NVB: Nem jogsértő a Pad Ferenc elleni negatív kampány Tapolcán

2015. április 8. 19:39
A Nemzeti Választási Bizottság szerint nem jogsértő, hogy az IKSZ a tapolcai időközi választás kampányában terjesztett szórólapon azt állítja, Pad Ferenc, az MSZP és a DK közös jelöltje az iszapkatasztrófa idején a Mal Zrt. vezetőségének tagja volt, és semmit nem tett a tragédia elkerülése érdekében. Litresits András, az MSZP delegáltja ugyanakkor úgy látja: „az fb az ügyvezetést ellenőrzi, nem a gátat”.

A Nemzeti Választási Bizottság szerdai határozatában úgy foglalt állást, nem jogsértő, hogy az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a tapolcai időközi választás kampányában terjesztett szórólapon azt állítja, Pad Ferenc, az MSZP és a DK közös jelöltje az iszapkatasztrófa idején a Mal Zrt. vezetőségének tagja volt, és semmit nem tett a tragédia elkerülése érdekében.

 
A tapolcai országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz azért fordult egy magánszemély kifogással, mert az IKSZ által terjesztett szórólapon azt írták: „Pad Ferenc az iszapkatasztrófa idején a vezetőség tagja volt a MAL Zrt.-nél. Semmit sem tett a tragédia elkerüléséért.”
 
A kifogástevő szerint a szórólap valótlan tényeket állít, sérti Pad Ferenc becsületét, és felhívta a figyelmet arra, hogy a 2010 októberében történt tragédia idején Pad Ferenc a munkavállalók által delegált felügyelőbizottsági tag volt a társaságnál.
 
A kifogást elbíráló választókerületi választási bizottság a kifogást elutasította, arra hivatkozva, hogy a felügyelőbizottsági tagság a közfelfogás szerint egyenértékű a társaság vezetőségi tagságával, valamint az is köztudomású, hogy a vállalat részéről senki nem tett semmit a tragédia elkerülése érdekében.
 
A határozat ellen a beadványozó fellebbezést nyújtott be, mondván, a választási kampányban helye van ugyan a negatív kampánynak, de el kell különíteni, hogy ennek során véleményt fogalmaznak meg vagy tényt állítanak, mivel a valótlan tartalmú tényállítások alkalmasak a választópolgárok megtévesztésére.
 
Az NVB szerdán ugyanakkor helybenhagyta az elsőfokú döntést. A vitában Patyi András, a testület elnöke emlékeztetett: az Alkotmánybíróság február 24-én hozott határozatában a veszprémi választással kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy a kampány során tett, a másik jelöltet negatív színben feltüntető kijelentések a véleménynyilvánítási szabadság körébe tartoznak, ha ezzel a választópolgárok döntési lehetőségét kívánják elősegíteni.
 
A vitában Litresits András, az MSZP delegáltja amellett érvelt, hogy nem lehet vezető tisztségviselőnek tekinteni egy fb-tagot, ráadásul – mint fogalmazott – „az fb az ügyvezetést ellenőrzi, nem a gátat”.
 
A testület az Alkotmánybíróság februári határozatára tekintettel döntött a fellebbezés elutasításáról, az elutasítás ellen szavazott Litresits András, Szabó Miklós, az LMP delegáltja és Borbély Andrea, a Jobbik delegáltja. 
 
A testület három másik, tartalmában ezzel megegyező fellebbezést is elutasított, ezekben a Fidesz tapolcai, ajkai és sümegi szervezetei állították Pad Ferencről a kifogásoltakat. Az NVB határozata ellen a Kúriához lehet fordulni jogorvoslatért.
 
Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A választást április 12-én tartják meg.
 

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindig csak a szakszervezeti funkciót emlegetik, holott a főfoglalkozása a pecsétes igazolás szerint; értékesítési vezetője a 2010-es vörösiszap-katasztrófáért felelős Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt.-nek.

Négy helyről volt/van(van?) jövedelme, összesen 840 ezer forint.

"Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese azt mondta: Pad Ferenc azt a világot képviseli, amelyben valóban megjelennek a munkásemberek. A jelölt pedig február végén arról beszélt: az április 12-i időközi választással azt üzenhetik a választók a kormánynak, nem akarják tovább elviselni azt, hogy négymillió szegény ember él Magyarországon. Azt szeretnék, hogy az emberek itthon tudjanak munkát vállalni, és meg is éljenek belőle"
http://magyarhirlap.hu/cikk/19..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés