Bod Péter Ákos: Még mindig a kádári szemlélet az uralkodó

2015. április 7. 19:41
A volt jegybankelnök egy konferencián kritizálta, hogy még mindig túl nagy az állam Magyarországon és hogy a lakosság egy jó része a Kádár-korszakból örökölt szemlélet miatt még mindig az államtól várja a gondja megoldását, illetve hogy a politikai vezetőknél is visszaköszönnek a kádári sztereotípiák.

Az állam mérete még mindig túl nagy Magyarországon – mondta Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) alelnöke a bankszektor és a gazdaság aktuális kérdéseiről, a pénz világában zajló folyamatokról szervezett pénzügyi konferencián, kedden Budapesten. A Magyar Közgazdasági Társaság BME-n működő ifjúsági szervezetének konferenciáján az MNB volt elnöke elmondta: Magyarországon még mindig a foglalkoztatottak túl nagy részét tartja el az állam. Úgy fogalmazott: széles rétegek „nem tudtak leválni” még az államról.

Gondnak nevezte, hogy a rendszerváltás után a gazdasági átalakulást a gazdasági folyamatok átpolitizálódása kísérte, ráadásul a politikai-társadalmi erők között nem volt egyetértés jelentős nemzetstratégiai kérdésekben, például az euró bevezetésében. Az MNB volt elnöke rámutatott: a magyar gazdaság – régiós összehasonlításban is – „kiábrándító” teljesítményt produkált a rendszerváltást követő 25 év alatt, a GDP 1989-hez képest csupán 30 százalékkal bővült, a lakosság fogyasztása pedig csak 20 százalékkal nőtt. Az viszont pozitívnak mondható, hogy a rendszerváltást követő másfél évtized alatt modern gazdasági szerkezet alakult ki az országban – fűzte hozzá. Bod Péter Ákos azt is a negatív tendenciák között említette, hogy a piacgazdaság, a kapitalizmus támogatottsága a lakosság körében folyamatosan csökkent, 1991-ben még a lakosság 80 százaléka, 2009-ben már csak 46 százaléka támogatta a piacgazdaságot.

A volt jegybankelnök kiemelte: a Kádár-korszakból örökölt szemlélet még mindig uralkodik a lakosság egy jó részében, ez a réteg a gondjainak megoldását az államtól várja, ezért tudta az állam a szerepét, méretét erősíteni az utóbbi években. Bod Péter Ákos úgy vélte: a politikai vezető réteg egy részének piacgazdasági ismerete hiányos, ezért náluk is visszaköszönnek a kádári sztereotípiák.

Riecke Werner, az MNB korábbi alelnöke a világban tapasztalható pénzpiaci folyamatokról elmondta: a Fed, az amerikai jegybank szerepét betöltő tartalékbank mennyiségi lazítási korszakának vége, a Fed előbb-utóbb kamatot emel, és ennek hatására egy idő után a magyar jegybank is „idő előtti” kamatemelésre kényszerülhet.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

...mondja Bod Péter Ákos, aki már legyőzte a kádári szemléletet!:)))

Persze. 91-ben még nem tudtuk, hogy mi az a kapitalizmus. (Legfeljebb a friss másfél millió munkanélküli gyanakodhatott.)

Az állam elveszi a legtöbb ember fizetésének a felét + még a f.szom tudja mennyi adót sóz a nyakukba.

Meghal valamelyik közvetlen családtag, rám hagyja a házat amit anno a két kezünkkel építettünk fel, az örökösök örökösödési illeték gyanánt vegyék meg újra állam bácsitól.

Csoda ha az emberek többsége vár is valamit viszonzásul ettől a nyomorult államtól, ha már lényegében a jövedelmük nagy részét elveszi tőlük?

ok.igazad van.korábban viszont máshogy volt.nem néztem meg az aktuálist.

BPA nagyon frusztrált a többi kollegejával vagyis a generációja értelmiségeivel ezért beszél hülyeségeket, hogy nem érti a mostani elit a piacgazdaságot. Ha körbe néz akkor felfoghatja, hogy a kormányban a Miniszteri, Államtitkári és helyettes Államtitkári szinten meg számos háttérintézményben, szakhatóságokon pont a szabadság gyermekei akik már az új demokráciában végezék tanulmányaikat és sokuk megjárta a yugati prosztgraudális képzésben a piacgazdasági müködésének elméleti és gyakolati tapasztalatot is szerzett. Ez nagyon fájhat a Kádárrendszerben a tervgazdaság elméletét tanuló közgazdászoknak. Ráadásúl ezek a fiatalok már olyan életkorban komoly feladatot és beosztást kaptak és kapnak egyre többen amit a kontraszelekció miatt a BPÁ korosztálya ráadásúl egy korszerütlen tudással a pályája végé élt meg, de túl agy Volt a zakó, s így maradt az irigység és a düh, valamint az oktalan birálat, támadás.

Azt gondolom, hogy ez minden más területen is érvényes, s talán ezért van az, hogy a polgári oldalon az értelmiségi holdudvar szereplői felháborodásának és krutikái a megkeseredésből ered, hogy hogy lehet, hogy olyan fiatalok foglalnak el poziciókat ami nekik azons koruan nem adatott meg, s most is életszinvonaluk és jővedelmük meg Sem közeliti az ifjakét.

Mondhatná az ember, hogy rossz korban születek ami determinálta aktiv életüket, de erről nem a fiatalok akik aktuálisan más tudással rendelkeznek. Ezért méltattlan az az össztüz a mai szakpolitikus generációval szemben, mivel a mi korosztájunk akarta, hogy így legyen s soka tettek érte, de ezért nem jár privilégium, mivel ma egy felgyorsúlt teljesitmény orientált világban más a tempo.

Az elmúlt huszonöt évben bebizonyosodott, hogy nagyon kevés kivételével tudta akár kulturális, akár gazdasági pénzügyi vonalon felvenni a tempot akár a tudásanyagot akár a modern államszervezési és vezetési szinten. Ez a húszonötév bugdácsolásán a rossz káros döntések sorozatán pont a nemtudáson alapult.

Amivel BPÁ vádolja a kormányt akik jelenleg az Államot müködtetik maguk követék el, s most ezért kell a korrekciókat elvégezni. Ezen nem megsértödni, hanem örülni kéne és drukkolni, mert az az egész ország és nemzet javára lenne.

Hajrá fiatal szakemberek és szakpolitikusok és politikusok, valamint amagánszférába tevékenykedő szabadság gyermekei. Ha Ti sikeresek vagytok a szülök nagyszülök generációjának is a hasznára válik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés