Keresztény külpolitika

2015. április 16. 8:14
A magyar külpolitika irányítói már évek óta sosem mondanak igazat.

„Lassan el kellene dönteni, hogy a magyar kormányfő és miniszterei mikor mondanak igazat. Páros napokon, amikor a külpolitika érdekelvűségét hirdetik, és puszta szatócsfeladatokat szabnak a hazánkat külföldön képviselő nagyköveteknek, avagy páratlanokon, amikor hirtelen felfedeznek valamilyen éppen szimpatikusnak tűnő értékeket, amelyekre hosszú távon akarnak építkezni? Amikor anyagi ellentételezésért elvtelen alkukat kötnek például az agresszor Putyinnal, vagy amikor a Nyugat részeként a NATO védernyője alatt hűsölnek? Amikor egy keresztény örmény mohamedán gyilkosát ajándékozzák oda Ilham Alijevnek, vagy amikor Orbán kezet csókol Angela Merkelnek?

Az a baj, sajnos, hogy mindenkinek, nyilván Gallagher érseknek is világos: a magyar külpolitika irányítói már évek óta sosem mondanak igazat. Ahhoz ugyanis tudniuk kéne, mi folyik a világban, hol vagyunk mi, és merre tartanak a többiek. Meg kéne tudniuk különböztetni a saját érdekeiket az országétól, a valós értékeket a politikai számítástól.

A héten születésnapos Esterházy Péter gyönyörű mondatát idézve: Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot.”

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A "keresztény" kifejezés a címben azt jelenti, hogy nem zsidó?

Most feltaláltad a meleg vizet. Gratula.

1.Szerencsés lenne a magyar külpolitika elvi s gyakorlati szintjét megkülönböztetni , hogy jól érthető legyen , mi a "keresztény külpolitika" .
2.Elvi szinten a keresztény külpolitika azt jelentheti , hogy a keresztény tanítás szerint arra törekszik, mindenkinek adja meg azt , ami neki jogosan jár , s ezáltal járuljon hozzá a békéhez .
3. Gyakorlatilag , a realizálás szintjén viszont ez a vezérlő elv , ez az irányulás , soha nem kivitelezhető szézszázalékosan mert a magyar külpolitikát is emberek művelik .
4. Személy szerint úgy látom , hogy az elvi és gyakorlati szint konvergál , de ettől még marad sok kifogásolhatóság is , s mint minden téma a politikában , a külpolitika is kontroverz volt marad , és lesz is .

1.Sok minden van , amire itt most nem térhetek ki / pl. naív vagyok-e , s tájékozatlan / .
2.Egyszerűen arra gondoltam , hogy a cikk szerzője a szigorú tömbpolitika be nem tartását kérte számon , márpedig a keresztény szemlélet ennél tágasabb , s a magyar kormány erre törekszik .
3.Különben : sok minden van - ne csak a akülpolitkában - , ami nem feltétlenül csak tartalmában kersztény , hanem megindoklásában . Például : a "respekt" megadása másoknak történhet taktikából , haszonszerzésből , gyávaságból , hoci-nesze alapon stb. , de a keresztény "respekt" Jézus Krisztus abszolut , mindenkire kiterjedő szeretetére tekintettel valósul .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés