban, csak a látható és kellemetlen tüneteket enyhítették, mondta. Kiemelte, nem csak az egészségügyiek bérhelyzetén kell javítani, de sürgősen béremelést kell kapniuk az egészségügy gazdasági műszaki területén dolgozóknak is. A jelenleginél jobban működő, reális értéken finanszírozott és magas szintű szolgáltatásokat nyújtani képes egészségügyi ellátórendszer kell, hangsúlyozta.

A MESZK márciusban, még az ágazati érdekegyeztető tárgyalások előtt felhívást tett közzé; ebben egyebek mellett szakdolgozói életpályamodell azonnali bevezetését, a bértárgyalás azonnali megkezdését, 50 ezer forintos alapilletmény emelést, cafeteria bevezetését, valamint az államtitkárságon belül az ápolásügy képviseletének megerősítését kérték. A legtöbb demonstráló fehér pólóban, fehér lufival jelent meg és zöld, kék, fekete szalagot tűzött ki magára. Sokan érkeztek az ország távolabbi megyéiből; a szervezők tájékoztatása szerint 95 autóbusszal csaknem 5 ezren jöttek vidékről a rendezvényre és még csaknem ezren a fővárosból.

A megyék és városok táblái mellett többen transzparenseket és molinókat is hoztak, amelyeken a többi között Szolgálunk és éhezünk, Közös kiáltással az egészségügyért!, Közös ügyünk az ápolás, Uniós bért! feliratok voltak. Az Emmi épülete felé tartó tüntetők az Andrássy út két sávját foglalták el, amikor a tömeg eleje az Oktogonnál járt, akkor hagyta el az utolsó demonstráló a Hősök terét.

Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Halálgyári alkalmazottak.
Beteget meggyógyítani csak úgy lehet, ha gondosan ápolják. A tyúk és a tojás esete.
Amikor félig megrothadnak a tehetetlen emberek, akkor ne tüntessenek, hanem ápoljanak.
Azokért kell kiállni, akik hivatásuknak tekintik az egészségügyi munkát. Őket nagyon meg kell fizetni.

Gondolom, egyénien értelmezted, amit leírtam.
Voltál már beteget látogatni olyan helyen, ahol nem bírtad ki a bűzt, mert a végelgyengülésben szenvedő betegeknek rothadt az alfele?
Én azt vallom, ha ha az ember ezt el tudja nézni, akkor ott a mentalitással is gond van.
Én becsülöm azokat, akik komolyan veszik a hivatásukat és a legmesszebbmenőkig támogatom , hogy tisztességes bért kapjanak.
Viszont: Az egészségügy nem az utóbbi hat évben lett ilyen, amilyen.
Azt nem is emlegetem, hogy az idősek közül csak annak van esélye meggyógyulnia, aki mellett valamelyik családtagja szinte 24 órás ügyeletet vállal.
Ez társadalmi gond, amit tüntetéssel nem lehet megoldani, hanem józan fellépéssel. Elsősorban a betegek érdekében kell megfizetni az egészségügyben dolgozókat és biztosítani kell a vezetői felelősséget.
No, ettől vagyunk olyan távol, mint Makó Jeruzsálemtől.
Tudod, miért? Mert az embereknek nem gond a másik a gyötrelme.

Kívánom neked, hogy sohase kelljen igénybe venned, hogy megtudd, nem másról beszélek, mint a tényekről.

Semmire sem magyarázat az alacsony bér.
Magas bért magas szintű munkáért.

Méltatlan, ahogyan emberekkel bánnak.
Vannak kivételek, őket pedig a betegek hozzátartozói díjazzák.
Nem vagyok én ellensége senkinek, de gondold el, ha a tűzoltók, katasztrófa védelmisek és mások is belefásulnának a hajszolt életmódba.
mi magunk tudunk ezen változtatni, ha képesek vagyunk a másikat embernek tekinteni.
A lényeg: Az természetes, hogy mindenki magasabb bért szeretne, de ezért tüntetni önmagában értelmetlen.
Annak van értelme, ha feltárjuk a valóságot és az egészségügyet nem választjuk el a betegtől.
Ehhez pedig alap a betegek szörnyű helyzete.

Na most, hogy az unio kitalálta ezt a kvotát, majd kérni fogjuk, hogy mi csak eü szakképzett dolgozókat fogadunk be azért az unios bérért ami nálunk va, hisz úgy tudom mi is az unio tagjai vagyunk, tehát az itteni bérek is uniosok ezért özönlenek a gazdasági illegális menekültek.

Lehet, hogy ha az unio eképzelése megvalósúl nemhogy unios bérért, de munkájért lehet majd demozni, hogy egyáltalán legyen s ne a bevándorlok foglalják el aminek előszele már meglátszik egyes nyugati eus országban.

Angliában a két legjobban megfizettt állás az általános iskolai tanár és az általános orvos...

Honvédban is naponta döntrenek kit mentsenek meg, biztos jó lehet dolgozni

Nézd!
Nekem nincs kedvem az értelmetlen vitákhoz.
Ha nem voltam érthető, akkor mondd azt, hogy az én hibám.
Részemről itt pont van.

az baj egy rendes tüntetés lenne, ahol végre az összes szakszervezet egykként képviselné magát, gyorsan megkapnák a béremelést...


ugyan ez lenn az pedagógusoknál, ha azt mondanák, hétfőtől nem fogadunk senkit, nem lesz bent egy tanár se, oldjáűtok meg addig...

gyorsan bezuhanna a gdp

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés