Kórház a város szélén?

2015. április 29. 7:54

Pákozdi Imre
Tarlós István a minap említette, hogy Budapest új kórházát a Budakeszi úton, a volt OPNI területén építenék fel. A főváros vezetője ezzel markáns jelét adta annak a hajlamának, hogy gondolkodás nélkül kezdeményezzen dolgokat.

Tarlós István a minap említette, hogy Budapest új kórházát a Budakeszi úton, a volt OPNI (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet) területén építenék fel. A főváros vezetője ezzel markáns jelét adta annak a hajlamának, hogy gondolkodás nélkül kezdeményezzen dolgokat.

A Budakeszi út kilométereken keresztül egy–egy sávos útvonal, reggel, délben és este valószínűtlen tumultusok színhelye. Ráadásul messze esik a város központjától, déli és keleti részétől. Tömegközlekedése egy szál buszjárat, ezért legfeljebb regionális kórháznak lenne alkalmas – persze, csak, ha a hozzá vezető út nem lenne már ma is oly végletesen zsúfolt. Egy korszerű kórház felépítése ott csillagászati összegekbe kerülne, hiszen „csontig” vissza kellene bontani a Ferenc József-korabeli hatalmas központi épületet, ami – az építéssel együtt - évtizedre ellehetetlenítené a környék életét.

Mindeközben az Alkotás utcán évek óta áll a Sportkórházhoz épített, két, szép kórházi tömb, befejezetlenül. Jól megközelíthető, mentőállomás és a mentőforgalom elősegítésére alkalmas, zártpályás villamosvonal melletti hely a város szívében, jó tömegközlekedéssel.

Van más példa is arra, hogy Tarlós és csapata megfontolatlanul szervezi az életünket. Nem vitatva a fonódó villamos szükségességét, erre vall, hogy azt a Széll Kálmán tér átépítésével egyidőben valósítják meg. Ezzel évekre, két helyen egyszerre blokkolják az Észak- és Délbuda közötti kapcsolatot, valamint a Rózsadombra való fel- illetve onnan lejutást. A Combinók pályájának ottani felújítása már csak hab a tortán – ennek sürgősségi jellege arra vall, hogy „profi” városgazdálkodóinknak a tervszerű megelőző karbantartás nem az erőssége.

Hogyan irányítható egy város alapos, mérlegelő gondolkodás és vérrel legalább félig teli puca nélkül? Utóbbi gondra példa a Városliget beépítése, illetve az, hogy mennyire nem szól bele ebbe az ügybe a város demokratikusan felhatalmazott önkormányzata. Kormánybiztosok rendelkeznek választott vezetőink, a város jog szerinti gazdáinak feje fölött, akár a Liget Budapestről, akár a Budai Várról, akár a délbudai tudásközpontról van szó. A főváros irányítói, élén Tarlóssal, pedig óvatosan hallgatnak. Ami persze, visszatérve az új kórház helyéről alkotott elképzelésükre, lehet, hogy még a jobbik megoldás.

Pákozdi Imre

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aprócska megjegyzés: A volt OPNI NEM a Budakeszi úton van.

Az, hogy nem kedveled azokat ezeket meg nagyon is azért nem kellene, hogy ilyen bejegyzések írására ragadtasson.
Ugyanis azon túl, hogy a volt OPNI nem a Budakeszi úton van a cikk írójának nagyjából igaza van.
Függetlenül attól, hogy ki ő, és melyik csapat holdudvarához tartozik.
Ha javasolhatom: olvasd át még egyszer és gondold át.Esetleg képzeld azt, hogy ezt nem Tarlós, hanem Demszky javasolja.

Meglátod: rögtön érteni fogod, hogy ez miért nem nyerő ötlet.

Más opció nincs?
Vagy üres áll (és pusztul) tovább, vagy ott lesz az új kórház?

Talán ha arra az apróságra fölfigyelnél, amit az olvtársak írnak is: van ott egy bazinagy, rothadó épület. Ha bármit kezdeni akarnak vele (kórház, szálloda, nagykövetség, bordélyház, etc.), akkor ott bizony építkezni fognak. Az alternatíva az, hogy rothad tovább.

A dugó nem annak köszönhető, aki majd egyszer elkezd ott építkezni, hanem bezony annak, aki ahelyett zárta be az OPNI-t, hogy őt zárták volna be oda.

Ahogy a János-kórházat. A mentőknek a dugóban is utat kell nyitni. De pont ezért volt jó az eredeti funkció: az OPNI-ban ritkán múlt másodperceken a betegek élete.

Izé, biztos, hogy ez nekem szólt? Ha megpróbálkoznál némi szövegértéssel, én Tarlós mellett érveltem.

Erről a leírásról hirtelen a BAH csomópont jut az eszembe. Na, oda pl. nagyon nem kéne egy központi kórház.

Nem vagyok szakértője a várostervezésnek, a poszthoz szóltam hozzá.

A posztoló azzal az évtizeddel érvel, amelyet az épület csontig bontása és újjáépítése jelent.

Na, ez hülyeség. Ha egyszer az OPNI-t bezárták, akkor azt a remek évtizedet nem lehet megspórolni, mert bármilyen új funkció miatt csontig kell bontani, és újjá kell építeni az épületet. És mindenesetre ez is jobb, mint hagyni szétrohadni. A felelősség pedig igenis az "elmúttnyócévé", konkrétan az OPNI bezáróié.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés