Baj van

Uniós bérért tüntettek az egészségügyben dolgozók

2015. május 12. 19:27
Béremelésért, az egészségügyi életpályamodell bevezetéséért és egy normálisan működő egészségügyért kezdtek demonstrációt kedd délután Budapesten az ágazatban dolgozók a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szervezésében.

Az ápolók nemzetközi napjára az egészségügy mindennapi hőseiért meghirdetett tüntetés résztvevői a program szerint a Hősök teréről az Andrássy úton át az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkársága elé vonulnak, hogy követeléseikről petíciót adjanak át; a dokumentumban a szakdolgozói életpályamodellel kapcsolatos elvárásaikat összegezték. A szónokok a Hősök terén a szervezők becslése szerint összegyűlt csaknem 5 ezer ember előtt arról beszéltek, elkötelezettek a betegekért, az ellátás biztonságáért, ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, saját családjukért is felelősséget kell vállalniuk, ami a jelenlegi bérszínvonal mellett már nehéz feladat.

Balogh Zoltán, a MESZK elnöke azt mondta, céljuk, hogy a döntéshozók ne csak hallják, hanem meg is értsék üzeneteiket, mert szavai szerint a szakdolgozók türelme egyre fogy. Az elnök úgy fogalmazott, hogy kevesen dolgoznak az ágazatban és egyre kevesebben vannak azok a fiatalok, akik ezt a szakmát választanák. Leértékelt papucsokban, turkálókból összeszedett munkaruhákban, romos épületekben dolgoznak a szakápolók, a munkaidőteher egyre nagyobb és méltánytalanul alacsony a jövedelem, hangsúlyozta.

Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke az ágazatban dolgozók kritikus helyzetére hívta fel a figyelmet, és emlékeztetett arra, hiába mondták évekig, hogy baj van, a döntéshozók először nem hallották, aztán pedig nem hittek nekik.

Németh Gábor, a Magyar Otthonápolási és Hospice Egyesület elnöke úgy fogalmazott, ők a kórház kinyújtott karjai és nélkülözhetetlen hidat képeznek a kórház és az alapellátás között. Arról beszélt, az otthonápolók nem csak a béremelésekből maradtak ki, ahogy a többi szakdolgozó is, hanem még a fejlesztésekből is.

Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete elnöke az egészségügyet egy beteg emberhez hasonlítva azt mondta, ez a betegség eljutott abba a stádiumba, hogy ha akarnák, akkor sem tudják már titkolni a baját. Az arra illetékesek az elmúlt két évtizedben természetesen igyekeztek segíteni, a kapott kezelések azonban, csak a látható és kellemetlen tüneteket enyhítették, mondta. Kiemelte, nem csak az egészségügyiek bérhelyzetén kell javítani, de sürgősen béremelést kell kapniuk az egészségügy gazdasági műszaki területén dolgozóknak is. A jelenleginél jobban működő, reális értéken finanszírozott és magas szintű szolgáltatásokat nyújtani képes egészségügyi ellátórendszer kell, hangsúlyozta.

A MESZK márciusban, még az ágazati érdekegyeztető tárgyalások előtt felhívást tett közzé; ebben egyebek mellett szakdolgozói életpályamodell azonnali bevezetését, a bértárgyalás azonnali megkezdését, 50 ezer forintos alapilletmény emelést, cafeteria bevezetését, valamint az államtitkárságon belül az ápolásügy képviseletének megerősítését kérték. A legtöbb demonstráló fehér pólóban, fehér lufival jelent meg és zöld, kék, fekete szalagot tűzött ki magára. Sokan érkeztek az ország távolabbi megyéiből; a szervezők tájékoztatása szerint 95 autóbusszal csaknem 5 ezren jöttek vidékről a rendezvényre és még csaknem ezren a fővárosból.

A megyék és városok táblái mellett többen transzparenseket és molinókat is hoztak, amelyeken a többi között Szolgálunk és éhezünk, Közös kiáltással az egészségügyért!, Közös ügyünk az ápolás, Uniós bért! feliratok voltak. Az Emmi épülete felé tartó tüntetők az Andrássy út két sávját foglalták el, amikor a tömeg eleje az Oktogonnál járt, akkor hagyta el az utolsó demonstráló a Hősök terét.

Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Halálgyári alkalmazottak.
Beteget meggyógyítani csak úgy lehet, ha gondosan ápolják. A tyúk és a tojás esete.
Amikor félig megrothadnak a tehetetlen emberek, akkor ne tüntessenek, hanem ápoljanak.
Azokért kell kiállni, akik hivatásuknak tekintik az egészségügyi munkát. Őket nagyon meg kell fizetni.

Válaszok:
Burmann | 2015. május 12. 19:50

Gondolom, egyénien értelmezted, amit leírtam.
Voltál már beteget látogatni olyan helyen, ahol nem bírtad ki a bűzt, mert a végelgyengülésben szenvedő betegeknek rothadt az alfele?
Én azt vallom, ha ha az ember ezt el tudja nézni, akkor ott a mentalitással is gond van.
Én becsülöm azokat, akik komolyan veszik a hivatásukat és a legmesszebbmenőkig támogatom , hogy tisztességes bért kapjanak.
Viszont: Az egészségügy nem az utóbbi hat évben lett ilyen, amilyen.
Azt nem is emlegetem, hogy az idősek közül csak annak van esélye meggyógyulnia, aki mellett valamelyik családtagja szinte 24 órás ügyeletet vállal.
Ez társadalmi gond, amit tüntetéssel nem lehet megoldani, hanem józan fellépéssel. Elsősorban a betegek érdekében kell megfizetni az egészségügyben dolgozókat és biztosítani kell a vezetői felelősséget.
No, ettől vagyunk olyan távol, mint Makó Jeruzsálemtől.
Tudod, miért? Mert az embereknek nem gond a másik a gyötrelme.

Kívánom neked, hogy sohase kelljen igénybe venned, hogy megtudd, nem másról beszélek, mint a tényekről.

Semmire sem magyarázat az alacsony bér.
Magas bért magas szintű munkáért.

Méltatlan, ahogyan emberekkel bánnak.
Vannak kivételek, őket pedig a betegek hozzátartozói díjazzák.
Nem vagyok én ellensége senkinek, de gondold el, ha a tűzoltók, katasztrófa védelmisek és mások is belefásulnának a hajszolt életmódba.
mi magunk tudunk ezen változtatni, ha képesek vagyunk a másikat embernek tekinteni.
A lényeg: Az természetes, hogy mindenki magasabb bért szeretne, de ezért tüntetni önmagában értelmetlen.
Annak van értelme, ha feltárjuk a valóságot és az egészségügyet nem választjuk el a betegtől.
Ehhez pedig alap a betegek szörnyű helyzete.

Na most, hogy az unio kitalálta ezt a kvotát, majd kérni fogjuk, hogy mi csak eü szakképzett dolgozókat fogadunk be azért az unios bérért ami nálunk va, hisz úgy tudom mi is az unio tagjai vagyunk, tehát az itteni bérek is uniosok ezért özönlenek a gazdasági illegális menekültek.

Lehet, hogy ha az unio eképzelése megvalósúl nemhogy unios bérért, de munkájért lehet majd demozni, hogy egyáltalán legyen s ne a bevándorlok foglalják el aminek előszele már meglátszik egyes nyugati eus országban.

Angliában a két legjobban megfizettt állás az általános iskolai tanár és az általános orvos...

Honvédban is naponta döntrenek kit mentsenek meg, biztos jó lehet dolgozni

Nézd!
Nekem nincs kedvem az értelmetlen vitákhoz.
Ha nem voltam érthető, akkor mondd azt, hogy az én hibám.
Részemről itt pont van.

az baj egy rendes tüntetés lenne, ahol végre az összes szakszervezet egykként képviselné magát, gyorsan megkapnák a béremelést...


ugyan ez lenn az pedagógusoknál, ha azt mondanák, hétfőtől nem fogadunk senkit, nem lesz bent egy tanár se, oldjáűtok meg addig...

gyorsan bezuhanna a gdp

jah a kedves politikusok miért keresnek 3-4-5szőr annyit...?

Persze!
Ebben nincs vita. Én azt hiányolom, hogy csak a bér a lényeges.
Nem vagyok külföldön dolgozó orvos, de nagyon gyanús nekem, hogy ott nincs megjegyzés a betegre, nincs büdös ágy, van, aki tisztán tartja a betegeket és nem kap hányingert az ember a folyosón terjengő bűztől.
Vagyis a pénzért ott is kitapossák az ember belét.
Viszont: dolgoztam külföldön, ismerem a követelményeket. (Nem egészségügyben).
Azt is látom, hogy aki nyelvtudás, szakma nélkül megy ki, az el se induljon.

Ne csak az egészségügyieknek!

Uniós béreket mindenkinek.

Csak az a kérdés, hogy melyik unióst?

Uniós nyugdíjat és uniós munkanélküli segélyt is mindenkinek.

Lehet????

Megemelem a kalapomat!

Nem a "rendszer" szúr ki velük, hanem az, hogy nem átfogóan vázolják a helyzetet.
Arra, hogy adjanak több pénzt, lehet mondani, hogy nincs miből.
De: Arra, hogy kérdésként teszik fel: Akarják-e, hogy a betegek azért haljanak meg, legyenek elhanyagolva, mert nem biztosítja a tárca a megfelelő körülményeket, arra valamivel bővebben kell válaszolni, mint, hogy nincs pénz. Sőt: Az már közügy és lehet róla, sőt kell tárgyalni!
Egyébként a kormány segíteni akarja a kint dolgozók visszatelepülését, startolni kellene, közüggyé kellene tenni, kik legyenek az elsők!

Tudom.
Én is kénytelen voltam otthagyni csapot-papot, amikor az édesanyám kórházba került.
Ha nem ápoltam volna és etettem volna, már nem élne.
Igenám: De az mit tegyen, aki nem a saját ura, hanem más beosztottja?
Azonkívül: Én legalább kétszázezer Ft-ra emelném az ápolási díjat, hogy otthon lehessen ápolni az idős betegeket, ráadásul bárkinek, nem csak a családtagoknak.
Egy szó , mint száz: Magyarországon ez a legsürgősebb dolog, amit meg kell oldani.
Kizárólag úgy megy, ha valódi közüggyé válik a téma és nem Kálmán Olga-szintű fórumon beszélnek az ügyről Szabó Tímea kaliberű politikusok.
Ugyanis: Akkor lesz siker, ha az látszik, hogy legalább ebben egységes tud lenni a jónép.
Na, álmodoztam egyet.

Mostanában nem volt időm még rádiót sem hallgatni, napokig a munka foglya voltam.
Akkor jó, ha így van.

Nézhetjük ezt bárhonnan, az igazság az, hogy Magyarországon elsőrendű feladat az egészségügy rendbetétele.
Amit leírsz, azzal egyetértek, de erős fenntartásokkal.
Nekem szerencsém van, mert tudok időt szakítani arra, ha valaki bajba kerül a családban. (Igaz, hogy megsínyli a munkám és a zsebem, de nálam első a hozzám-tartozók élete).
Amit ma élünk, az valaminek a következménye, amiben benne van az is, amire hivatkozol, de sokan megoldhatatlan helyzet elé kerülnek, ha nem "mennek be" dolgozni.
Tapasztalatom szerint vannak beteghordozók , de nincsenek férfi betegápolók, akiknek az lenne a dolguk, hogy segítsék a nővérek munkáját.
Az "előnyvásárlás" kialakulása is következmény.
Nagy a gyanúm, hogy az EU-nak nem lesz programja az egészségügy fejlesztésére.

Tudom, miről beszélsz. Egyedül nehéz. Én is ott voltam reggeltől estig, éjjelre megbíztam valakit. Hála az égieknek, eredményesen ténykedtünk. (Az orvosok már kezdték mondogatni, hogy készüljünk a legrosszabbra. No, ebbe nem nyugodtam bele. Nem volt egyszerű, de aki egyszer is végigcsinál egy ilyet, tudja, mire van szüksége egy beteg embernek.
A deku-ágyról: Mai nap is azon alszik az édesanyám. Szerintem nagyon jót tesz a vérkeringésének. Az oxigén pedig mellette van "tartalékban".
Még annyit: hihetetlen gyógyító ereje van annak, ha a beteg érzi, hogy betegen is szeretik.

Uniós bér nincsen,ilyenért tüntetni marhaság.
Német bér,na az van, meg brit,meg finn,svéd,és román,bolgár,olasz,spanyol....,és persze magyar is van.De uniós, az nem létezik.

A "normálisan" működő egészségügy kérdése már más,csak hát,ebben kéne legyen valami minimum közmegegyezés,hogy a normális mit kéne jelentsen,de már az is nagy dolog lenne,ha abban meg lehetne egyezni,hogy ami ma van,az mitől nem normális.

Nana,azt azért mégse állíthatjuk,hogy a magyar bér,vagy a bolgár,román azért olyan,amilyen,mert nincsen mögötte tisztességes munka.
Sőt,az egésznek valójában semmi köze nincsen a tisztességes munkához,ha engem kérdeznél.

" Mi lenne, ha itthon is ugyanezt megcsinálnánk?? " --

hatalmas tüntetések lennének. Olyan politikai párt is akadna,amely szociális népszavazást kezdeményezne,és milliók állnának ki azért, hogy véletlenül se lehessen "megdolgozni a rendszert".

2010 előtt nem épültek stadionok...,mégse volt jobb,mint ma.

A magyar társadalom politikailag tudatos,a véleményének hangot is adó része őszintén ragaszkodik a szocializmus egészségügyi ellátó rendszeréhez,ha valami,akkor ez az elmúlt 25 évben kiderült.
A magát baloldalinak tartó pont úgy utasítja el ennek a vegytisztán a szocializmusból ittragadt ellátó rendszernek az átalakítását,mint a magát jobboldalinak tartók.

Ezen nem lehet javítani,ennek a rendzsernek nincsen "alkalma",ez ennyit tud,és őszintén,ez nem is olyan kevés.

Te úgy képzeled,hogy mert általában javul a gazdasági helyzet,van növekedés,abból értelemszerűen több állami bevétel lesz,és abból a több állami bevételből több jut majd az egészségügyre?

Az m1-en néztem a felszólalásokból részleteket.
Azt mondja a szónok: "követeljük, hogy a 2012-es (!!), 2013-as (!!) béremelést... [így meg úgy], meg hogy a 2015-ös bérelemést... [így meg úgy]", szóval, na... a 2002-2010 közötti béremelések valamiért nem kerültek szóba.
:))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés